Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiecte pentru rromi

ro

07 Apr, 2008 00:00 1362 Marime text
1207508789.jpg

Etnicii din toata tara sunt maine, 8 aprilie, in sarbatoare, aceasta zi fiind considerata Ziua Internationala a Rromilor

La Mangalia, comunitatea rroma numara cateva sute de familii. Acestea au beneficiat, de-a lungul timpului, de proiecte costisitoare, derulate de primarie si de ONG-urile locale. Primul ajutor oferit comunitatii rromilor, ce numara peste 2.000 de persoane, a fost cel al Organizatiei "Salvati Copiii" (care a infiintat o gradinita speciala pentru copiii rromilor saraci si a ajutat financiar mai multe familii rrome) si al "Amadeus" - fundatie braziliana, ce ajuta mamele singure si sarace prin scolarizarea lor si invatarea unei meserii, dar care a si initiat, in colaborare cu Primaria Mangalia si Spitalul Municipal, un program de aplicare de sterilete femeilor din comunitatea rroma locala. In ceea ce priveste proiectele autoritatilor locale, cel mai important dintre acestea este cel de integrare a rromilor in societate, "Investim astazi pentru a ne fi mai usor maine", initiat in urma cu zece ani. Grupul-tinta al acestui proiect il constituie circa 350 de familii din Mangalia, iar de-a lungul timpului, mai multe "puncte" ale programului fie au fost duse la indeplinire, fie urmeaza sa fie finalizate. Este vorba despre infiintarea unei scoli de alfabetizare pentru rromi cu varste intre 8-18 ani ("Scoala Rromilor", care functioneaza la Scoala nr. 1 din localitate), stimularea celor care trimit copii permanent la scoala, iar pe viitor, pentru comunitate se va construi o gradinita sociala cu orar prelungit, unde micutii vor manca, dormi si invata gratuit, astfel incat sa se integreze in scolile din oras. In privinta asistentei medicale si sociale, pentru rromii de la "Baraci" a fost infiintata o baie comunala, cu acces gratuit pentru copii, cantina sociala, unde servesc masa cateva sute de persoane sarace, a fost modernizata, iar mai multe ONG-uri din localitate s-au implicat in a-i invata pe tigani o meserie. In Mangalia, rromii sunt "concentrati" in mai multe zone, unde numarul lor depaseste de multe ori 1.000 de persoane - la M.I. Dobrogeanu, in Cartierul "Baraci" - 1.000, pe strada George Enescu si alte doua strazi adiacente acesteia - alti 1.000 de rromi, la IAS Fruvileg, unde sunt cateva sute de familii, si alte cateva sute de etnici rromi pe strada Sirenei.

Intre traditie si ignoranta

"Rom" sau "tigan" - care dintre cele doua cuvinte ii caracterizeaza? "Se simt discriminati cand li se pune eticheta de tigan", ne spune prof. Elena Dinu, de la Scoala nr. 1 Mangalia, care preda la clasele de rromi din cadrul institutiei. "La serviciu sunt primiti pentru doua-trei saptamani si apoi li se face "vant". Nici ei nu au educatia necesara, care sa ii tina legati de un loc de munca, sa le impuna un program zilnic si un regulament la serviciu. Traditia si civilizatia rromilor se bat cap in cap. Traind sute de ani ca oameni liberi, fara reguli, obisnuiti sa plece cu toata familia oricand vor, li se pare greu sa se incadreze in regulile actualei societati". Peste 70% dintre rromii din Mangalia nu reusesc sa isi gaseasca locuri de munca, in cazul in care pornesc in cautarea unui "job". Mai mult, tinerii - cei care sunt si cei mai "deschisi" la viata moderna, la cultura si invatatura, cei ce vor sa isi depaseasca "eticheta" de tigani - sunt de multe ori descurajati chiar de parinti. "A existat in scoala noastra o fetita, era, mi se pare, clasa a V-a, care, trimisa de parinti la munca, nu a mai putut veni la cursuri. Copila a vrut sa se otraveasca, a luat un pumn de pastile, dar a fost salvata la timp. Copiii care trebuie sa abandoneze invatatura din cauza ca parintii lor nu dau doi bani pe viitorul lor pot fi vazuti la colt de strada, vanzand tigari netimbrate, seminte sau napolitane bulgaresti", ne spune Elena Dinu, de la scoala rromilor. Acestia nu sunt intrebati ce cauta acolo, la coltul strazii, in frig. Societatea este multumita ca ei nu creeaza probleme, ca "nu dau in cap", este impacata ca tiganul isi castiga banul cinstit, desi nu vede ca este vorba despre niste copii.

Scris de: {autor}Clara VALIMAREANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii