Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudicii de peste 703 miliarde de lei la bugetul de stat

ro

14 Aug, 2004 00:00 702 Marime text

Finantele locale detin recordul privind volumul pagubelor realizate

De la inceputul anului pana in prezent au fost intocmite de catre Camera Judeteana de Conturi Constanta 87 de acte de control, pentru un volum total de pagube de 703,7 miliarde de lei * Numarul persoanelor gasite raspunzatoare pentru crearea acestui prejudiciu la bugetul de stat este de 49, din care 46 au functii de conducere * In primele trei luni ale anului au fost efectuate verificari in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta * Pagubele calculate din venituri atrase suplimentar si majorari si penalitati calculate pentru nevirarea in termen a obligatiilor catre stat depasesc 300 de miliarde de lei

Dupa primele sase luni de activitate a controlorilor financiari din cadrul Camerei Judetene de Conturi Constanta au fost totalizate 87 de acte de control incheiate in urma verificarilor efectuate la institutiile publice sau societati comerciale din judet. Din totalul actelor de control, 62 au ca obiect rezultatele verificarilor efectuate la institutii publice, 11 la regii si societati comerciale cu capital integral sau majoritar de stat si 14 la firme cu capital integral sau majoritar privat. "Volumul pagubelor constatat si al veniturilor suplimentare atrase se ridica la suma de 703,7 miliarde de lei. Au fost recuperate pana la aceasta data doar 3,9 miliarde de lei", a declarat Victor Bors, director general al Camerei de Conturi din teritoriu. Pentru pagubele constatate au fost gasite raspunzatoare 49 de persoane, dintre care 46 au functii de conducere in cadrul institutiilor si firmelor controlate in aceste sase luni ale anului. "In ultima luna, activitatea s-a axat, in principal, pe respectarea prevederilor Legii 43/2003 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale", a afirmat Bors. Au fost intocmite dosarele cu rapoartele detaliate ale veniturilor si cheltuielilor realizate in timpul campaniei de catre partide si candidatii independenti, actiunea fiind aproape finalizata.

Finantele locale, pe locul I in topul pagubelor

In ultima parte a primului trimestru, controlorii acestei institutii au efectuat verificari la Directia Generala a Finantelor Publice Constanta si la unitatile fiscale subordonate acesteia, din localitatile Mangalia, Medgidia, Techirghiol etc. La acea vreme, prejudiciul total constatat la nivelul intregului numar de acte de control incheiate se situa cam la 400 de miliarde de lei. "Din suma pe care v-am prezentat-o anterior, circa 70-80%, reprezentand venituri suplimentare, a fost calculata si definitivata cumulat in urma verificarilor la aceasta institutie", a mai declarat Victor Bors. Banii respectivi reprezinta, de fapt, majorari si penalitati calculate pentru nevirarea in termen a obligatiilor fiscale catre bugetul de stat de diversi agenti economici, precum si diferente necalculate si neincasate in plata esalonata a datoriilor catre buget. In acest sens, organul de control a impus luarea unor masuri pentru reglementarea situatiei si recuperarii sumelor depistate ca venituri suplimentare. La finele primului semestru al anului in curs, prin pagubele insumate la nivelul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, aceasta institutie ramane pe locul intai in top. Se pare ca. desi Raportul Curtii de Conturi pentru anul 2002 a fost destul de acuzator asupra modului in care institutiile publice administreaza banul statului, povestea se perpetueaza.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii