Sărbătoare de Crăciun la „Carmen Sylva“ Cidem Narcis Brăslaşu - „Am fost foarte complexată de faptul că sunt în căruţ“ (galerie foto)
Sărbătoare de Crăciun la „Carmen Sylva“: Cidem Narcis Brăslaşu - „Am fost foarte complexată de faptul
23 Dec, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
4069
Marime text
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a vizitat, ieri, persoanele cu dizabilităţi din cadrul Asociaţiei „Carmen Sylva“ Constanţa. Câteva dintre acestea au interpretat colinde în debutul evenimentului.
Alături de cele 30 de persoane cu dizabilităţi s-au aflat atât feţe bisericeşti, cât şi voluntarii care se îngrijesc de buna funcţionare a asociaţiei. Darurile oferite au provenit de la preoţii a trei parohii din Constanţa - „Adormirea I, II“ şi „Sfântul Ştefan“ -, dar şi de la mai mulţi constănţeni cu inimă mare.
Ierarhul Tomisului a ţinut o slujbă de sfinţire a alimentelor care au fost dăruite persoanelor cu dizabilităţi, el oferind apoi câteva îndemnuri în apropierea sărbătorii Naşterii Domnului.
„Să vă feriţi de rău, de gânduri negre. Dumnezeu se întristează de răutăţile noastre, de mânia noastră, de neascultarea noastră. De aceea, să ne sârguim să fim întotdeauna cu inima deschisă. Omul care urăşte se întunecă, mintea nu-i mai judecă. Numai omul care iubeşte este legat de lumina lui Dumnezeu. De aceea se naşte Fiul lui Dumnezeu. Să ne caute pe noi, cei pierduţi. Să vă bucuraţi, pentru că naşterea lui Hristos ne este tuturor de folos! Să vă dea Dumnezeu un Crăciun pe care să-l simţiţi!“, a declarat Înaltpreasfinţia sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Poezia, terapie pentru suflet
În Asociaţia „Carmen Sylva“ sunt şi câteva adevărate talente. Cidem Narcis Brăslaşu este unul dintre ele. Tânăra poetă este ţintuită într-un scaun cu rotile din cauza unui vaccin. Ea a compus zeci de poezii în limba engleză şi a ajuns deja să publice a 22-a carte. Tânăra poetă şi prozatoare a adus la evenimentul de ieri cea mai recentă carte publicată, intitulată „Elegia unui om“, pe care i-a dăruit-o Arhiepiscopului Tomisului.
Cu toate că pe parcursul vieţii sale Narcis a fost avut parte de tratamente şi intervenţii chirurgicale, tânăra nu a încetat să creadă în valorile sale şi să înveţe. A urmat Şcoala Generală nr. 1 „Lucian Grigorescu“ din Medgidia şi s-a îndrăgostit de limba engleză. Ajutor de nădejde i-a fost mama sa, cadru didactic, acum, la pensie. După ciclul gimnazial însă, tânăra nu şi-a mai continuat studiile.
„Am fost foarte complexată de faptul că sunt în căruţ“
„Mi-am dorit să urmez o facultate. Le-am reproşat părinţilor că nu am continuat studiile din cauza lor. Dar este şi vina mea. Am fost foarte complexată de faptul că sunt în căruţ“, a mărturisit sensibila Katy, aşa cum îi spun prietenii.
Tânăra scriitoare nu stă însă degeaba. Participă la evenimentele Fundaţiei „Ridică-te şi umblă“, unde recită propriile poezii, este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi colaborează cu revista „Împreună“ din judeţul Teleorman. Din cauza afecţiunii de care suferă, tânăra nu îşi poate scrie pe hârtie poeziile, astfel că se înregistrează cu un reportofon, apoi mama sa transcrie textele. Katy face totul din pasiune. O pasiune care o eliberează de barierele vieţii cotidiene şi o face să plutească deasupra celorlalţi.
„Fir-ar ea de pasiune, că eu sunt cu mâna în cocă şi fiică-mea spune «Repede, repede, mamă, scrie!» Şi uite-aşa, uneori, ne certăm. Alteori, ne iubim. Viaţa merge înainte. Cumplit, dar dacă ăsta a fost destinul… Pe noi ne-a salvat foarte mult memoria ei“, ne spune, optimistă, mama poetei Cidem Narcis Brăslaşu.
Katy a ţinut să recite şi câteva versuri de suflet pentru cei prezenţi la eveniment: „Voi, îngerilor, zâmbiţi alinător la oricare fereastră / Că mulţi bolnavi aşteaptă / Izbava de la voi / În sufletele oamenilor sădiţi / Răbdarea şi credinţa / Să aline suferinţa / Ce plânge pe pământ“ (poezia „Îngerilor“.
Coordonatorul asociaţiei spune că cea mai mare răsplată pentru voluntarii care se îngrijesc de persoanele mai puţin norocoase este… un zâmbet.
Statul oferă un ajutor financiar care îi condamnă la sărăcie
„Este cea mai săracă pătură din societatea românească. Ei sunt cei mai amărâţi. Mai amărâţi ca ei nu este nimeni. Nu-i bagă nimeni în seamă şi atunci ne-am gândit să venim noi în întâmpinarea lor cu câte ceva. Când le vedem zâmbetul, suntem cei mai împăcaţi“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ I din Constanţa, preotul Mihai Jan.
La finalul evenimentului, membrii asociaţiei i-au dăruit lui ÎPS Teodosie o icoană cu Naşterea Domnului, pictată pe sticlă chiar de ei.
Vă reamintim că, în sediul asociaţiei din strada Mircea cel Bătrân nr. 20A, într-un spaţiu fără încălzire termică, 30 de suflete, fiecare cu povestea sa de viaţă, îşi împărtăşesc zilnic trăirile unul altuia. Iau lecţii de pictură sau de limba engleză, învaţă cum să aşeze masa de sărbătoare sau se pun la punct în materie de bune maniere. Aici socializează şi iau masa împreună.
Asociaţia a fost înfiinţată după Revoluţie, la iniţiativa Adelei Burnea, mama unui tânăr cu dizabilităţi, care a avut răbdare să lucreze cu aceşti oameni. De doi ani însă, preotul Mihai Jan a preluat asociaţia şi se străduieşte să facă lucruri bune pentru aceşti oameni. Evenimentul a fost sponsorizat de Selgros.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii