Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:57 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul de diabet, slab finantat fata de alte judete

ro

03 Feb, 2004 00:00 1660 Marime text

Haos in evidentele bolnavilor

Constanta este al cincilea judet din tara in ceea ce priveste numarul persoanelor bolnave de diabet * In fiecare luna se depisteaza in jur de 100-150 de noi bolnavi * Cu toate acestea, fondurile pentru tratamentul lunar al unui bolnav sunt cele mai scazute comparativ cu alte judete care se afla intr-o situatie asemanatoare * Directorul CJAS spune ca de vina sunt raportarile si evidentele neclare ale pacientilor

Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila, a discutat cu presedintele Comisiei Nationale de Diabet, in vederea clarificarii situatiei existente la nivelului judetului in ceea ce priveste fondurile pentru acest program national. "Acesta a vazut comenzile primite la sediul nostru si a redus cantitatea medicamentelor foarte scumpe, inlocuindu-le cu altele, acceptabile ca pret, la fel de eficiente. Acest lucru a fost efectuat in vederea incadrarii in suma acordata pentru programul de diabet la nivelul judetului nostru", a afirmat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila. Casa de Asigurari de Sanatate asigura toti pacientii bolnavi de diabet de faptul ca, in luna aceasta, medicamentele vor fi suficiente. "Am trimis un referat catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prezentand situatia de aici si am solicitat o suplimentare de fonduri pe care speram sa o obtinem", a mai mentionat directorul Victorian Pastila. Situatia va fi mai buna si datorita faptului ca exista deja doi medici diabetologi care se ocupa de distribuirea medicamentelor in Medgidia si Mangalia.

Fonduri diferite

Suplimentarea fondurilor trebuie sa fie in concordanta cu numarul de pacienti, care, la nivelul judetului, ajunge la 10.467 de bolnavi. Aceasta regula nu este respectata, fapt pentru care exista diferente foarte mari intre suma lunara alocata unui singur constantean bolnav de diabet si sumele alocate in celelalte judete ale tarii. "Normal ar trebui ca fondurile totale alocate programului de diabet la nivelul judetului Constanta sa fie de 5,8 miliarde lei pe luna, insa acum noi primim doar 4 miliarde", a explicat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Constanta este al cincilea judet ca numar de pacienti, pe primele locuri situandu-se capitala, cu 39.000 de bolnavi, Timis - cu 16.118, Cluj - cu 14.814, si Bihor - cu 12.446 de pacienti luati in evidentele medicilor diabetologi.Ceea ce este intrigant este faptul ca fiecare bolnav de diabet din Constanta primeste o alocatie lunara mult mai mica decat cei din alte judete. Spre exemplu, in Bihor un pacient bolnav de diabet zaharat primeste in jur de un milion de lei lunar pentru medicatie, iar in Constanta acestuia ii revin doar 400 de mii de lei. In Ialomita, un bolnav primeste 661 de mii de lei pe luna, iar in Timis, care este un judet asemanator cu al nostru din puntul de vedere al marimii si al numarului de diabetici, un bolnavi primeste peste 420 de mii de lei lunar. Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila, explica diferentele notabile de fonduri alocate prin erorile care au aparut, in cursul anului trecut, in ceea ce priveste tinerea evidentei bolnavilor de diabet. "Distribuirea fondurilor a fost gresit efectuata din cauza faptului ca judetul nu a trimis o evidenta pe coduri numerice personale. Raportarile nu au fost facute, de catre diabetologii constanteni, in mod corect, iar fisele fusesera inchise intr-un cabinet pe un timp mai mare de sase luni. Speram ca acum, cand evidenta este cat de cat mai clara, sa dispara si aceste neconcordante in finantare", a conchis directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii