Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:09 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revoluţionarii s-au reunit, la Neptun, la prima Şcoală de vară (document)

ro

07 Sep, 2011 00:00 3061 Marime text
cap_5.jpgUrmând trendul partidelor politice, şi Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 a pus la cale prima ediţie a Şcolii de vară, intitulată „Revoluţia Română din Decembrie 1989". Manifestarea se desfăşoară zilele acestea în staţiunea Neptun, în Campusul Universităţii Biotera. Potrivit celor declarate de Adrian Nicolaescu, secretar general al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, această prima ediţie a Şcolii vrea să aducă în prim-plan adevărata faţă a Revoluţiei din 1989 şi să lămurească multe dintre subiectele rămase tabu în anii ce au trecut de atunci.

De altfel, ordinul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor Şcolii de vară a fost publicat în Monitorul Oficial al României de luni şi cuprinde locul în care se vor ţine timp de cinci zile activităţile, dar şi suma necesară - 60.000 de lei, deja cuprinsă în bugetul instituţiei, aprobat prin legea bugetului de stat pe anul 2011. Tot în acest ordin este menţionat faptul că Adrian Nicolaescu asigură conducerea acestui colectiv. La eveniment participă elevi de liceu din 16 oraşe, profesori de istorie, conferenţiari universitari şi preşedinţi ai asociaţiilor de revoluţionari din ţară, dar şi oameni simpli care doresc să afle adevăruri nespuse până acum despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în decembrie 1989.

Prof. univ. dr. Marian Cojoc vorbeşte despre Revoluţia de la Constanţa

Evenimentele au debutat luni şi se vor încheia vineri, când va avea loc şi o conferinţă de presă în cadrul căreia se vor prezenta concluziile evenimentului. Potrivit celor declarate de Adrian Nicolaescu, secretar general al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, aceasta este prima ediţie a Şcolii de vară şi se doreşte ca, la final, concluziile care vor reieşit în urma discuţiilor pe marginea temelor abordate să constituie un capitol în manualul de istorie pentru elevii de liceu în anul şcolar 2012 - 2013. „În fiecare zi sunt prezentate revoluţiile din câte două - trei oraşe din ţară. Elevii participanţi sunt de la clase mai mari, trimişi de Inspectoratele Şcolare. La finalul evenimentului, vom face propunere Ministerului Educaţiei pentru completarea manualelor de istorie la capitolul legat de Revoluţia din 1989", spune Nicolaescu.

Despre cum s-a desfăşurat revoluţia la Constanţa se va vorbi mâine, între orele 11.00 şi 13.00, iar cei care vor susţine discursuri pe această temă sunt prof. univ. dr. Marian Cojoc, prorector în cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, şi prof. univ. dr Ioan Scurtu. De asemenea, despre cum a fost Revoluţia la Constanţa va vorbi şi unul dintre martorii de la aceste evenimente, Petre Bonţescu. La sfârşitul zilei, se va discuta despre necesitatea studierii la disciplina Istorie după un manual adiţional, care va fi o sinteză a studiilor privind acest eveniment. Tot joi, va susţine prelegeri senatorul Raymond Luca - preşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din decembrie 1989.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • metin cerchez 07 Sep, 2011 08:25 sa spuna adrian nicolaescu cum a dat certificate revolutionar unor indivizi care s au nascut in 1996-? dupa revolutie? de ce dosarul de la dna e la blat? s-au luat si miliarde lei vechi ptr pensii-cit isi luau spaga sefii de asociatie inclusiv cosrin de la revolutionari? dna tace-e corupta-pacat de singele varsat