Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Salariile" proaspetelor mamici nu sunt impozitate

ro

11 Aug, 2004 00:00 762 Marime text

Potrivit reglementarilor in vigoare, se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare, si persoanele care nu se regasesc in situatia de a presta o munca in baza unui contract individual * Indemnizatiile de maternitate si pentru concediul de ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani nu sunt venituri din salarii sau asimilate salariilor si nu sunt supuse impozitului pe venit * Restituirea impozitului pe venit aferent acestor tipuri de indemnizatii, care a fost retinut eronat, se va efectua de catre Casele de pensii teritoriale

In conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in sistemul public sunt asigurate obligatoriu, potrivit legii, toate persoanele care au contract individual de munca, precum si functionarii publici. In aceeasi categorie intra persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti. In afara acestor persoane, care, potrivit legii, sunt asigurate obligatoriu, se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare, si persoanele care nu se regasesc in situatia de a presta o munca in baza unui contract individual. Este vorba de acele persoane care nu se afla in plata unor prestatii de asigurari sociale in sistemul public, precum si cele care nu sunt asigurate in alte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public. Pentru aceste persoane, care in mod optional au incheiat contracte de asigurari in sistemul public, Ministerul Finantelor Publice, respectiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala, referitor la administrarea unitara a impozitului pe venit pe anul 2003, a implementat o noua reglementare fiscala. Aceasta se refera la indemnizatiile de maternitate si pentru concediul de ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, care nu sunt venituri din salarii sau asimilate salariilor si nu sunt supuse impozitului pe venit. In situatia in care indemnizatiile realizate in baza contractelor de asigurare incheiate au fost impozitate, se va proceda la restituirea, de catre platitorul de impozit pe venit, a impozitului retinut fara temei legal.

Restituirea impozitului retinut

Aceasta restituire a impozitului pe venit aferent acestor tipuri de indemnizatii, care a fost retinut eronat, se va efectua de catre Casele de pensii teritoriale. In final, sumele restituite vor diminua cuantumul impozitului pe veniturile din salarii datorat si declarat de acestea pentru salariatii proprii, in formularul 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat", in luna in care se face restituirea. "In cazul in care, pentru persoanele beneficiare de astfel de indemnizatii, angajatorii au intocmite Fise Fiscale 2, Casele de pensii teritoriale au obligatia sa depuna fise fiscale rectificative, in care se va inscrie cifra "0" in rubricile aferente venitului baza de calcul si impozitului calculat si retinut", a declarat Catalin Doica, directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta. La randul sau, organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul persoanei fizice, pe baza constatarilor facute, va desfiinta Decizia de impunere anuala emisa anterior. Daca persoanele mentionate mai sus au realizat si alte venituri supuse procedurii de globalizare, organul fiscal va emite o noua decizie de impunere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii