Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:28 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Razmerita rromilor de pe "Muntii Tatra"

ro

01 Oct, 2003 00:00 1252 Marime text

Un teren motiv de disputa intre autoritati si nomazi

Cele cateva zeci de familii care locuiesc abuziv in aceasta zona urmeaza sa fie evacuate, aici fiind prevazut sa se construiasca o statie de epurare a apei pentru regia de apa * Rromii vor depune un memoriu la Strasbourg, dar isi vor apara locuintele cu sabii ninja * Primarul Radu Mazare a declarat ca nu intra in atributiile sale sa le acorde case * Mai mult, au avut loc sase licitatii pentru 35 de loturi, la care nu s-a prezentat nici un rrom * Pe terenul pe care in prezent stau abuziv rromii RAJA va construi doua statii de pompare si va face sistem de canalizare * Rromii au declarat ca refuza sa evacueze zona si ca se vor apara cu sabiile ninja * Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala va incerca impreuna cu o parte dintre reprezentantii rromilor sa gaseasca solutii pentru rezolvarea situatiei

Aproximativ 60 de familii de rromi care, la ora actuala, locuiesc abuziv pe un teren din cartierul Palas, mai exact pe strada Muntii Tatra, risca sa ramana fara case. Pe terenul pe care acestia si-au facut bordeiele urmeaza sa fie sa fie demarate niste lucrari ample pentru realizarea unui sistem de canalizare si a doua statii de pompare. RAJA a trimis de curand un ordin de evacuare a locatiei. Tiganii au improvizat pe terenul cu pricina niste adaposturi care reprezinta un adevarat focar de infectie. Ei stau in aceste conditii de aproximativ patru ani. In acest pseudo-cartier locuiesc 58 de familii care au 17 copii minori. Prin dezafectarea spatiului respectiv, rromii raman pe drumuri si cer autoritatilor sa gaseasca o solutie pentru a le crea conditii de trai.

Negocieri la Primarie

Rromii si-au inceput demersurile inca de la primele ore ale diminetii, cand au avut o intalnire cu directorul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Constanta, Constantin Bragaru. Vicepresedintele Aliantei pentru Unitatea Rromilor, Constantin Barnescu, a declarat ca aceasta prima intalnire de la DDFSS a avut loc pentru a discuta problemele care exista in cartierul Palas. "Aici sunt mai multe familii defavorizate care traiesc in conditii inumane si noi ne aflam aici pentru a sprijini aceste persoane ce au nevoie de ajutor. Vom incerca sa facem acest lucru impreuna cu autoritatile. Familiile respective traiesc intr-un haos, fara curent electric si apa potabila. Pana acum am facut o serie de demersuri la autoritatile competente, dar nu am primit nici un raspuns. Oamenii au ordin de evacuare deoarece pe terenul respectiv se face o statie de pompare", a precizat Barnescu. Pe de alta parte, Lacramioara Georgescu, presedintele Asociatiei Speranta si Incredere, a declarat ca situatia este foarte grava deoarece acolo exista si copii minori care sunt bolnavi de TBC. Aceasta a mai precizat ca, din informatiile pe care le detine, exista o familie care locuieste in zona Palas si "se lupta cu saracia" desi detine o garsoniera. Strategia este aceea de a mai primi o locuinta, pe motiv ca este saraca. Se pare ca numarul celor care locuiesc pe strada Muntii Tatra si se afla in aceeasi situatie este mai mare.Discutiile de la DDFSS au degenerat si, la un moment dat, presedintele Asociatiei Amare Romanga, Vasile Faitas, s-a ridicat si a parasit sala. Acesta este cel care, dupa intalnirea de la directia constanteana, s-a deplasat cu aproximativ 50 de persoane pentru a protesta in fata Primariei. Constantin Bragaru a declarat ca se va incerca solutionarea problemelor rromilor. In acest sens, s-a stabilit pentru maine o intalnire la care, alaturi de reprezentantii rromilor, sa participe si reprezentanti ai AJOFM, Casei de Pensii, Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului si DSP.

Protest la primarie

Nemultumit de evolutia discutiilor de la DDFSS, Vasile Faitas s-a deplasat in cartierul Palas, de unde a adunat un grup de rromi cu care a plecat inspre Primaria Constanta pentru a protesta. Odata ajunsi in fata institutiei publice constantene, o delegatie a rromilor a fost primita de primarul Radu Mazare. Acesta a declarat ca Primaria a organizat, pana la aceasta ora, sase licitatii la care nu s-a prezentat nici un rrom. Este vorba de 35 de loturi ce au fost scoase la licitatie la sume modice, care erau destinate persoanelor defavorizate. La nici una dintre ele rromii nu au luat parte. Mazare a precizat ca pe terenul pe care se afla acum tiganii se va face realiza extinderea retelei de canalizare si se vor construi doua statii de pompare. Este un proiect in valoare de 90 de miliarde de lei, bani ce provin de la Uniunea Europeana. In aceste conditii, lucrarile nu vor fi stopate chiar daca vor avea de suferit familiile de rromi. De asemenea, Mazare a mai precizat ca nu este de datoria Primariei sa le dea case. Edilul Constantei a mai adaugat ca, in aproximativ trei saptamani, va avea loc o noua licitatie la care familiile in cauza se pot prezenta. Mai mult chiar, Partida Rromilor a propus un proiect in valoare de 150 de miliarde de lei, care presupune acordarea unei suprafete de teren, respectiv un hectar, unde rromii sa-si construiasca case. Mazare a declarat ca acest lucru se va intampla in functie de fonduri. Primarul Radu Mazare le-a mai sugerat rromilor sa mearga la tara, unde pamantul este mai ieftin si nivelul de trai mai ridicat. O alta solutie a fost legata de procurarea de locuri de munca prin care rromii sa fie ajutati sa-si sustina din punct de vedere material familiile.

Protest la Strasbourg

Vasile Faitas a precizat ca, dat fiind modul in care au evoluat discutiile cu reprezentantii Primariei, va anunta toate organizatiile non-guvernamentale despre situatia rromilor. Acesta a mai adaugat ca, in cele din urma, va inainta un memoriu si la Strasbourg. Pana atunci insa, familiile din Palas au declarat ca nu vor elibera zona. "Vom iesi cu sabii ninja. Vom face un cerc mare de tigani si nu vom parasi casele. Murim cu totii. Vom lasa copiii acolo, sa-i omoare daca pot", a precizat Faitas.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii