Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, în funcţiune între 2025 şi 2030

ro

05 Nov, 2016 12:41 4287 Marime text
Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă vor fi puse în funcţiune între 2025-2030, arată producătorul de energie Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară, într-un comunicat. Negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă vor continua până la 20 decembrie.
 
Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, declara pe 25 octombrie, la o conferinţă organizată de News.ro, că este încrezătoare că negocierile cu investitorii chinezi, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, se vor încheia cu succes în termenul asumat, 20 decembrie, iar la începutul anului viitor va fi înfiinţată compania de proiect.
 
„Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va fi pus în funcţiune în intervalul 2025-2030, aşadar, deşi realizarea proiectului implică în prezent utilizarea unui mecanism suport, evoluţia ulterioară a preţurilor poate transforma acest mecanism dual în beneficiu pentru consumator”, se arată într-un comunicat transmis de Nuclearelectrica.
 
Compania are precizări legate de impactul proiectului în preţul energiei.
 
Radu Dudău, coordonatorul Strategiei Energetice a României 2016-2030, a declarat pe 25 octombrie că, potrivit calculelor Ministerului Energiei, investiţia în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi-ar recupera costurile, pe durata de viaţă a reactoarelor, la un preţ de 82 euro/MWh. Acesta este de peste două ori mai mult decât preţul din piaţă.
 
„În ceea ce priveste proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă nu este stabilit în prezent un nivel al strike price-ului, stabilirea acestuia depinzând de o serie de factori financiari complecşi disponibili după realizarea studiului de fezabilitate, ulterior înfiinţării companiei de proiect. Preţul de 82 euro/MWh reprezintă preţul de piaţă estimat de Comisia Europeană pentru perioada 2030-2050”, se arată în comunicatul semnal de directorul general Daniela Lulache.
 
Însă Nuclearelectrica susţine că, având în vedere datele estimate la nivel european şi de Banca Mondială, „se preconizează pe termen lung o creştere a preţului la energie”.
 
Negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă vor continua până la 20 decembrie, potrivit unei decizii aprobate pe 17 decembrie de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor.

 
Documentul arată că dacă părţile nu ajung la niciun acord, pot abandona proiectul fără a plăti despăgubiri, însă este necesară o notificare scrisă către cealaltă parte în acest sens.
 
În noiembrie 2015, Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înţelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.
 
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 presupune construcţia a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 Mwh.

sursa foto: Digi24
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii