Preţuri de 2012, bani de la Guvern ca în 2008 Alocaţia de hrană dată de stat, insuficientă pentru meniul pacienţilor Spitalului Clinic Judeţean (document)
Preţuri de 2012, bani de la Guvern ca în 2008: Alocaţia de hrană dată de stat, insuficientă pentru meniulAlocaţia de hrană acordată de Ministerul Sănătăţii pentru bolnavi este mică şi pune în dificultate societăţile comerciale care se ocupă de alimentaţia bolnavilor.
Este şi cazul societăţii Arimex Comexim 2000, care, prin administratorul său, Petre Preda, a trimis o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, prin care îi explică situaţia deloc plăcută prin care trec agenţii economici.
În document, Preda îi arată lui Cepoi că alimentaţia omului bolnav este o componentă a actului medical şi, împreună cu medicaţia şi cu tratamentul aplicat, constituie factor determinant în procesul de recuperare a pacienţilor. „Dietele sunt prescrise de medicul nutriţionist sau de asistentul estetician, iar la întocmirea meniurilor pentru fiecare dietă în parte se urmăreşte acoperirea numărului de calorii, respectarea principiilor nutritive, cât şi diversificarea meniurilor. Conform tratatelor de dietetică, pacienţilor trebuie să li se asigure zilnic, în funcţie de boală, între 2.000 şi 3.500 de calorii. În ultima perioadă, ne-am confruntat cu creşteri haotice, în cascadă, la toate alimentele de bază, creşteri care influenţează direct şi substanţial calitatea hranei. Condiţiile actuale impun ajustarea alocaţiei de hrană (alocaţie care trebuia actualizată anual, dar care nu a mai cunoscut modificări din anul 2008), dacă nu cu realităţile pieţei, cel puţin cu rata inflaţiei", explică Preda.
7 lei, mâncarea pe o zi pentru un suferind
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1916/2006 şi HG 429/2008, s-a stabilit nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice şi creşe. La ora actuală, potrivit Hotărârii din 2008, un bolnav ar trebui hrănit, pe zi (trei mese), de aproximativ 7 lei (5,65 lei fără TVA pe zi). Asta în condiţiile în care o pâine costă 1,2 lei, iar un kilogram de pulpe de pui 7 - 8 lei fără TVA. Petre Preda, administratorul Arimex Comexim 2000, spune că, pentru a putea servi destulă hrană oamenilor aflaţi în suferinţă, a apelat la ajutorul unor sponsori, care îmbogăţesc meniurile pacienţilor. „Este incorect ca statul să aloce o alocaţie de hrană mai mare unui deţinut decât unui bolnav. Este inuman să cheltuiasă lunar mai mult cu un câine comunitar decât cu un pacient. Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este nu numai un act reparator de decenţă, ci o reală necesitate care influenţează direct actul medical, iar grija pentru pacienţi, semeni ai noştri aflaţi în suferinţă, ar trebui tratată cu prioritate şi nu cu nepăsare sau dispreţ, aşa cum au făcut domnii miniştrii Cseke Atilla şi Ritli Ladislau", a mai spus Petre Preda.
Pe de altă parte, ajutorul venit din sponsorizări este binevenit, însă în actualul context economic, când societăţile comerciale se lovesc de nenumărate dificultăţi, nu se ştie pentru cât timp se mai poate conta pe el.
Este adevărat, pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă sunt singurii din ţară care primesc carne la toate cele trei mese, însă acest lucru se datorează în totalitate ajutorului sponsorilor şi efortului financiar al societăţii Arimex Comexim 2000, nicidecum alocaţiei acordate de Ministerul Sănătăţii. Însă, la un moment dat, efortul devine prea mare, iar bolnavii pot avea de suferit, pentru că responsabilii de starea lor nu au mai actualizat din 2008 alocaţia de hrană, chiar dacă preţurile au crescut foarte mult.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp