Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorii dau in judecata Ministerul Educatiei

ro

21 Feb, 2004 00:00 1044 Marime text

Bani mai multi doar pe hartie

Cadrele didactice sunt nemultumite de faptul ca prevederile din contract nu au fost respectate * MECT a promis cresteri salariale, dar pe care acum nu le poate onora deoarece nu sunt fonduri * Liderii sindicatelor sunt hotarati sa inceapa actiunile de protest si chiar sa boicoteze testele nationale * Autoritatile locale refuza sa colaboreze cu SLSIP pentru rezolvarea problemelor la nivel de judet

Sindicalistii din invatamant ameninta cu boicotarea testelor nationale in cazul in care Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului nu va respecta promisiunile facute cu privire la cresterile salariale pentru cadrele didactice preuniversitare. Problemele dezbatute in consiliul liderilor organizatiilor din tara afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, care a avut loc pe 18 februarie, s-au axat, in principal, pe faptul ca MECT a incalcat articolele din contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura, semnat in luna decembrie. Liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta, Ioana Purcarea, a declarat ca nu au fost respectate articolele care contineau date fixe pentru solutionare, impuse ministerului de resort de catre sindicalisti. Astfel, MECT are obligatia ca, pana la sfarsitul lunii martie, sa inainteze un proiect de lege privind majorarea cu 5% a salariilor profesorilor, crestere justificata de nevoia de stimulare a tinerilor din sistem. De asemenea, MECT trebuia sa elaboreze o noua grila de salarizare pana la sfarsitul primului semestru al anului 2004 si o ordonanta privind calculul salariilor, sporurilor si al indemnizatiilor. "Aceste articole au stat la baza semnarii contractului de munca, mai ales ca acestea sunt in concordanta cu noul Cod al Muncii. La ultimele intalniri pe care le-am avut cu reprezentantii MECT pe probleme de finantare si ai Ministerului de Finante ni s-a spus ca nu sunt bani pentru aceste cresteri salariale, fiind nevoie de o rectificare de buget. Ni s-a mai explicat ca rectificarea este imposibil de realizat deoarece suntem intr-un an electoral", a precizat Ioana Purcarea. FSLI a propus trei proiecte pentru realizarea calculului salariului respectand prevederile Legii 128, respectiv a statutului cadrului didactic. "Am decis sa inaintam spre analizare ministerului acel proiect care vizeaza calculul privind spor la spor, iar in cursul saptamanii viitoare ne vom intalni cu reprezentantii MECT, pentru discutii". Deoarece ministerul a incalcat deja noul contract de munca, FSLI a hotarat chemarea in judecata a MECT, punandu-se in discutie si posibilitatea demararii unor actiuni sindicaliste. "In mai multe judete, printre care ne numaram si noi, nu s-a semnat nici pana in prezent contractul cu reprezentantii MECT in teritoriu. Astfel, noi avem posibilitatea inceperii actiunilor de protest. Vom organiza un referendum pentru a vedea daca vom beneficia de sprijinul profesorilor, iar in functie de rezultate vom decide care va fi politica pe care o vom aplica". Sindicalistii au propus chiar boicotarea testelor nationale, in cazul in care ministerul va continua sa ignore cererile acestora. Greva se va derula in zilele de 14 si 15 iunie. Ioana Purcarea este de parere ca la negocierea de anul trecut pentru semnarea contractului de munca MECT a facut promisiuni in speranta ca sindicalistii vor renunta ulterior la revendicari.

Sindicalistii, ignorati de autoritati

Reprezentantii FSLI au inaintat prim-ministrului Adrian Nastase un memoriu in care atrag atentia asupra modului in care s-au acordat gradatia si salariul de merit. Astfel, desi ambele sunt modalitati de recompensare a performantelor deosebite ale cadrelor didactice, acestea au un regim diferit, salariul de merit fiind baza de calcul pentru celelalte sporuri si drepturi care se aplica la salariul de baza, iar gradatia de merit nu este luata in calcul. Mai mult, in urma intalnirilor avute de sindicalisti cu primul-ministru, acesta a organizat o videoconferinta cu prefectii judetelor, in vederea prezentarii situatiei din invatamant. "Desi in toata tara exista aceleasi probleme: saracie, salarii mici, conditii improprii pentru desfasurarea activitatii didactice, prefectii au tratat subiectul cu reticenta. Chiar au existat cazuri in tara cand prefectii nu le-au permis liderilor de sindicat sa-si exprime pozitia. Mai mult, desi trebuia sa fim chemati, prefectul Constantei, Gheorghe Martin, nu ne-a anuntat despre videoconferinta, iar acesta a sustinut ca nu sunt probleme la nici un nivel si ca s-au organizat intalniri cu reprezentantii din toate domeniile", a mentionat Ioana Purcarea. Liderul constantean a mai adaugat ca nu s-au tinut comisii de dialog social cu cei din invatamant, desi astfel ar fi putut sa se rezolve o mare parte din probleme.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii