Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a declansat furia meditatiilor

ro

31 Oct, 2003 00:00 832 Marime text

Odata cu inceperea anului universitar, a crescut si numarul meditatorilor * Cel mai putin pe ora cer studentii din anii mici ai facultatilor, dar sunt si ocoliti din cauza lipsei de experienta * In functie de venituri si de pregatirea elevului, parintii platesc meditatii la una sau chiar cinci materii saptamanal * Cheltuielile pentru pregatirile in particular se dubleaza in cazul elevilor de a clasa a XIII-a, care trebuie sa se mediteze la cel putin trei discipline # Pentru multe familii, aceste cheltuieli suplimentare depasesc posibilitatile financiare, de aceea prefera sa apeleze la rude pentru a-i ajuta pe copii

In ultima vreme, in Constanta s-a dezvoltat din ce in ce mai mult piata meditatiilor, existand multi parinti dispusi sa cheltuiasca milioane de lei pe saptamana pentru a-i asigura copilului pregatirea pentru examenele nationale si testele semestriale. Parintii considera ca educatia primita de copii in scoli este superficiala si insuficienta, de aceea prefera sa contacteze fie profesorul de la clasa, fie un altul recomandat de prieteni pentru a-i medita odrasla. Cei care se implica cel mai mult sunt parintii elevilor din clasele terminale, care sustin examenele nationale. In functie de venituri si de pregatirea elevului, parintii platesc meditatii la una sau chiar cinci materii saptamanal. O alta posibilitate de a-i pregati pe elevi sunt si studentii, care percep taxe mai mici in comparatie cu profesorii titulari. Astfel, un student la Litere cere pentru doua ore de pregatire intre 50.000 si 100.000 de lei, in timp ce tariful practicat de un cadru didactic poate ajunge si la 500.000 de lei pe sedinta. Elevii claselor a XII-a fac pregatiri suplimentare si cu profesorii universitari, astfel incat sa poata face fata atat examenului de bacalaureat, cat si celui de admitere la facultate. Insa, si in acest caz, tarifele difera de la un profesor la altul, de recunoasterea de care se bucura si, mai ales, de specializare. In general, un profesor universitar cere pentru o sedinta de doua ore aproximativ 750.000 de lei, insa suma poate depasi chiar milionul de lei daca elevul doreste sa urmeze o facultate de arte. Preturile au inregistrat o crestere in ultima perioada si datorita schimbarilor care au aparut in ultimii doi ani in sistemul de invatamant romanesc. Daca, pana acum trei ani, pentru examenul de admitere la liceu elevii se pregateau numai la matematica si romana, odata cu introducerea testelor nationale, parintii sunt nevoiti sa apeleze si la serviciile unui profesor de geografie sau istorie. Pe langa acestea, faptul ca media de admitere va fi calculata in proportie de 50% in functie de calificativele obtinute de elev in clasele V-VIII i-a determinat pe parinti sa-si mediteze copiii si la disciplinele la care acestia nu fac fata sau au note mici.

Limbi straine pentru prescolari

Cheltuielile pentru pregatirile in particular se dubleaza in cazul elevilor de clasa a XIII-a, care trebuie sa se mediteze la cel putin trei discipline. Pentru multe familii, aceste cheltuieli suplimentare depasesc posibilitatile financiare, de aceea prefera sa apeleze la rude pentru a-i ajuta pe copii. Mai exista o categorie de parinti care apeleaza la meditatii, si anume cei cu copii de varsta prescolara. Parintii acestora considera ca ei ar trebui sa cunoasca o limba straina, angajand un profesor de specialitate. Tarifele pentru copii prescolari sunt considerabil mai mici, in conditiile in care pregatirea micutilor se limiteaza la acumularea de cunostinte de nivel mediu. Mai nou, unii studenti care au terminat sau urmeaza cursurile unei facultati de informatica ofera meditatii in vederea utilizarii calculatorului. Pentru ca multi dintre studenti nu au propriile calculatoare, meditatiile se dau la domiciliu. De asemenea, sunt oferte si din partea profesorilor logopezi, acestea fiind insa mult mai putine datorita numarului mic de persoane perfectionate in acest domeniu.

Fara garantii

Dintre anunturile cu oferte de serviciu am ales la intamplare numarul de telefon al unei profesoare care pregatea la limba franceza, engleza, italiana si portugheza. Contactata telefonic, profesoara s-a transformat intr-o suplinitoare la o gradinita din Constanta, care pregatea pentru nivel avansat elevii de liceu. Tariful era de 150.00 de lei pentru doua sedinte, urmand ca dupa doua saptamani se renunte daca "discipolul" nu putea face fata meditatiilor. Totusi, profesoara nu ne oferea garantia ca, la sfarsitul meditatiilor, copilul sa obtina nota maxima la examen. Se pare ca aceasta garantie nu poate fi oferita de nici un cadru didactic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii