Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:28 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorii refuza sa plateasca analizele medicale obligatorii

ro

23 Aug, 2003 00:00 1005 Marime text

Cadrele didactice nemultumite de activitatea Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului

La inceputul saptamanii viitoare vor fi trimise adrese oficiale la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale pentru ca personalul didactic calificat sa beneficieze de aceste facilitati * Legislatia prevede ca aceste cheltuieli sa fie suportate de angajator, ceea ce nu s-a intamplat niciodata in cazul personalului din invatamant * Profesorii care au promovat examenul de titularizare in acest an risca sa nu fie platiti decat de pe 10 septembrie, si nu de pe 1septembrie, cum s-a intamplat pana acum * Toate aceste probleme vor fi discutate in cadrul unui intalniri care va avea loc, in perioada urmatoare, la Bucuresti

Personalul didactic ar putea fi scutit de la plata analizelor medicale care trebuie realizate inainte de inceperea fiecarui an scolar. Presedintele Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar (SLISP) Constanta, Ioana Purcarea, a declarat ca, la inceputul saptamanii viitoare, vor fi trimise adrese oficiale la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, pentru ca personalul didactic calificat sa beneficieze de aceste facilitati. "Legislatia prevede ca aceste cheltuieli sa fie suportate de angajator, ceea ce nu s-a intamplat niciodata in cazul personalului din invatamant. Dorim ca drepturile noastre sa fie respectate, si astfel analize medicale sa fie platite din banii ministerului". In acelasi scop, va avea loc la Hotelul "Opal" din Cap Aurora, Consiliul National CNSLR Fratia la care este invitat sa participe si ministrul Marian Sarbu. La seminar vor participa reprezentati din toate sectoarele de activitate. Unul din subiectele de discutie vizeaza situatia invatamantului romanesc din punct de vedere al salarizarii.

Profesorii sunt cobaii fiecarui ministru

Liderul SLISP a marturisit ca o mare parte din personalul didactic se declara nemultumita vizavi de concursul de titularizare care are loc anual. "Suntem categoria sociala cea mai testata de Guvern, fiind supusi periodic la tot felul de verificari. Nici o alta categorie nu trece prin atatea examene cum se intampla in cazul nostru", a declarat Ioana Purcarea. Liderul de sindicat considera ca examenul de titularizare, din acest an, pe baza testelor grila, demonstreaza ca cei din sectorul didactic sunt supusi mereu unor noi experimente. "Fiecare ministru care vine la conducerea MECT ne ia drept cobai", a incheiat Ioana Purcarea.

Inceperea anului scolar bulversata de minister

Purcarea a atras atentia asupra faptului ca profesorii care au promovat examenul de titularizare in acest an risca sa nu fie platiti decat de pe 10 septembrie si nu de pe 1septembrie cum s-a intamplat pana acum. Aceasta situatie va aparea pentru ca repartizarea cadrelor didactice se face abia pe 7 septembrie, la nivel judetean si pe 10 septembrie, la nivel national. "Cadrele didactice titulare nu stiu care vor fi scolile in care vor preda, iar directorii unitatilor nu cunosc situatia incadrarilor", a mentionat liderul de sindicat constantean. Ioana Purcarea a concluzionat ca situatia creata ii va afecta in primul rand pe elevi.

Intalnire la nivel national

Noua crestere a salariilor celor din invatamant este o alta problema care naste controverse. Ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, a explicat ca noile cresterile salariale vor fi realizate prin modificarea normei profesorilor la mai mult de 18 ore pe saptamana. Mai mult, exista un proiect in care se prevede flexibilitatea normei didactice, oferind cadrelor didactice foarte bine pregatite oportunitatea unui salariu mai mare. Acest proiect este privit cu scepticism atat de cadrele didactice, cat si de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean. Toate aceste probleme vor fi discutate in cadrul unui intalniri, care va avea loc in perioada urmatoare la Bucuresti, si la care vor participa toti reprezentantii sindicatelor din tara si cei ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii