Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:31 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorii ies in strada

ro

07 Nov, 2003 00:00 736 Marime text

Bani putini pentru educatie

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2004 pentru invatamant va fi discutat pe 15 noiembrie, fondurile alocate educatiei urmand sa reprezinte 4,127% din PIB * Reprezentantii FSLI considera ca bugetul prevazut a fi alocat invatamantului este insuficient * Din aceasta cauza, in 13 noiembrie, la Bucuresti, va fi organizat un miting de protest la care vor participa aproximativ sase mii de persoane * Alaturi de profesorii din invatamantul preuniversitar, vor iesi in strada si cei de la institutiile de invatamant universitar * Cheltuielile pentru invatamantul romanesc sunt cele mai mici din Europa, tara noastra fiind mult in urma Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei sau Austriei

Liderii profesorilor afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au decis sa organizeze, in 13 noiembrie, la Bucuresti, un miting de protest fata de nivelul bugetului alocat educatiei pentru anul 2004. Mitingul va fi urmat de un mars de protest pe traseul Piata Revolutiei - Palatul Parlamentului. Liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar, Ioana Purcarea, a declarat ca la mitingul de pe 13 noiembrie vor participa aproximativ sase mii de persoane, printre acestea numarandu-se si 200 de cadre didactice din Constanta. Alaturi de profesorii din invatamantul preuniversitar, vor iesi in strada si cei de la institutiile de invatamant universitar. Aceasta decizie a fost luata in urma sedintei Biroului Operativ al FSLI, intrunit pe 4 noiembrie, in cadrul careia s-a analizat proiectul Legii bugetului de stat pe 2004. Reprezentantii FSLI considera ca bugetul prevazut a fi alocat invatamantului este insuficient. Platforma de revendicari ale Biroului Operativ vizeaza acordarea pentru invatamant, prin Legea bugetului de stat pe anul 2004, a unui procent din PIB apropiat de cel acordat in tarile candidate la aderarea in UE in anul 2004, cresterea valorii coeficientului de multiplicare la 1 la nivelul salariului minim pe economie, intocmirea de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, impreuna cu Ministerul Sanatatii, a nomenclatorului bolilor profesionale pentru salariatii din invatamant, stabilirea incompatibilitatilor de ordin medical cu functia didactica si a sumelor, in procente, alocate finantarii complementare de catre consiliile locale, in valoare minima de 30% din bugetul local.

Codasii Europei

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2004 pentru invatamant va fi discutat pe 15 noiembrie, fondurile alocate educatiei urmand sa reprezinte 4,127% din PIB. Reprezentantii sindicatelor au tinut sa precizeze ca, din acest procent, 0,897 reprezinta venituri extrabugetare, iar bugetul real acordat invatamantului din fondurile publice si de la cele de stat este de 3,23% din PIB. Astfel, cheltuielile pentru invatamantul romanesc sunt cele mai mici din Europa, tara noastra fiind mult in urma Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei sau Austriei, unde educatia primeste aproape de cinci la suta. Avand in vedere ca invatamantul a primit fonduri total insuficiente, iar altor ministere li s-au repartizat sume mult mai mari comparativ cu anul trecut, s-a propus sa se ia suma totala de 12 863 de miliarde lei si sa fie distribuiti invatamantului. "Nu suntem de acord cu aceasta propunere pentru ca nu este corect sa fie luati banii altor ministere pentru a fi dati educatiei. Executivul ar trebui sa caute solutii pentru obtinerea unor fonduri suplimentare", a precizat Ioana Purcarea. De asemenea, s-a sugerat ideea suplimentarii fondurilor cu inca 1350 de miliarde pentru construirea a 11 camine studentesti. In urma interventiilor reprezentantilor sindicatelor, participantii la dezbaterea proiectului bugetului pentru educatie, membrii comisiilor de invatamant din Camera Deputatilor si Senat au votat favorabil ca, in situatia in care Parlamentul Romaniei va accepta suplimentarea fondurilor din invatamant, sa se discute modificarea grilei de salarizare pentru cadrele didactice. Printre nemultumirile sindicalistilor se numara si faptul ca cele 34.060 miliarde lei destinati cheltuielilor de personal pentru invatamantul preuniversitar nu acopera decat o indexare de aproximativ 6% incepand cu data de 1 ianuarie 2004. In cazul in care Guvernul si Parlamentul Romaniei nu vor analiza responsabil si nu vor solutiona revendicarile sindicalistilor pana la finalizarea Legii bugetului de stat pentru anul 2004, FSLI va recurge si la alte forme legale de lupta sindicala. Astfel, vor fi organizate pichetari la nivelul fiecarui sindicat, nefiind exclusa ideea unei greve generale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii