Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:15 04 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SC Model SA negociaza chirii mai mari decat cele de piata

ro

10 Jun, 2004 00:00 2787 Marime text
Scandalurile repetate in presa si in randul autoritatilor publice locale vizavi de cele 16 imobile transferate inca de la infiintare, in 1991, de la RA "Confort Urban" in administrarea SC "Remus Opreanu" SA, actuala SC "Model" SA, este binecunoscut tuturor constantenilor, cu atat mai mult actualilor chiriasi. Din acest an, cu precadere din lunile ianuarie-aprilie, SC "Model" SA a fost din nou in atentia ziaristilor din cauza renegocierii unor contracte de inchiriere a imobilelor administrate, din care unii chiriasi au reusit sa iasa sifonati financiar, iar altii de-a dreptul in strada, cu tot cu mobila.

Preluarea imobilelor

Prin adresa 1732 din 28 februarie 1991, transmisa de Prefectura judetului Constanta catre Regia Autonoma "Confort Urban" SA sunt precizate 16 imobile care trebuiau transferate la SC "Remus Opreanu" SA, pentru a duce la indeplinire Decizia 49 din 2 februarie, privitoare la infiintarea societatii. Aceleasi imobile faceau, la acea vreme, obiectul Deciziei Prefecturii Constanta numarul 124, din 12 martie, care prevedea in articolul 1 ca: "Pe data de 1 februarie 1991 se transmit din administrarea RA Confort Urban in administrarea SC Remus Opreanu SA, imobilele din lista anexa, ce face parte integranta din Decizie". Imobilele care faceau obiectul celor doua decizii administrative se regaseau, ca si astazi, pe arterele principale ale orasului: Mircea cel Batran, Ferdinand, Tomis, cladiri vechi, ridicate de catre fostii proprietari pe la inceputul secolului XX. Motivarea in drept a deciziei din martie 1991 nu se mai facea prin invocarea celei de infiintare a societatii care prelua administrarea imobilelor, ci prin aprobarea "cererii de transfer" acceptata de unitatile beneficiare, din care se constata ca imobilele care se propun a fi transmise sunt amortizate total, iar cele ramase neamortizate sunt in stare tehnica deficitara, existand pericolul de a se autodemola. In preambulul Deciziei 124/1991 se preciza ca transferul s-a facut in temeiul dispozitiilor articolului 1 din Decretul 409/1955. In nota de control a comisiei de verificare din cadrul Departamentului de Control al Guvernului Romaniei se specifica: "Nu se poate accepta acest temei deoarece, cu toate ca imobilele fac parte din Fondul locativ de stat,..., nu este vorba de transmiterea unui drept real de administrare directa". In sine, Decizia 124/1991 reprezinta un act administrativ de autoritate prin care s-a decis schimbarea administratorului imobilelor din fondul locativ de stat. Doar ca se impunea semnarea unui contract privind administrarea acestor imobile de catre SC "Remus Opreanu" SA, care sa fie un acord de vointa al celor doua parti, societatea si Prefectura. Acesta trebuia sa cuprinda obligatiile si drepturile lor, obligatii concrete privind intocmirea actelor de inchiriere, cele privind reparatiile imobilelor, colectarea si varsarea chiriilor de catre proprietar, pretul platit de proprietar pentru prestarea acestor servicii. Conform prevederilor art. 1853 Cod Civil, posesia acestor imobile de catre SC "Remus Opreanu" SA este sub un nume precar si nu constituie o posesiune in nume de proprietar. In concluzie, ele nu puteau constitui un aport la capitalul social.

Privatizare cu cantec

Intr-o cerere de inscriere de mentiuni, numarul 2177 din 10 martie 1992, a fost inregistrata la Registrul Comertului schimbarea denumirii Remus Opreanu in Model, schimbandu-se si sediul societatii.Pentru dobandirea de actiuni ale societatii care se privatizeaza prin metoda MEBO, potrivit Legii 58/1991, salariatii si membrii conducerii SC "Model" SA s-au constituit in asociatie potrivit Legii 77/1994. Astfel, la data de 12 octombrie 1995, Judecatoria Constanta a dispus inscrierea in registrul persoanelor juridice a asociatiei salariatilor "Programul Actiunilor salariatilor MODEL Constanta"- PAS, asociatie pe listele careia figureaza inscrisi 94 de membri. Scopul acestei asociatii era de a-i proteja pe participanti in procesul de privatizare prin cumpararea de actiuni emise de societate. La 21 septembrie 1995 a avut loc Adunarea Generala Extraordinara a PAS Model Constanta la care au participat, potrivit datelor din procesul-verbal al adunarii, 86 de membri PAS. La aceasta adunare generala s-a hotarat ca Turlan Constantin, in calitate de membru al Consiliului de Administratie al PAS Model Constanta, sa participe la licitatia programata a avea loc pe 22 martie 1996, in vederea cumpararii pachetului de actiuni reprezentand 40% din capitalul social al SC "Model" SA, pus in vanzare de Fondul Proprietatii de Stat. In urma licitatiei, PAS Model Constanta a achizitionat un numar de 15.053 actiuni reprezentand 30,41% din capitalul social al societatii. Cateva zile mai tarziu, la 12 aprilie 1996, Fondul Proprietatii de Stat a incheiat cu Asociatia Salariatilor PAS Model Constanta, reprezentata de Turlan Constantin, contractul de vanzare-cumparare numarul 241, prin care Asociatia salariatilor cumpara 15.053 de actiuni la pretul de 74.169 lei/actiune, in valoare totala de 1116.465.957 lei. Cu toate ca nici contractul de vanzare-cumparare nr. 241, nici statutul Asociatiei PAS Model Constanta, nici Legea 77/1994 nu permiteau cesionarea partiala sau totala a actiunilor pe care Asociatia salariatilor le-a cumparat de la FPS, acestea au fost cesionate unor terte persoane. Prin urmare, s-au incheiat patru contracte de cesionare: numarul 1 prin care se cesiona, la 6 iunie 1996, persoanei fizice Stefanescu Sorin 7.200 de actiuni; contractul numarul 14/17 iulie 1996 prin care se cesioneaza SC "Freedom Star" SRL 1214 actiuni; contratul numarul 2/1 iulie 1996 catre SC "Jeep" SRL pentru 810 actiuni si contractul numarul 2/19 noiembrie 1996 catre Traian Ionescu, pentru 1000 de actiuni.

Chiriasi pe drumuri

In acest an, o serie de contracte de inchiriere a acestor imobile au expirat, cu preponderenta in lunile ianuarie-aprilie. Cumulat cu acest lucru, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta 8/2004 privind prelungirea duratei unor contracte de inchiriere, care face referire strict la imobilele cuprinse in Fondul locativ de stat. Acest act normativ prevede ca, de la data intrarii in vigoare, respectiv 8 aprilie 2004, durata contractelor de inchiriere care expirau la aceasta data se prelungeste de drept pentru inca cinci ani. Doar ca situatia a fost alta: conducerea SC "Model" SA a "remodelat" valoarea chiriilor, maximul fiind de cinci milioane, sau a dispus, fara nota explicativa in notificare, evacuarea unor imobile. Pentru cei care nu era prevazuta in plan evacuarea s-au oferit doua posibilitati: acceptarea chiriei maxime sau eliberarea imobilului. In general, este vorba de persoane care locuiesc in aceste case nationalizate de peste 30 de ani, care sunt pensionari sau sunt in prag de pensionare si care nu mai au unde sa se duca. In plus, desi societatii i s-a propus de catre o parte dintre actualii sau fostii chiriasi achizitionarea imobilelor sau apartamentelor in care locuiesc, data fiind valoarea in crestere a acestora, conducerea s-a opus de cele mai multe ori, acces avand doar cei cu regim preferential. Exista in prezent o serie de dosare la Tribunalul Comercial Constanta inaintate justitiei de catre locatarii acestor imobile, in special de catre cei care fac parte din categoria defavorizatilor, adica a celor carora li s-a comunicat ca trebuie sa evacueze imobilul pentru ca societatea nu este dispusa sa prelungeasca contractele de inchiriere. Un asemenea caz cu care revenim este cel al Valentinei Barbu, locatara imobilului de pe bulevardul Tomis nr. 50. Aceasta depusese pana la data expirarii contractului o cerere de achizitionare a imobilului in baza Legii 112/1995, dar SC "Model" SA i-a respins-o pe motiv ca sunt proprietarii acestuia si nu vand. Aceasta afirmatie a dus la o stare de confuzie a chiriasei, cu atat mai mult cu cat toata lumea stie, inca de cand s-a pus problema privatizarii de catre FPS, ca imobilele nu intra in patrimoniul societatii, ci au fost transferate in administrare. In prezent, macar pentru a obtine prelungirea contractului de inchiriere si a nu fi evacuata, Valentina Barbu a actionat in instanta societatea. La randul ei, aceasta insista asupra deciziei de evacuare a apartamentului fara drept de apel. In cazul celorlalti, care au cedat in fata ipostazei de a se vedea cu lucrurile in strada, fie ca au posibilitatea financiara sau nu de a achita chiriile astronomice, contractele s-au prelungit doar cu un an. Data fiind starea precara a acestor imobile, in care pentru imbunatatirea conditiilor de locuire au investit locatarii, si nu societatea, gradul de insecuritate pe care acestea il prezinta, ne intrebam daca cei aflati in actionariatul SC "Model" SA au vreun simt al echilibrului intre ce ofera si ce primesc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii