Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scolarii prefera filmul in locul cartii

ro

27 Sep, 2002 00:00 1575 Marime text

Lecturi conform "bugetului de austeritate"

In ziua de astazi, tot mai putini copii mai pun mana pe o carte * Multe dintre volumele romanesti de referinta le sunt inaccesibile scolarilor * Cand volumele se afla pe lista operelor cerute la examenele de capacitate sau bacalaureat, pretentiile editurilor cresc * Vanzatorii de la anticariat sustin ca tinerii nu se opresc mai niciodata la ei, majoritatea clientilor provenind din randurile pensionarilor * Inspectorii scolari considera negativ faptul ca tinerii renunta la lectura

Faptul ca cei mai multi dintre romani au posibilitati materiale extrem de scazute are un efect negativ si asupra educatiei tinerilor. Pe langa acestia, pentru foarte multi romani este tot greu sa isi mai achizitioneze o carte. In ziua de astazi, biblioteci incarcate nu se mai intalnesc decat fie la cei care, pe langa preferinte literare, mai au si buzunare pline, fie la cei trecuti de 40-45 de ani, care au mai apucat o vreme in care cartea nu era considerata un lux. Mai exista si o categorie de persoane, respectiv cei care fac adevarate sacrificii pentru a cumpara o carte, insa cei mai multi au renuntat sa mai cumpere carti.Exista situatii in care, intr-o conversatie, cineva lauda un film, iar altcineva afirma ca a citit cartea. Acesta nu se alege decat cu o privire care il masoara de sus si pana jos, ca pe o curiozitate a naturii. A citi o carte nu mai impresioneaza pe nimeni, ba dimpotriva, este un "sport" abandonat. In ziua de astazi, tot mai putini copii mai pun mana pe o carte. Faptul ca parintii nu isi permit sa mai cumpere carti este de natura sa nu mai trezeasca interesul pentru lectura al copiilor. Iar pretul vehiculat in magazinele specializate face sa treaca pofta oricui. Oamenii nu au bani sa cumpere nici macar cartile obligatorii necesare copiilor lor pentru scoala, necum o carte buna cu care sa isi imbogateasca biblioteca. Lecturile suplimentare pe care orice elev este obligat sa le parcurga in vacante ii aduc pe parinti la disperare. Orasul intreg este impanzit de tarabe cu carti, iar librariile sunt extrem de bine aprovizionate. Cartile ajung insa la preturi inaccesibile buzunarelor obisnuite. La libraria "Mihai Eminescu" din centrul Constantei, orice poveste a lui Creanga poate fi achizitionata la pretul de 25.000 de lei, care este un pret considerat mic pentru o carte. Insa multe dintre volumele romanesti de referinta le sunt inaccesibile scolarilor. Cartea scolara este doar frunzarita de cei interesati. O antologie de texte literare, pentru clasele I-IV, costa 80.000 de lei. Aceasta ar fi una dintre variantele fericite de achizitionare a cartilor scolare, chiar daca textele sunt adaptate sau opera nu este prezentata in intregime. Violeta State, vanzator la una din tarabele cu carti deosebit de bine aprovizionate din oras, afirma ca in aceasta perioada s-a inregistrat o crestere la vanzarea cartilor, mai ales a celor de scoala. "Se cer mai ales clasicii romani, manuale si lecturile obligatorii pentru scoala. De obicei, parintii sunt cei care cumpara carti si de fiecare data se plang de pretul extrem de mare al acestora".

Biblioteca - o alternativa

Cand volumele se afla pe lista operelor cerute la examenele de capacitate sau bacalaureat, pretentiile editurilor cresc. "Dictionarul explicativ al limbii romane" costa 500.000 de lei, iar operele complete ale lui Creanga, Caragiale si Stefan Augustin Doinas - circa 285.000 de lei. "Morometii" lui Marin Preda costa 130.000 de lei, iar "Cel mai iubit dintre pamanteni", 150.000 de lei. "Ciresarii" lui Constantin Chirita se vinde cu 250.000 de lei, iar "Ion", al lui Liviu Rebreanu, pentru 70.000 de lei. Majoritatea oamenilor si mai ales tinerii nu isi permit aceste sume. O alternativa ar putea-o reprezenta biblioteca, unde aceste colectii pot fi consultate de oricine. Aurelia Mocanu, bibliotecar la filiala din cartierul Coiciu a Bibliotecii Judetene Constanta, declara ca zilnic sunt asaltati de scolari care vin sa ceara cartile care le sunt necesare la ore. "Din pacate, cererea este extrem de mare si de multe ori exemplarele pe care le avem nu sunt suficiente. Nu ne ramane decat sa le impunem sa le studieze la sala, ceea ce reprezinta un dezavantaj pentru copii, intrucat una este studiul constant acasa si altceva lectura pe fuga de la sala". Aceeasi situatie se intalneste si la Biblioteca Centrala, in a carei sala de lectura vin mai ales studenti. Cele mai importante volume nu se pot imprumuta, astfel ca singura solutie este studiul la sala sau copiile xerox, care costa la randul lor foarte mult.

Clasicul anticariat

Cele mai valoroase volume se gasesc, de regula, la anticariate. Cartile autorilor romani studiati la scoala variaza, ca pret, intre 15.000 si 40.000 de lei. Vanzatorii de la anticariatul din fata Teatrului de Balet "Oleg Danovski" sustin insa ca tinerii nu se opresc mai niciodata la ei, majoritatea clientilor provenind din randurile pensionarilor. Aici deja nu se mai poate vorbi despre preferinte, pentru ca vanzarile se mentin la un nivel foarte scazut. In aceasta situatie, lectura scolara a devenit extrem de rara, elevii preferand sa vizioneze un film adaptat dupa o opera literara sau sa petreaca ore in sir navigand pe Internet. Inspectorul scolar general adjunct din cadrul ISJ Constanta, Lucretia Sirinian, a declarat ca nu este benefic ca tinerii sa renunte la lectura. "Este bine ca tinerii sa fie la curent cu noile tehnologii, insa nu trebuie sa renunte la adevaratele valori spirituale si sufletesti", a mai afirmat aceasta. Si cadrele didactice sunt in general de aceeasi parere. "Niciodata avantajele aduse de lectura nu pot fi inlocuite de filme sau de Internet", a declarat Laura Ostroschi, director adjunct la Scoala Generala din Cumpana. "Prin lectura, tinerii isi deschid noi orizonturi, isi dezvolta limbajul si imaginatia, capacitatea de compunere si, nu in ultimul rand, limbajul. Este extrem de pacat ca situatia materiala este de asa natura incat nu incurajeaza acest lucru, ci de foarte multe ori il impiedica".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii