Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:58 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbul european de organe, o sansa pentru bolnavi

ro

25 May, 2010 03:38 2395 Marime text
vasile_sarbu_15.jpgParlamentul European a adoptat un raport care permite schimbul de organe la nivel european. Astfel, pacienţii români vor putea beneficia în curând de transplant de organe de la donatori europeni.

Pacienţii grav bolnavi aflaţi pe o listă de aşteptare pentru transplant vor avea şanse să găsească mult mai repede un donator de organe, potrivit raportului elaborat. România are nevoie de o autoritate naţională care să centralizeze informaţiile din această sferă, pentru că ţara noastră are o rată foarte bună de supravieţuire imediată în urma transplantului cuprinsă între 90 - 95%.

La malul mării, 17 bolnavi necesită transplanturi de organe. De la începutul anului, pe lista de aşteptare sunt trecute zece persoane care necesită urgent transplant de rinichi şi alte şapte persoane care au nevoie de transplant de celule pancreatice.

Potrivit şefului Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Vasile Sârbu, raportul adoptat de Parlamentul European va da o şansă în plus bolnavilor care au nevoie urgent de transplant de organe. Referitor la schimbul de organe la nivel european, acesta a precizat că Europa va trebui să reglementeze cât mai repede posibil un sistem European de alocare a organelor. Mai exact, fiecare oraş din fiecare ţară membră a Uniunii Europene ar trebui să aibă acces la programul destinat transplantului de organe. Dacă s-ar lua în considere acest aspect, bolnavii români se vor putea înscrie pe mai multe liste ale ţărilor europene, şansele fiind astfel mult mai mari.

Legislaţia de alocare a organelor, necesară

„Şi până acum au fost cazuri în care pacienţii noştri au fost puşi în situaţia de a primi un organ de la donatori din alte ţări, dar în anumite condiţii. Totuşi, acest lucru nu trebuie să fie o speranţă pentru bolnavi, deoarece toate ţările europene se confruntă în prezent cu liste mari de aşteptări şi cu donatori puţini. Ca acest raport să fie pus în aplicare, trebuie să se ţină seama de o legislaţie de alocare a organelor, dar şi de momentul în care un oraş a primit un organ", a explicat dr. Sârbu.

În altă ordine de idei, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, dr. Mircea Pătruţ, s-a declarat încrezător în legătură cu raportul privind schimbul de organe la nivel european şi totodată dezamăgit deoarece nici în momentul de faţă Banca de organe, ţesuturi şi celule nu a primit avizul Comisiei de transplant. „Chiar dacă pacienţii constănţeni vor avea şansa să primească organe din alte ţări europene, noi nu vom putea face transplanturi de organe. Singura clinică din Constanţa care are program de transplant este cea a dr. Sârbu. Totuşi, este un lucru bun deoarece foarte greu bolnavii puteau intra în programul de transplant şi prin această hotărâre, aceştia vor putea beneficia mai uşor de un transplant", ne-a declarat dr. Pătruţ.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • TRANSPLANTANGIUL 25 May, 2010 07:27 De cand a venit la Constanta, Patrut s-a remarcat prin doua lucruri; 1. operatii dezastruoase si costisitoare, care au contribuit decisiv la falimentul spitalului judetean si la cresterea mortalitatii prin boli cardiovasculare in judet. 2. o mediatizare excesiva in contrast cu nonvaloarea sa intrinseca. Are n-are treaba, hop-top sa declare si el ceva. Ce legatura ar putea avea cu transplantul de organe, cand numai o operatie de carotida dureaza la el 3 ore? Daca intra sa faca transplant nu mai termina nici in doua saptamani.Mai bine intrebati-l despre moda.
  • adrian 25 May, 2010 07:00 Din nou Penibilul Prof. Patrut se vaicareste din cauza acelei incaperi pe care o numeste pompos banca de organe, desi stie f. bine ca nu va fi NICIODATA omologata. Are de ce sa-i para rau, un tun de 5 milioane de euro ii scapa printre degetele...chiar daca ar fi fost omologata Penibilul NU STIE SA FACA TRANSPLANT CARDIAC asa ca nici un beneficiu pentru pacienti...Directia Spitalului ar trebui sa ii ia camaruta si s-o aloce , spre exemplu, serviciului de anatomie-patologica si sa inchida odata povestea asta....iar pe Penibil sa-l trimita acolo unde ii este locul...la PENSIE!!!