Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Putini oameni isi mai permit o adevarata masa de Paste

ro

16 Apr, 2003 00:00 744 Marime text

Sarbatori scumpe

Inca inainte de Saptamana Mare, toate preturile "au sarit" * Anumite produse au ajuns sa coste de doua sau chiar de trei ori mai mult decat in mod normal * Pentru o familie alcatuita din patru-cinci persoane, numai o salata de sezon ar ajunge la 150.000 de lei * Pentru cei cu bani, piata ofera o gama extrem de larga de produse, si nu numai alimentare * Toate acestea, insa, la preturi extrem de ridicate

Pentru a asigura cele necesare mesei festive de Pasti, ar trebui cheltuiti ceva mai multi bani decat salariul minim pe economie. Acest lucru este valabil cu aproximativ doua saptamani inaintea Pastelui si este de asteptat ca, o data cu Saptamana Mare, toate preturile sa sara efectiv, astfel incat anumite produse sa ajunga sa coste de doua sau chiar de trei ori mai mult decat in mod normal. Pentru a lua "pulsul pietei", reporterii ZIUA au facut un tur prin principalele piete ale Constantei, realizand, totodata, un sondaj de opinie printre cei care au inceput deja sa faca pregatiri. Faptul ca toate s-au scumpit se putea observa la prima vedere. In piata, cel putin, celor mai multi cumparatori nu le venea sa creada ceea ce vedeau. In plus, din cauza timpului foarte rece din ultima perioada, oferta de produse nu era tocmai bogata, iar cea existenta se comercializa la niste preturi exorbitante. "Este inadmisibil ca un kilogram de morcovi sa ajunga la 30 de mii de lei", se arata revoltata o doamna aflata la cumparaturi in piata Unirii. "Pretul creste de la o zi la alta. Daca stiam, ma aprovizionam cu toate de acum doua saptamani, dar am vrut sa le iau proaspete", se lamentau alte doua doamne. Aceleasi preturi extrem de mari se puteau constata si la celelalte trufandale. Rosiile se puteau achizitiona in schimbul a 45-60 de mii de lei kilogramul, castravetii costau 50.000-60.000 de lei, ardeiul gras "sarea" la 80 de mii de lei sau chiar mai mult in cazul celor mai mari, legaturile de ceapa, usturoi si ridichi, rare si destul de putin aratoase, la fel ca si salata verde, erau mult prea scumpe in raport cu calitatea. Facand un calcul sumar, pentru o familie alcatuita din patru-cinci persoane, numai o salata de sezon ar ajunge la 150.000 de lei. Cartofii, de la 10.000-12.000 de lei cat era kilogramul acum o saptamana, au ajuns sa coste intre 12.000 si 17.000 de lei. Or, o garnitura de cartofi pentru cinci persoane nu se poate face din mai putin de doua kilograme. Pretul la oua a inceput sa creasca incet, dar sigur, poate mai mult decat la orice alt produs. De unde, pana acum doua saptamani, acestea se puteau achizitiona si cu 2.200 de lei, in aceste zile pretul acestora a ajuns la 3.000 de lei si este posibil sa mai creasca. Un cofraj de oua costa, asadar, peste 90 de mii de lei, or, pentru o familie intreaga nu sunt suficiente doar 30 de oua, atata timp cat sunt necesare si pentru vopsit, si pentru prepararea mancarurilor, si a prajiturilor traditionale. Procurarea acestora s-ar ridica, deci, la o suma de aproximativ 180.000 de lei sau chiar mai mult.

Caine in loc de miel

Carnea de miel poate fi achizitionata la un pret care oscileaza intre 100.000-120.000 de lei pe kilogram. Un miel de 10 kilograme ar costa, asadar, mai mult de un milion de lei, insa ce ne facem daca este vorba de un miel mai mare? In aceasta perioada exista si foarte multi comercianti fara autorizatie, care vand carnea mai ieftin decat pe piata. In acest caz, exista insa riscul ca, in loc de miel, sa se cumpere caini sau alte animale sau, daca e vorba totusi de miei, acestia, neavand certificat sanitar-veterinar, pot duce chiar la imbolnaviri grave ale consumatorilor. Din acest motiv, autoritatile avertizeaza cumparatorii sa nu cumpere miei decat din halele specializate de carne. Si fructele s-au scumpit. "Cum, dom`le, un kilogram de mere autohtone sa coste 35.000 de lei?", se arata revoltat un pensionar in piata din cartierul Tomis III. Cea mai grava problema este ca sumele cerute de comercianti au crescut, insa produsele nu justifica prin calitate aceasta marire de pret. "Ar trebui sa le interzica cineva sa ceara asemenea preturi pe produse", declara un barbat aflat la cumparaturi cu sotia. "Ar trebui fixate preturi maximale si nimeni sa nu aiba voie sa le incalce...", s-au declarat de acord mai multi cumparatori. "Cei cu bani nu simt acest lucru", declara o pensionara. "Dar cei cu venituri mici nu pot face altceva decat sa se resemneze". Pentru cei cu bani, piata ofera o gama extrem de larga de produse, si nu numai alimentare. Magazinele de profil sunt pline de lucruri deosebite pentru aceasta perioada, cum ar fi suporturi pentru oua, figurine ornamentale pentru masa de Pasti, iarba artificiala pentru cosul cu oua vopsite si cate si mai cate. Pretul acestor produse, considerate a fi de lux, este pe masura. Un suport de oua poate ajunge, in functie de cat de sofisticat este, de la 250.000 pana la 500 de mii de lei. Un ou ornamental costa intre 25.000 si 50.000 de lei, ornamentele pentru usi sau pereti pot ajunge chiar la 600.000 de lei. Astfel de magazine sunt mereu pline de cei care admira obiectele, insa putini sunt cei care isi permit cu adevarat sa achizitioneze ceva, atata timp cat nici macar strictul necesar nu si-l pot asigura. Se poate spune ca, atunci cand magazinele sunt pline, dar oamenii nu isi permit sa cumpere decat extrem de putin, este chiar mai tragic decat atunci cand marfurile se gasesc greu sau deloc. Cu toate acestea, fiecare om incearca sa faca, pe cat posibil, ca sarbatoarea Pastelui sa fie un moment deosebit, macar simbolic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii