Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoare importantă pentru creştini Cine face asta azi, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, va avea parte de mare chin înaintea morţii!

ro

08 Nov, 2016 00:00 3473 Marime text
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici din întreaga lume îi prăznuiesc pe 8 noiembrie pe Sfinţii Mihail şi Gavriil, consideraţi, în tradiţia creştină, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai. În calendarul ortodox, sărbătoarea se numeşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil.
 
Arhanghelul Gavriil, al cărui nume se traduce, din ebraică, „Dumnezeu este puterea mea”, este considerat mesagerul veştilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavriil. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă, în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ.
 
Mihail se traduce din ebraică prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Mihail, care transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi înger păzitor care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu, este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ. În popor se spune că Sfântul Arhanghel Mihail este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi vor continua să trăiască.
 
Conform unei legende, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt. Arhanghelul Mihail este, în tradiţia creştină, conducătorul oştilor îngereşti.

Moment de pomenire a celor plecaţi din această lume

Tradiţia spune că ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil nu este doar un motiv de sărbătoare, ci şi de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume. În calendarul religios popular, atât pe 8 noiembrie, cât şi în ziua precedentă, sunt pomeniţi toţi morţii familiei, ofrandele aduse lor purtând numele de „Moşii de Arhangheli”.
 
Sfinţii Mihail şi Gavriil au grijă însă şi de cei în viaţă: ei sunt păzitorii oamenilor din clipa în care s-au născut şi până la moarte şi se roagă continuu bunului Dumnezeu pentru sănătatea acestora. Arhanghelii sunt patroni ai casei, ard păcatele izvorâte din patimile şi slăbiciunile omeneşti şi îi ajută pe cei care ţin posturile creştineşti să îşi purifice conştiinţa.

Arhanghelul Mihail veghează la căpătâiul celor bolnavi

În ceea ce-l priveşte pe Arhanghelul Mihail, se spune că acesta poartă cheile Raiului, este un vrednic luptător împotriva diavolului şi veghează la căpătâiul celor bolnavi. Dacă acestora le este scris să moară, Arhanghelul Mihail stă la capul lor, în partea dreaptă.
Se crede că în stânga stă diavolul, gata să înşface sufletul celui care trece în nefiinţă, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezându-i necuratului capul cu sabia. Se spune că încăperea se umple de sânge, motiv pentru care totul trebuie spălat şi curăţat în camera respectivă. Dacă bolnavilor le este dat să trăiască, atunci Mihail stă la picioarele lor.

Aprindeţi azi o lumânare! 

Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi că păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, astfel încât să fim călăuziţi spre Rai în viaţa de apoi. Aceasta pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi. O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, „turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi). De Sfinţii Mihail şi Gavriil, areţii sunt sloboziţi din nou în staulul oilor. Turta, preparată din grâu sau porumb, este aruncată între oi şi de felul în care cade depinde rodul din primăvară: dacă turta cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine şi vor făta uşor; turta căzută cu faţa în jos meneşte de rău - oile vor făta greu şi mulţi miei vor pieri înainte de a veni pe lume. Obiceiul este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail şi Gavriil de patroni ai oilor.
 
Nu se lucrează deloc în această zi, căci, se spune în popor, cei care vor munci se vor chinui rău înainte să moară. Tot în această zi se amestecă berbecii cu oile, în scopul împerecherii. În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-o dată. De Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se supune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii