Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:44 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea preotului Ilarie Teodorescu, care a pus piatra de temelie a Palatului Arhiepiscopal Testamentul episcopului către constănţeni (Galerie foto)

ro

28 Sep, 2012 01:00 5197 Marime text
IlarieTeodorescu1.jpgPe 27 septembrie s-au împlinit 87 de ani de când a plecat la Dumnezeu primul episcop al Tomisului, Ilarie Teodorescu. El a fost ales ca ierarh după reînfiinţarea Episcopiei Constanţei (vechiul Tomis) în anul 1923.

Iată cum erau anunţaţi credincioşii de sosirea episcopului în bătrânul Tomis: „Cetăţeni! Duminică, 3 Iunie, ora 9 dimineaţa, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care, prin credinţa lor, au adus biruinţa luminei asupra întunericului, soseşte în bătrâna cetate a Tomisului, în iubita noastră Constanţă, spre a-şi lua în păstorire turma binecredincioşilor săi P.S. Sa, Episcopul Ilarie. Este o zi mare, este o zi rară pentru noi. Să îmbrace oraşul haina-i de sărbătoare împărătească, să se împodobească cu podoabele cele mai alese, căci se cuvine să primească cum trebuie pe Cel ce vine să aducă cuvântul Domnului şi Dumnezeului nostru. Cetăţeni fiţi veseli! Cu credinţă neprihănită şi cu dragoste adevărat creştinească să-l îmbrăţişăm, în sunete de clopote, şi cu inimă plină de bucuria mântuirei să-l însoţim până la altarul, de pe scaunul căruia el ne va arăta cuvântul sfânt, plin de adevăr veşnic şi de mângâiere".

Clopotele bisericilor au sunat tot drumul

Iată cum a fost întâmpinat înalta faţă bisericească la venirea sa pe pământul dobrogean. Spicuim din programul care ne-a fost pus la dispoziţie de

Ionuţ Druche, bibliotecar la Arhiepiscopia Tomisului: „Sosirea P.S.S. la ora 9 jum., în capătul străzii Ştefan cel Mare, la linia Mamaia. Întru întâmpinarea P.S. Sale, vor fi de faţă d-l general comandant al corpului V Armată şi d-nii prefecţi, parlamentari, Corpul Consular, preşedintele C. Apel, Procuror general al C Apel, P.C. Protoierei ai judeţelor eparhiale, Capii Confesiunilor locale. La sosirea trenului, d. preşedinte al Comisiunei interimare va ura bună venire P.S.S. Pe strada Ştefan cel Mare şi Carol până la Catedrală se vor aşeza pe dreapta şi pe stânga, şcolile primare, secundare şi normale de băieţi şi fete. În tot timpul parcursului, clopotele tuturor bisericilor vor suna".

Ca episcop al Constanţei, Ilarie Teodorescu a avut foarte multe realizări. Printre ele se numără înfiinţarea seminarului „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", punerea pietrei de temelie a actualului Palat Arhiepiscopal din Constanţa, înfiinţarea revistei eparhiale „Tomis", dar şi pregătirea credincioşilor pentru schimbarea calendarului. Perioada în care a păstorit la Tomis a fost foarte scurtă, de doar una an şi jumătate, până la moartea sa, survenită la 27 septembrie 1925.

„Actul de fondaţie" al Palatului Arhiepiscopal s-a zidit la temelie

Iată ce scrie pe „Actul de fondaţie". „Cu bunăvoinţa Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu împreună lucrarea Duhului Sfânt, Treimea cea de o fiinţă şi nedespărţită. Astăzi, 24 Maiu, Anul 1925 de la naşterea Mântuitorului lumii, în al XI-lea an al domniei M.S. Regelui României Ferdinand I, regină fiind prea graţioasa Sa soţie Doamna Maria (...) pusu-s-a cu obişnuita sărbătorire piatra fundamentală a reşedinţei episcopale în curtea bisericii Catedrale cu patronul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Planurile construcţiunii au fost alcătuite de D-nul Arhitect Ioan Enescu, iar lucrarea se va executa de D-nii Ingineri C.M. Vasilescu şi Gh. Popescu, oficiindu-se slujba religioasă de către P.S. Episcop D.D. Ilarie. Spre ştiinţa şi amintirea celor de mai sus, s-a alcătuit acest act de fundaţie în mai multe exemplare, din cari unul s-a pus şi s-a zidit în piatra din temelie, unul se va păstra în arhiva Sf Episcopii şi altul se va înainta Ministerului de Culte şi Arte"

O viaţă dedicată credinţei

Primul episcop al Tomisului, Ilarie Teodorescu, botezat Ilie, s-a născut la 18 octombrie 1867 în Bucureşti şi după ce a urmat cursurile seminarului Central din Capitală s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1895, cu teza: „Judecata bisericească". Încă din anul 1891 a fost hirotonit diacon la biserica Amza din Bucureşti, iar în 1895 a fost hirotonit preot, unde a slujit până în anul 1923. Odată cu hirotonia sa întru preot a fost numit şi protoiereu al judeţului Prahova, demnitate în care a funcţionat până în anul 1901, iar mai târziu membru în consistoriul spiritual şi în cel superior bisericesc de pe lângă Sfânta Mitropolie a Ungro-Vlahiei.

Între 1909 şi 1916 a fost membru în consistoriul superior bisericesc.

Preasfinţitul Ilarie a avut o activitate foarte bogată şi pe tărâm didactic. A fost profesor la Liceul „Sfântul Sava", unde timp de doi ani a deţinut şi funcţia de director, profesor la Şcoala secundară de fete „Carmen Sylva", dar şi profesor şi director (timp de 4 ani) la seminarul „Nifon Mitropolitul" din Bucureşti.
Rămas văduv, preotul Ilie Teodorescu, a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop al Constanţei. Pentru a putea primi hirotonia întru arhiereu s-a călugărit la Mănăstirea Sinaia, în aprilie 1923, şi a primit numele de Ilarie.

Testamentul

„Iubiţii mei, eu celce am fost Ilarie Episcopul vostru, las duhul meu să vă vorbească: Sufletul meu mi-am pus pentru oile mele. Nu v-am părăsit, precum vi se pare. Dacă trupul, care m-a închis vremea de 59 de ani, se duce să se prefacă în pământul din care a fost luat, eu - duhul Episcopului vostru, - rămân pururi între voi, inima mea cea zdrobită rămâne în veci a voastră Numele meu rămâne în operele pe cari le începusem!"

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii