Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:19 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Productiile medii au depasit prognozele

ro

10 Aug, 2004 00:00 813 Marime text

Bucurie pentru agricultori

Graul a fost recoltat in totalitate de pe o suprafata de 71.539 hectare, cu o productie medie de 3800 kilograme/hectar, cu 200 de kilograme peste program * Productiile realizate sunt depozitate la agenti economici specializati, care au o capacitate de preluare de peste 800.000 de tone * Exploatatiile agricole beneficiaza de opt luni de depozitare gratuita a graului * Pentru campania de toamna sunt asigurate semintele pentru 85-90% din suprafetele programate

"Stadiul de recoltare a culturilor in acest sezon este multumitor", a declarat Gheorghe Dobritoiu, sef serviciu Culturi Agricole din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta. Pana la aceasta data, cultura de grau a fost recoltata 100% de pe o suprafata de 71.539 hectare, cu o productie medie de 3800 kilograme/hectar, cu 200 de kilograme peste programul initial. Ovazul este strans in proportie de 85%, rezultand o productie de 2000 kg/hectar, mazarea a fost culeasa in totalitate de pe o suprafata de 7.863 hectare, culturile de orzoaica de primavara au dat o productie 3120 kg/ha, cu peste 600 kg mai mult decat s-a preconizat, iar fasolea este recoltata in proportie de 25%. Productiile realizate sunt depozitate la agenti economici specializati, care au o capacitate de preluare de peste 800.000 de tone. Producatorii care si-au depozitat graul, grupati in exploatatii agricole potrivit prevederilor Ordonantei 108/2001, beneficiaza de gratuitate la depozitare, pe o perioada de opt luni, conform Hotararii de Guvern 1046/2004. "Din acest an s-a introdus un nou sistem de preluare a cerealelor recunoscut pe plan mondial prin gradarea semintelor", a afirmat Dobritoiu. La nivelul judetului Constanta exista logistica si gradatorii autorizati pentru introducerea sistemului de preluare a semintelor produse: grau, secara, orz, ovaz, porumb, fasole, mazare, in, floarea-soarelui, soia si rapita.

Campania de toamna

In legatura cu acest aspect, programul insamantarilor insusit de catre producatorii agricoli s-a majorat fata de suprafetele initiale astfel: la grau - 115.000 hectare, orz - 18.500 hectare, orzoaica - 16.500 hectare si rapita - 22.259 hectare. La rapita, suprafata aproape s-a dublat ca o reactie a faptului ca anul acesta productia de rapita a fost foarte buna, fiind o cultura usor de realizat si intretinut, iar rezultatele au fost mult peste asteptari. Pentru campania de toamna sunt asigurate semintele pentru 85-90% din suprafetele programate, cunoscut fiind faptul ca alaturi de producatorii autohtoni sunt si firme specializate si autorizate sa distribuie semintele necesare din import. Pentru ca aceasta campanie sa se desfasoare in parametri normali, este asigurata baza materiala, respectiv motorina si utilajele necesare, dar mai greu se desfasoara eliberatul terenului de paie si resturi vegetale. In legatura cu aceasta operatiune, multi producatori agricoli au solicitat aprobarea de a elimina aceste resturi vegetale prin incendiere, mai ales in zonele infestate cu daunatori, zone certificate de Directia Fitosanitara din teritoriu. "Aceasta procedura de eliberare a terenurilor de paie si resturile vegetale rezultate de la culturile anterioare nu este certificata, dar este aprobata tocmai pentru efectul pe care il are asupra eliminarii si combaterii unor categorii de daunatori, evitandu-se folosirea in exces a substantelor chimice de tratare", a spus Gheorghe Dobritoiu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii