Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:31 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramanem fara medici

ro

24 Feb, 2010 04:01 1658 Marime text

dumitru_enescu_04.jpg# În ultimul an, 15 cadre medicale au părăsit Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa # Salariile de mii de euro din străinătate, precum şi condiţiile net superioare celor din ţară sunt principalele motive

Condiţiile din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU), dar mai ales salariile mici determină tot mai multe cadre medicale să plece peste graniţă Doar anul trecut şi în prima lună din 2010, 15 medici, dar şi asistente au intrat în concediu fără plată. Marea problemă, pe lângă faptul că rămânem fără personal calificat este, potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU, dr. Florian Stoian, acela că majoritatea îşi ia aceste concedii fără plată, iar astfel posturile nu pot fi scoase la concurs.

Toţi cei care aleg să muncească în străinătate sunt atraşi în primul rând de salariile mari, de mii de euro, de aparatura performantă şi condiţiile de lucru net superioare celor care se regăsesc în spitalele din România. De asemenea, majoritatea unităţilor spitaliceşti din străinătate care recrutează medici români le oferă acestora şi posibilitatea de a efectua diverse cursuri şi chiar de a-şi aduce familia cu ei. Mai mult, unora li se oferă şi posibilitatea de a lucra trei săptămâni pe lună, iar în ce-a de-a patra să revină în ţară, ori chiar două săptămâni, cu altele două lângă familie. Posibilităţile sunt multiple, iar medicii ştiu acest lucru, ca de altfel şi asistentele, care sunt, de asemenea, la mare căutare. Dr. Stoian a menţionat că, în acest ritm, în aproximativ 10 - 15 ani, când se va preda ştafeta generaţiilor mai tinere, SCJU riscă să se confrunte cu mari probleme în această privinţă.

Câţiva dintre medicii care au plecat peste hotare s-au întors la SCJU, după un anumit interval însă în continuare sunt tentaţi să facă acest lucru. Un astfel de exemplu este şi medicul ortoped Valentin Orbeanu. „Am fost plecat doi ani în Nigeria dar sunt în continuare tentat pentru că în România condiţiile actuale de lucru şi de salarizare nu sunt cele normale". În acest moment are două propuneri de a pleca iarăşi peste hotare dar, spune că speră să nu se materializeze, deoarece ar vrea să rămână să muncească alături de colegii săi. Una dintre aceasta vine de la un centru internaţional în China, cu un salariu începând de la 10 mii de euro pe lună, şi cu cazare asigurată. A doua variantă ar fi Anglia, de asemenea cu un salariu foarte mare, între 7-8 mii de euro lunar. Aici ar putea opta pentru un program destul de lejer, cu două săptămâni pe lună petrecute peste hotare şi două în ţară. Miile acestea de euro par destul de tentante, dacă facem comparaţia cu salariul de acum al dr. Orbeanu, care ajunge, după noua grilă de salarizare, în jur de o mie de auro.

Şi actualul şef al Secţiei de Ortopedie, dr. Marius Enescu a fost în diverse schimburi de experienţă în străinătate. Ştie cum se munceşte, cunoaşte toate diferenţele dintre sistemul sanitar de acolo şi cel de aici. „Evident că ajung să-mi doresc să lucrez în altă parte unde să fiu apreciat inclusiv din punct de vedere financiar pentru munca pe care o prestez şi pentru experienţa pe care o am", a precizat dr. Enescu. Totuşi, nu s-ar muta definitiv din România, chiar dacă l-ar tenta să lucreze în străinătate o anumită perioadă: „Mi-ar fi foarte greu să plec definitiv din ţară pentru că, aşa consider eu, sunt prea bătrân pentru asta dar la ora actuală, pragmatic vorbind, m-ar tenta să plec o perioadă de timp ca să lucrez afară".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii