Profesorul Costel Coroban din Constanţa, laureat al premiilor „Cercetătorul anului 2012"
Profesorul Costel Coroban din Constanţa, laureat al premiilor „Cercetătorul anului 2012"Calitatea în cercetare se pare că este la ea acasă şi la Constanţa, întrucât în 16 ianuarie 2013 profesorul Costel Coroban de la Cambridge School Constanţa a devenit laureat al premiilor „Cercetătorul anului 2012" oferite de Arhivele Naţionale ale României, ocupând locul al treilea.
Profesorul de istorie Costel Coroban este cercetător în istorie sub îndrumarea prof.dr. Silviu Miloiu la Universitatea Valahia Târgovişte şi absolvent al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Ovidius. Dascălul a fost onorat cu acest premiu pentru lucrarea realizată în cursul anului 2012 - „Potârnichile Gri. Spitalele Femeilor Scoţiene în România 1916-1917". Volumul, însoţit de o Prefaţă semnată de Excelenţa Sa, Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii în România, are ca subiect inedit misiunea unei organizaţii nonguvernamentale de doctoriţe şi asistente scoţiene în Dobrogea şi Sud-Estul României în timpul Primului Război Mondial. Lucrarea consemnează, de altfel, şi prima descriere prin ochi străini a retragerii populaţiei din Dobrogea din iarna lui 1916, contribuind astfel la întregirea tabloului general al desfăşurării Primului Război Mondial pe teritoriul României. Printre documentele consultate de autor se numără şi jurnalele ţinute de femeile scoţiene. Aflăm astfel că la Medgidia şoferiţa uneia dintre ambulanţe, Ysabel Birkbeck, nu s-a lăsat intimidată de rugăminţile răniţilor pe care îi avea în maşină de a se întoarce din drum în timpul unui bombardament. „Ar fi fost cu totul inutil", relata ea cu sânge rece, „având în vedere faptul că bombele cădeau în faţă, în spate şi de jur împrejur". De asemenea, la Ciocârlia de Jos, bucătăreasa Mary Milne se plângea de faptul că „îi este destul de greu să gătească pe lângă obuze care cad din cer şi sub o ploaie de şrapnel". Tot la Ciocârlia de Jos, Ethel Moir remarca faptul că spitalul lor de campanie pare să aibă calităţi nebănuite, întrucât atât răniţii, cât şi personalul medical au scăpat vii şi nevătămaţi din mai multe bombardamente.
Costel Coroban, care este autorul încă a două volume, este singurul dintre laureaţi care activează în învăţământul preuniversitar.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp