Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scaderea numarului de paturi, privita cu ochi buni de dr. Capatana

ro

06 Jan, 2010 03:51 1312 Marime text
dan_capatana_01.jpgProiectul de Ordonanţă de Urgenţă, aflat în dezbatere publică până pe 29 ianuarie, care prevede ca spitalele din România să poată fi grupate prin comasare, în scopul utilizării eficiente a resurselor materiale şi umane este privit cu ochi buni şi de managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

„Scăderea numărului de paturi este o chestiune care se întâmplă în toată lumea deoarece centrul de greutate trebuie să treacă în ambulatoriu. Spitalizarea, peste tot în lume, costă foarte mult. A avea un număr foarte mare de paturi înseamnă costuri mari. Evident, sunt spitale care nu pot funcţiona singure în organizarea în care sunt acum şi pot trece ca subsecţii. Este o politică la nivel european. Suntem una dintre ţările care au medici foarte puţini, la mia de locuitori, în schimb paturi foarte multe, ceea ce este un dezechilibru. Politica sanitară oricum va trebui regândită şi cam aceasta este direcţia", a precizat dr. Dan Căpăţână. Acesta a mai precizat că şi transferul unităţilor sanitare publice la administraţia locală este un lucru binevenit. Acest lucru ar urma să se întâmple, potrivit Ministerului Sănătăţii, până la 1 iulie 2010.

De altfel, lista posibilelor schimbări din domeniul sanitar este una destul de lungă. Ministrul Sănătăţii Attila Cseke, a prezentat ieri priorităţile MS pentru acest an. Una dintre acestea este şi reformarea sistemului de medicină primară. Ministrul a precizat că în fiecare judeţ va fi înfiinţat câte un call-center, asemănător cu cel de urgenţă 112, la care cetăţeanul poate apela atunci când are nevoie de o consultaţie de la medicul de familie, la ambulatoriul de specialitate sau la spital. Pacientul va fi îndrumat pentru consult de personalul de la call-center către un cabinet de medicină de familie, în funcţie de distanţa la care se află şi de disponibilitatea cadrului medical. Medicul de familie va fi conectat la call-center printr-un sistem informatizat, el urmând să intre în posesia unei cartele pe care să o introducă în acest sistem în momentul prezentării la cabinet. Astfel se va putea organiza serviciul de tură, la fel ca în spitale. În acest mod reprezentanţii MS susţin că în perioada sărbătorilor, de exemplu, va scădea presiunea pe camerele de gardă ale spitalelor. De asemenea, medicul de familie ar avea acces la sistemul de telemedicină, în cazurile în care are nevoie de opinia unui specialist.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii