Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:12 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protocol gras pentru profesori

ro

18 Jun, 2002 00:00 1034 Marime text

In ciuda interdictiilor, parintii si elevii considera normal sa plateasca bani pentru protocol

In invatamant, metoda "protocolului" are radacini adanci, cu toate ca, la modul concret, ea aduce mai mult a spaga * S-a vehiculat mult ideea ca, incepand cu acest an, nu se mai admite "protocolul" pentru profesorii supraveghetori si pentru cei care corecteaza lucrarile # Una dintre caile prin care se incearca obtinerea bunavointei profesorilor este cea de a le incarca masa la care stau in timp ce supravegheaza examenul * Directorii centrelor in care vor fi organizate examenele sustin ca ei nu au auzit niciodata de asemenea practici * Reporterii ZIUA au efectuat un sondaj de opinie prin scoli pentru a afla daca lucrurile stau si in realitate in acest fel

La mare cinste in Romania de astazi se afla inca metodele fanariote de rezolvare a problemelor de orice fel ar fi ele. Ce nu merge pe cale naturala, se rezolva in mod sigur cu spaga, protocoale sau pile. Aceste metode, devenite deja traditionale, fara sa le mai conteste nimeni eficienta, se practica cu fervoare in orice domeniu. Si se rezolva absolut orice. Iar in invatamant metoda "protocolului" are radacini adanci, cu toate ca, la modul concret, ea aduce mai mult a spaga. Protocolul, la drept vorbind, este vazut ca un mijloc de a obtine o atitudine mai "binevoitoare" sau mai putin vigilenta din partea cadrelor didactice implicate in examen. S-a vehiculat mult ideea ca, incepand cu acest an, nu se mai admite "protocolul" pentru profesorii supraveghetori si pentru cei care corecteaza lucrarile. Reporterii ZIUA au efectuat insa un sondaj de opinie prin scolile constantene, pentru a afla daca lucrurile stau si in realitate in acest fel. Cu totii am trecut prin febra examenelor, si una din primele incercari in viata unui tanar o reprezinta, la ora actuala, examenul de capacitate. Inca de la inceputul ultimului semestru, incep intre elevi discutiile referitoare la acest moment. Elevii actioneaza dupa cum au vazut si la generatiile care au absolvit inaintea lor. Se stie deja care profesor are "inima mai buna" si se face ca nu vede o fituica ascunsa printre coli, care este mai "al dracului" si "nu poti misca in fata lui". Or, tinandu-se cont de importanta pe care o are in viata unui copil trecerea de la scoala generala la liceu si de modul in care viitorul ii este afectat de acest pas, este normal ca atat elevii, cat si parintii lor sa isi faca probleme si sa incerce sa caute metode de facilitare a acestui moment. Iar una dintre caile prin care se incearca obtinerea bunavointei profesorilor este cea de a le incarca masa la care stau in timp ce supravegheaza examenul. Iar profesorii accepta, ba chiar unii dintre ei se prefac ca nu aud de aceste decizii si le ignora. Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, Paloma Petrescu, la sedinta cu directorii, a reamintit ca-i va sanctiona pe cei care incurajeaza asemenea practici. Numai ca de la vorbe la fapte este o distanta destul de mare.

"Cum sa nu faci protocol?"

Reporterii ZIUA s-au deplasat, in urma cu o saptamana, la cateva dintre cele mai importante scoli din Constanta, pentru a vedea care este atitudinea elevilor fata de aceasta situatie. Din motive lesne de inteles, multi dintre elevii de clasa a opta contactati au ezitat cand le-a fost ceruta opinia, insa odata cu promisiunea ca nu li se va publica numele, copiii s-au dezghetat. "Adevarul este ca nici un profesor nu ne-a cerut nimic, nici bani, nici masa de protocol", a declarat un baiat de la Scoala generala nr. 29. "Dar si in ceilalti ani s-a facut protocol si profii au fost mai de treaba". Cam aceasta a fost parerea unanim impartasita de toti copiii intervievati. Mama unei fetite de la Scoala generala nr. 13 a fost de aceeasi parere. "Asa se face. Asa s-a facut intotdeauna. Si apoi trebuie sa ne gandim si la oamenii aceia care stau atatea ore si supravegheaza examenul". In general, toti cei intervievati s-au aratat uimiti de posibilitatea de a nu strange bani pentru protocol. "Este absolut normal. Si apoi, daca un profesor sta atatea ore si nu are nimic in fata, cum sa te mai lase sa colaborezi cu vecinii?", s-a aratat intrigata o fata.

Pareri oficiale

Directorii centrelor in care vor fi organizate examenele sustin ca ei nu au auzit niciodata de asemenea practici, iar singurii bani pe care ii strang parintii sunt cei pentru banchete. Reprezentantii unitatilor scolare sunt siguri ca profesorii care vor supraveghea si corecta pot rezista si fara sa aiba nevoie de "intariri". Purtatoarea de cuvant a ISJ Constanta, Ileana Meheleanu, a declarat ca pentru capacitate nu se face protocol. "Din ce stim noi, la examenul de capacitate nu a existat niciodata protocol. Sau acesta s-a rezumat la un pahar cu suc sau apa minerala, eventual o cafea, asigurate de directorii din scolile respective. Asta pentru ca examenul se sustine in scolile respective si lucrarile sunt duse pentru corectare la alte centre". Dar protocolul ramane totusi valabil. Pentru ca aceste "practici" sa nu mai existe, s-a decis constituirea unor comisii care vor merge la centrele de examene si vor verifica modul in care se desfasoara probele. Acest lucru a fost facut si anul trecut, dar, conform afirmatiilor elevilor intervievati si care au aflat acest lucru de la colegii lor mai mari, s-a gasit repede o solutie pentru ca membrilor comisiei sa le fie asigurata ambianta necesara. Astfel, acestia si-au putut lua linistiti pranzul la restaurante sau, daca nu a fost posibil, in centrul respectiv a existat o sala special amenajata in acest scop, toate cheltuielile fiind suportate de parinti. In ciuda faptului ca profesorii si directorii neaga ca ar exista tendinte de a mitui indirect comisiile de verificare si de corectare, parintii elevilor platesc de multe ori fara sa sovaie pentru astfel de mese.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii