Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:50 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Posturi de psihologi scolari la titularizare

ro

21 Jan, 2004 00:00 2244 Marime text

Cabinete pentru asistenta psihopedagogica pentru elevi

Centrele judetene de asistenta psihopedagogica functioneaza in incinta unitatilor scolare unde sunt inmatriculati cel putin 800 de elevi * In Constanta exista 16 centre * Cabinetele asigura in permanenta informarea, cunoasterea si consilierea psihopedagogica a scolarilor * Regulamentul de functionare interzice desfasurarea de activitati de propaganda politica in aceste centre

Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a organizat ieri, la Liceul de Arta din Constanta, o sedinta privind functionarea centrelor si a cabinetelor de asistenta psihopedagogica. La intalnire au participat inspectorul scolar general Paloma Petrescu, inspectorul scolar general adjunct Lucretia Sirinian, directorii unitatilor de invatamant preuniversitar, consilierii educativi si cei privind cariera, reprezentantii centrelor logopedice si ai Casei Corpului Didactic. Centrele judetene de asistenta psihopedagogica (CJAP) functioneaza in incinta unitatilor scolare unde sunt inmatriculati cel putin 800 de elevi. Celelalte institutii scolare care au un numar de elevi sub limita admisa sunt arondate unui cabinet din reteaua judeteana, in functie de resursele umane calificate si dotarile materiale specifice. Astfel de cabinete functioneaza in 16 grupuri scolare si licee, printre care Liceul Teoretic "Lucian Blaga", Colegiul Tehnic "Tomis", Grup Scolar "Virgil Madgearu", Grup Scolar Agricol Palas, Grup Scolar de Constructii Masini Constanta, Liceul Teoretic Baneasa, Grup Scolar "Carmen Sylva" Eforie Sud, Grup Scolar Energetic Cernavoda, Liceul "Ioan Cotovu" Harsova, Grup Scolar din Ovidiu si la Grup Scolar Agricol Poarta Alba. Inspectorul scolar general Paloma Petrescu a declarat ca prioritate in ceea ce priveste acordarea de asistenta psihopedagogica vor avea elevii din unitatile respective. Pentru ocuparea posturilor de psihologi scolari, ISJ a organizat in luna decembrie 2003 un concurs la care au participat absolventi ai facultatilor de psihologie, sociologie, psihopedagogie sau pedagogie sociala, repartizarea locurilor facandu-se in functie de media obtinuta la test si de optiunile candidatilor.

Intalniri periodice

Inspectoratul Scolar Judetean va organiza periodic intalniri cu psihologii scolari in vederea stabilirii prioritatilor. "Vor fi organizate intalniri pe parcursul a patru saptamani, pe teme diferite. In prima saptamana va avea loc un curs de abilitare pentru a conferi continuitate practicii initiale pe care o au absolventii, iar in urmatoarele doua saptamani vor fi efectuate vizite la cele 16 centre de asistenta. In ultima saptamana de intalniri psihologii vor forma echipe impreuna cu inspectorii de specialitate, consilierii educativi si logopezi, care vor merge in judet in scolile unde nu exista centre psihopedagogice. Membrii echipelor vor discuta cu elevii si profesorii din judet privind problemele cu care se confrunta acestia", a explicat Paloma Petrescu. Inspectoratul Scolar Judetean a stabilit opt sectoare de activitate pentru echipele formate din logopezi, consilieri educativi, psihologi si inspectori.

Regulament de functionare

Cabinetele de asistenta psihopedagogica din unitatile de invatamant asigura in permanenta informarea, cunoasterea si consilierea psihopedagogica a elevilor, prin consultatii individuale si colective, actiuni de indrumare a parintilor si de colaborare cu comunitatile locale. Scopul acestor activitati este de a-i ajuta pe elevi in ceea ce priveste orientarea scolara, profesionala si a carierei. Institutiile psihopedagogice colaboreaza cu unitati de invatamant, cu directiile judetene pentru protectia copilului, cu agentiile judetene de ocupare si formare profesionala, cu alte organizatii guvernamentale si neguvernamentale, cu inspectoratele judetene de politie, precum si cu alte persoane juridice care au atributii in domeniul educatiei. Prin regulamentul de organizare si functionare, CJAP nu se subordoneaza doctrinelor promovate de partide sau formatiuni politice. In spatiile cabinetelor de asistenta psihopedagogica sunt interzise functionarea partidelor sau formatiunilor politice, desfasurarea activitatii de organizare si propaganda politica, prozelitismul religios si activitatile care incalca normele generale de moralitate. CJAP va prezenta, la cererea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului sau a inspectorilor generali in subordinea carora se afla, rapoarte privind activitatea proprie.

Posturi pentru examenul de titularizare

Inspectorul scolar general Paloma Petrescu a mentionat ca cele 16 posturi de psihopedagogi scolari vor fi scoase la concurs la examenul de titularizare din acest an. "Cei care au ocupat deja posturile vor avea mai multe sanse la titularizare, insa la concurs vor putea participa toti absolventii unor institutii de invatamant superior care doresc sa profeseze in invatamant". Inspectoratul Scolar Judetean intentioneaza ca, pana la inceperea anului scolar viitor, sa fie infiintate si alte posturi, insa acest lucru ramane la faza de proiect. La inceputul fiecarui an, ISJ va stabili fondurile aferente pentru CJAP in functie de bugetul alocat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii