Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:01 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Promoţia anului 1948 a Liceului Comercial de Fete „Ne vom întâlni până când ultima dintre noi va stinge lumina" (galerie foto)

ro

09 Sep, 2011 02:17 3195 Marime text
promotie_2.jpgA deveni deja o tradiţie ca foştii absolvenţi să se revadă după cinci, zece, douăzeci, treizeci de ani de la absolvirea liceului sau a facultăţii. Dar ce ziceţi de întâlnirea de 63 de ani?! Nouă constănţence respectabile au sărbătorit, ieri, 63 de ani de la absolvirea liceului

Elena Olteanu, Maria Stoian, Arghira Hristu, Constanţa Panchiş, Georgeta Gârneaţă, Lizica Cazacu, Aneta Niculescu, Aneta Frâncu şi Jenica Udrea s-au întâlnit, azi, la un pahar de vorbă, la o terasă de pe malul mării, cum o fac de altfel din anul 1948, când au absolvit Liceul Comercial de Fete, actualul Colegiul Economic Carol I. Cu toate că au câte 84 de ani, fostele absolvente au onorat an de an întâlnirile devenite tradiţie. În acest an au marcat 63 de ani de când au spus „adio" anilor de liceu.

promotie.jpgLa absolvirea Liceului Comercial de Fete, în anul 1948, s-au înţeles să se vadă în fiecare an în prima jumătate a lunii septembrie. De atunci au trecut 63 de ani, iar octogenarele continuă să se întâlnească în fiecare toamnă, aşa cum au promis. După bucuria revederii, îmbrăţişări şi complimente, doamnele au ţinut un minut de reculegere în amintirea foştilor profesori şi colege, care au trecut în lumea celor drepţi. „Din anul 1950 am început să ne vedem aproape în fiecare an. Dar cu anii care trec se răresc şi rândurile noastre, din păcate. Am absolvit liceul 47 de fete, dar acum am rămas tot mai puţine. Cu toate acestea, vom continua să ne revedem, până când ultima care va rămâne va stinge lumina", ne-a povestit cu regrete în glas Elena Olteanu. Fostele absolvente îşi amintesc cu bucurie de anii de liceu. „Au fost nişte ani foarte frumoşi. Eram tinere, pline de viaţă. Mergeam la diverse cluburi, scriam poezii. Liceul nostru de fete avea un renume atunci", îţi aminteşte Georgeta Gârneaţă. Despre profesorii lor, fostele eleve au doar cuvinte de laudă.

„Profesorii erau severi, dar i-am respectat mult. Îmi amintesc de directoarea Elena Balaban, care era foarte dură cu noi. Într-un an am avut febră tifoidă, după care mi-a crescut părul creţ. Directoarea m-a băgat cu capul sub robinet pentru a se convinge că aşa este părul meu deoarece nu ne dădea voie să ne coafăm", mai spune Elena Olteanu. Curioşi, le-am rugat pe absolventele promoţiei 1948 să ne spună cum a evoluat viaţa lor după absolvirea liceului şi pe unde au muncit de-a lungul anilor. Astfel, am aflat că Aneta Frâncu a lucrat ca economist la Banca de Investiţii, Jenica Udrea a fost inginer la editura Ion Creangă din Bucureşti, după care şi-a deschis propria editură - Doina, care a existat pe piaţă 15 ani, până în anul 1990. Lizica Cazacu a activat ca pictor-scenarist la Opera Naţională din Iaşi, iar apoi la Opera Naţională din Bucureşti. De altfel, Lizica Cazacu a avut şi câteva expoziţii de scenografie. Elena Olteanu a lucrat 28 de ani la Secţia de planificare din cadrul Consiliului Popular al Municipiului Constanţa. Maria Stoian a fost contabilă la Trustul Construcţiilor Locale. Colega sa Constanţa Panchiş a fost contabilă la Întreprinderea de Colectări şi Servicii. Georgeta Gârneaţă a fost contabil-şef la Spitalul CFR şi revizor la Regionala CFR. Aneta Niculescu a fost contabil la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă timp de 25 de ani. Ne-am retras discreţi, lăsându-le pe doamne să depene amintiri frumoase şi pline de nostalgie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii