Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sanatoriul din Eforie Sud supravietuieste din mila unor organizatii

ro

16 Dec, 2003 00:00 4789 Marime text

Pacientii Spitalului de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Sud sunt nevoiti sa se prezinte la consult cu medicamente si materiale sanitare de acasa * Putinele medicamente din aceasta unitate sanitara sunt primite de la o organizatie religioasa din Cluj - "Maronitii" - si sunt de provenienta americana * Pana si mobilierul din cabinete este donat * Din cauza crizei financiare, investitiile in aparatura au fost stopate * Exista aparate care nu functioneaza de mai bine de opt luni de zile

Sanatoriul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Sud se afla in plina in criza din cauza lipsei materialelor sanitare. Pacientii sunt rugati sa inteleaga situatia si sa se prezinte la consult luandu-si de acasa punguta cu fese sau alte materiale care lipsesc din aceasta unitate sanitara. Cu toata intelegerea de care pacientii dau dovada, putem spune ca este ilegal ca acestia sa se prezinte la medic cu adevarate truse de prim-ajutor dupa ei. Din pacate, acesta este adevarul. Nu se pot gasi alte solutii pentru desfasurarea actului medical in cadrul Spitalului de Ortopedie Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Sud. Medicamentele sunt procurate prin sponsorizari efectuate de cateva organizatii, cum ar fi organizatia religioasa "Maronitii" din Cluj, care aduce tot felul de medicamente din Statele Unite ale Americii.Cu toate ca platesc asigurarile de sanatate, pacientii care se adreseaza Sanatoriului de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Sud nu pot beneficia de servicii medicale gratuite, asa cum este normal. Acestia sunt obligati sa vina de acasa cu fese si cu restul de materiale sanitare necesare unui consult sau unei internari. Toate acestea se intampla pe fondul impasului financiar prin care trece aceasta unitate sanitara. "Este ilegal, insa noi suntem obligati sa le cerem pacientilor sa vina cu tot ce le trebuie, deoarece spitalul nu are fonduri suficiente pentru achizitionarea materialelor sanitare", ne-a declarat medicul sef al sectiei de Ortopedie, doctor Mihai Horia Nicolae. Acesta a mai precizat faptul ca fondurile lunare primite de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta sunt insuficiente, aceasta situatie grava tinand de mai bine de doi ani de zile. "O operatie presupune o medicatie costisitoare, deoarece atat materialele sanitare, cat si medicamentele sunt extrem de scumpe. Se fac eforturi financiare extraordinare din partea noastra, dar si din partea pacientilor nostri. Pot spune ca, in comparatie cu anul trecut, anul acesta ne-am descurcat mult mai greu", a mai explicat medicul sef al sectiei de Ortopedie.

La mila organizatiilor

Marea majoritate a medicamentelor care exista in spital si a materialelor sanitare sunt folosite pentru urgente. Cei care nu se incadreaza in cele trei zile de spitalizare in regim de urgenta trebuie sa aiba medicamente si materiale sanitare, deoarece spitalul nu le poate asigura. "Ampicilina si alte medicamente le avem din ajutoare si le dam pacientilor in mod gratuit. Le-am primit de la o organizatie religioasa din Cluj - "Maronitii" - si sunt de provenienta americana", spune medicul sef Mihai Horia Nicolae. Nu conteaza de fapt provenienta acestor medicamente. De oriunde ar fi ele, este putin spus faptul ca sunt bine venite; sunt necesare, unele dintre ele chiar vitale.

Medicii canadieni sar in ajutor

"Au fost facute anumite demersuri cu o organizatie medicala din Olanda care face transferuri de materiale sanitare. Acestea provin din unitatile sanitare dezafectate din aceasta tara. In luna ianuarie, reprezentanti ai acestora vor veni sa evalueze lipsurile din spital si speram sa ne ajute", a mai precizat medicul sef al sectiei de Ortopedie. Chiar in cursul zilei de ieri, directorul general al Spitalului de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala, doctor Mugur Marinescu, se afla la o intalnire cu organizatia din Olanda. Acesta ne-a precizat faptul ca vizita medicilor olandezi a fost prilejuita de montarea unor aparate donate de acestia cu cateva zile in urma. "Este vorba despre aparate folosite in tratamentele fizioterapeutice, lifturi pentru transportarea pacientilor imobilizati la pat. Sunt aparate foarte bune, necesare. Ei au venit pentru a le monta si a ne face instructajul pentru ca personalul nostru sa le foloseasca", ne-a mai declarat directorul general Mugur Marinescu.

Trei miliarde numai pentru medicamentele indispensabile

Conform afirmatiilor medicului sef al sectiei de Ortopedie, doctor Mihai Horia Nicolae, costul medicamentelor indispensabile pentru Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala pe anul 2004 este de 3 miliarde lei; aici intra doar antibioticele, anticoagulantele si calmantele. Directorul general Mugur Marinescu spune ca, totusi, situatia spitalului putea fi mult mai grava. Unitatea sanitara din Eforie Sud va intra in 2004 cu 400 de milioane de lei datorie catre furnizorii de servicii medicale. "Este bine. Datoriile noastre puteau fi mult mai mari, dar am primit o suplimentare de fonduri in ultimele doua luni de la Casa de Asigurari de Sanatate", a precizat acesta. Pe anul acesta, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala a dispus de 27,5 miliarde lei, urmand ca, de la anul viitor, sa aiba un buget de 43 de miliarde lei de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta. Conducerea unitatii sanitare a solicitat alte 17 miliarde lei Consiliului Judetean, care a preluat administrarea cladirii. Aceasta suma nu este sigura, tinand cont de faptul ca si anul acesta Consiliul Judetean a alocat un miliard de lei spitalului, dar numai pe hartie, deoarece nu dispunea de fonduri.

Aparatura veche si defecta

Din cauza crizei financiare, investitiile in aparatura au fost stopate. Exista operatii chirurgicale care se fac sub ecran (spre exemplu, introducerea unei tije fara a fi nevoie decat de o incizie), care nu se pot efectua la sanatoriul de ortopedie din cauza defectarii aparatului respectiv, numit siremobil. "El este stricat de mai bine de opt luni si este esential intr-o sectie de ortopedie. Acest instrument nu este de gasit. In plus, este si extrem de scump. Bolnavii care necesita operatii sub ecran sunt trimisi la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta", a explicat medicul sef Mihai Horia Nicolae.

Centrala termica inghite sume mari bani

De parca aceasta criza financiara nu ar fi fost de ajuns, sistemul de incalzire a spitalului este foarte vechi si consuma prea mult combustibil. Cu toate ca exista o hotarare privind modernizarea centralelor, cea de la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala a fost ocolit. "Centrala este foarte veche si consuma mai mult decat ar trebui. De fapt, aici intra cea mai mare parte a fondurilor. Cheltuielile ar scadea simtitor daca s-ar moderniza centrala", a mai afirmat medicul sef de sectie, doctor Mihai Horia Nicolae.

Peste cinci mii de pacienti anual

Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Sud are in jur de 5.400 de pacienti anual. In prezent, cele 150 de paturi care pot fi folosite sunt ocupate aproape in totalitate. Practic, spitalul functioneaza la capacitate maxima. "Pe o sectie se efectueaza in jur de 1.400 de operatii anual, iar acestea costa peste 2 miliarde lei anual. Tratamentul minim al unui bolnav chirurgical este de 280 de mii de lei pe zi, dar nu se poate sa ne rezumam doar la medicamentele minime necesare, astfel ca ziua de spitalizare se ridica la valoarea de 350 de mii de lei pe zi", a conchis medicul sef al sectiei de Ortopedie, doctor Mihai Horia Nicolae.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lonescu Petre 18 Jun, 2011 10:33 Am fost internat la acest spital ! Parerea mea este ca medicii si restul personalului sunt super OK ! Dar dotarile cu aparatura si mobilierul sunt sub orice critica! Am dedus ca unele dotari sunt inca din perioada interbelica ! Probabil de la nemti ! Rusinos ! Foarte rusinos ! Ptr guvernantii care ne mint si fura din tara aceasta de 65 ani nu de 20 ! Guvernanti care promit si mint cu nerusinare si care cheltuie banii tarii pe toate prostiile ! Sali de sport si patinoare moderne la sate ! Inconstienti ! Altfel nu le pot spune ! In curtea spitalului iti este frica si sila sa mergi ! Caini vagabonzi cu zecile,care se pare ca sunt plini de toate bolile si de paduchi ! Asa zisul parc din curtea spitalului nu este altceva decat o increngatura de boscheti in care nimeni nu s-ar aventura sa intre ! Rusine mare doamnelor si domnilor guvernanti ! Voi care tocati miliarde de euro pe nimicuri ! Voi sunteti cei care ve-ti desfiinta Romania,pentru ca nu va pasa !