Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:26 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorii s-au pus cu burta pe carte

ro

18 Jul, 2003 00:00 808 Marime text

Cadrele didactice au trecut corigenta

In ultimii ani, rezultatele dezastruoase obtinute de profesori la examenul de titularizare i-au determinat pe multi sa ii considere pe acestia incapabili de a ocupa un loc la catedra * In acest an, insa, nivelul de promovabilitate la examenul de titularizare a fost de 94,4% * Din totalul candidatilor, 51,3% au luat note peste 7, ceea ce le asigura acestora un post de titular * Alti 819 concurenti au luat note intre cinci si sapte, ei putand opta pentru un post de suplinitor * 50 de absolventi din alte judete s-au inscris pentru un loc la una din scolile din Constanta * Reprezentantii Inspectoratului scolar ii considera vinovati de rezultatele slabe din anii anteriori chiar pe dascali, care nu au stiut sa adapteze subiectele la conditiile reale

Dupa multi ani in care notele obtinute de profesori la examenul de titularizare au fost dezastruoase, anul acesta, notele au fost mult mai mari. Conform centralizarilor realizate de Inspectoratul Scolar Constanta, in anul acesta nivelul de promovabilitate la examenul de titularizare a fost de 94,4%. La concurs s-au inscris 2.301 candidati, insa dintre acestia 176 au absentat in ziua examenului. Anul trecut, din cei aproape 7.000 de candidati doar 22% reuseau sa obtina note peste cinci. Probele din acest an au fost sustinute in sase centre: la Colegiul National Pedagogic "Constantin Bratescu", Colegiul National "Mircea cel Batran", Colegiul Comercial "Carol I", Colegiul Tehnic "Tomis", Liceul "Ovidius" si Scoala generala numarul 28. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Constanta au declarat ca 51,3% dintre cei care au participat la testele grila au luat note peste 7, ceea ce le asigura acestora un post de titular. De asemenea, 819 candidati au luat note intre cinci si sapte, acestia putand opta pentru un post de suplinitor. Au existat si 126 de candidati care au avut note intre trei si patru. In comparatie cu anii precedenti, candidatii de la aceasta titularizare au reusit sa rezolve corect cativa itemi pentru a putea trece de rusinosul 1.00 obtinut de mai multe sute de profesori in 2002. La examenul de pe 17 iulie, patru candidati au obtinut nota maxima, fiind vorba de un candidat la limba franceza, unul la educatia tehnologica si doi la invatatori. In acest an exista mai multi candidati decat posturi, iar alti 50 de absolventi din Valcea, Maramures, Buzau, Suceava au optat pentru un loc la una din scolile din Constanta. In perioada 21-25 iulie, viitorii profesori vor ridica de la sediul Inspectoratului scolar fisele cu optiunile, iar pana pe 31 iulie acestea trebuie predate. Luni va fi publicata si lista reactualizata a posturilor existente pentru acest an, in functie de care se va completa si fisa de optiuni. Repartizarea celor care au promovat examenul de titularizare se va face in perioada 3-10 septembrie.

Teste grila gresite

La sediul Inspectoratului Scolar Constanta s-au inregistrat, in cursul zilei de ieri, contestatii venite din partea unor candidati, care fac referire la corectitudinea subiectelor si a punctajelor. "Un candidat pentru disciplina tehnologia constructiilor ni s-a plans de faptul ca in manuale exista alte raspunsuri decat cele considerate corect", a precizat inspectorul scolar general adjunct, Florin Serbu. Aceeasi situatie s-a constatat si la testele pentru educatie tehnologica si la cele pentru invatatori. In zilele urmatoare, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va trimite la ISJ Constanta rezultatele privind aceste contestatii. "Nu vor fi insa modificari foarte mari pentru ca este vorba doar de cativa itemi, deci maxim 0,20 puncte", a explicat inspectorul scolar. La examenul de pe 16 iulie, trei candidati, dintre care unul de la centrul de la Liceul "Ovidius", iar ceilalti de la Colegiul Tehnic "Tomis", au fost eliminati din concurs. Inspectorul scolar adjunct, Florin Serbu, a declarat ca acestia nu aveau asupra lor actele de identitate si nu li s-a permis sustinerea probelor. "Este impropriu spus ca au fost eliminati. Ei au fost primiti in sala de examen, dar, pentru ca nu au putut sa-si dovedeasca identitatea, profesorii supraveghetori au fost nevoiti sa nu le dea voie sa participe la test", a explicat inspectorul scolar adjunct. Reprezentantii ISJ au precizat ca, in comparatie cu alte zone din tara, nu au existat situatii deosebite. "Subiectele au fost copiate in doua ore. Dar este normal, din moment ce unele teste au avut sapte pagini, si au fost la un centru chiar sapte mii de candidati. Era normal sa dureze atat de mult timp", a mentionat inspectorul din cadrul Serviciului Personal, Petrica Miu.

Subiecte adaptate la situatia reala

Inspectorul scolar general adjunct, Florin Serbu, considera ca in acest an nivelul de promovabilitate a fost mare pentru ca subiectele au tinut cont de faptul ca cei care au candidat vor fi profesori preuniversitari, si nu universitari. Notele mici de anul trecut s-ar fi datorat, de fapt, neadaptarii subiectelor la grupul tinta caruia i se adresau. "In anii trecuti, subiectele au fost realizate de profesori universitari, avand un grad de dificultate mare. La acest examen s-a tinut cont de nivelul de pregatire si de cunostintele de metodica. Mai mult, pentru prima oara s-au dat subiecte din manualele de liceu", a explicat inspectorul scolar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii