Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul proiect de lucrari cu finantare UE din cadrul ISPA

ro

24 Jul, 2002 00:00 853 Marime text

RAJA este beneficiarul final al proiectului "Reabilitarea retelei de canalizare si a facilitatilor de epurare a apelor uzate in Constanta"

Ceremonia semnarii primului contract de lucrari din cadrul acestui program se va desfasura in ziua de 26 iulie * Valoarea totala a programului este de 96556653 de euro, acesta avand in componenta cinci proiecte * Lucrarile vor consta intr-o extindere a statiei de epurare existente, pentru a prelua apele uzate din zona nordica a orasului Constanta, precum si din statiunea Mamaia

Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta este beneficiarul final al masurii "Reabilitarea retelei de canalizare si a facilitatilor de epurare a apelor uzate in Constanta", din cadrul asistentei financiare nerambursabile acordate prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare - ISPA. Ceremonia semnarii primului contract de lucrari din cadrul acestui program se va desfasura in ziua de 26 iulie, la ora 13.30, la sediul Bibliotecii Judetene Constanta. Ceremonia va avea loc in prezenta reprezentantilor Ministerului Integrarii Europene, ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, ai Ministerului Administratiei Publice, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, ai Prefecturii si Primariei Constanta, ai Consiliului Judetean, precum si a reprezentantilor Contractorului si RAJA Constanta. Programul ISPA este un program finantat de catre Uniunea Europeana, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si Consiliul Judetean Constanta. Principalul scop urmarit prin acest program il reprezinta reabilitarea retelei de canalizare si a facilitatilor de epurare a apelor uzate, in vederea atingerii parametrilor de mediu conform normelor UE. Valoarea totala a programului este de 96 556 653 de euro, acesta avand in componenta cinci proiecte: "Statia de Epurare Constanta Nord", "Conducte de descarcare in mare", "Statii de pompare si canalizare", "Statia de Epurare Eforie Sud" si "Asistenta tehnica". Semnarea acestui proiect este o premiera, intrucat reprezinta primul proiect de lucrari cu finantare UE, din cadrul ISPA, care se semneaza in Romania si Europa de Sud-Est. Lucrarile sunt prevazute sa dureze trei ani si patru luni si vor consta intr-o extindere a statiei de epurare existente, pentru a prelua apele uzate din zona nordica a orasului Constanta, precum si din statiunea Mamaia, de la o populatie de 255.000 de locuitori pe timp de vara si 185.000 pe timp de iarna. Extinderea se va face utilizand si o portiune de 1,5 ha din lacul Tabacarie, in zona de nord a orasului, respectiv la Pescarie. Din punctul de vedere al procesului tehnologic, trebuie mentionata aerarea extinsa care se va utiliza in cadrul liniei apei, precum si lucrari pentru linia namolului, statia fiind prevazuta cu treapta biologica. Au fost, de asemenea, prevazute masuri speciale pentru evitarea impactului negativ asupra mediului. Efluentul rezultat se va descarca in mare, la o distanta de 3,5 kilometri, prin realizarea unei alte lucrari mentionate mai sus, respectiv "Conducte de descarcare in mare".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii