Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:51 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scoli reparate cu firme de apartament

ro

04 Oct, 2007 00:00 3465 Marime text
1191440085.jpg

Inspectoratul Scolar a ales ca unitatea de invatamant de la Chirnogeni sa fie reabilitata de o societate cu doar sase angajati

Afacerile in domeniul constructiilor au devenit deosebit de banoase mai ales atunci cand administratorii firmelor de profil prind pe banda rulanta numeroase contracte pe bani publici. Se pare insa, ca nu oricine are aceasta sansa, ci numai societatile cu patroni descurcareti sau cu relatii sus-puse. Atunci cand isi aleg partenerii, institutiile publice nu tin cont daca acestia dispun de forta de munca necesara sau de dotarea societatii care urmeaza sa presteze servicii sau lucrari pe banii contribuabililor. In opinia reprezentantilor ISJ singurul lucru important atunci cand se organizeaza licitatii publice pentru achizitie de lucrari este valoarea redusa a contractului. In tot acest timp celelalte aspecte cum ar fi competentele societatii si respectarea termenelor sunt neglijate.

Contracte pe banda, personal redus

"Cea mai buna oferta din punct de vedere tehnico-economic, a fost criteriul de atribuire al lucrarii", a motivat seful Compartimentului tehnic-investitii, ing. Silica Rosculet, alegerea SC Toporasul Verde care va realiza utilitatile pentru scoala din localitatea Chirnogeni. Pentru aceasta nu a contat faptul ca, la ora actuala, aceasta societate are doar sase angajati si are sediul intr-un apartament din Constanta situat pe aleea Egretei nr. 14, bloc AV30 sc. B, ap. 23. Potrivit evidentelor Inspectoratului Teritorial de Munca, SC Toporasul Verde, infiintata in anul 2002, a inregistrat de a lungul timpului doar 10 contracte. "Ultima oara, adica in august anul curent, firma a declarat sase angajati pentru care a depus si statele de plata ", a precizat inspectorul sef-adjunct Tiberiu Plesu. In ciuda acestor date, Dorinela Irimia, administratorul unic al firmei a afirmat: "La ora actuala exista 30 de angajati, iar sediul societatii, mai precis depozitele de materiale, se afla in localitatea Saraiu". Se pare insa, ca numarul mic de salariati nu a impiedicat-o pe Dorinela Irimia sa obtina lucrari complexe atat de la primariile din judet cat si de la ISJ. Un exemplu in acest sens sunt scolile reparate de Toporasul Verde la Baraganu, Cerchezu, Viroaga, Mereni si Chirnogeni. Potrivit declaratiilor lui Irimia firma reabiliteaza scoli din anul 2000. Interesant este cum s-a reusit acest lucru cu un numar redus de angajati. Din datele de bilant furnizate de Registrul Comertului reiese ca, Toporasul Verde a avut in anul 2005 doar doi angajati. In acelasi timp, cifra de afaceri a fost de 741.640 lei iar profitul zero, fapt care atesta ca afacerea nu a fost profitabila. Semnele de intrebare privind aceasta firma nu se opresc aici.

Trei societati intr-un apartament

Numele Dorinelei Irimia se regaseste si in actionariatul a inca doua firme. Colt de Rai SRL si G&V Manidurin SRL. In ambele, administratorul Irimia il are ca asociat pe Gheorghe Rusu. Se pare ca aceasta este hotarata sa prinda cu orice pret contractele puse la bataie de ISJ. Astfel, conform unei adrese a ISJ, la licitatia organizata pentru realizarea de utilitati la scoala din Chirnogeni a participat alaturi de Toporasul Verde SRL si Colt de Rai SRL. Rosculet spune ca, valoarea lucrarilor licitate a fost de 379.572 lei, suma din care au fost contractate lucrari in valoare de 135.000 lei. Surprinzator este insa un lucru. Si anume ca cea de a doua societate are ca obiect principal de activitate potrivit RC, comertul cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun. Nimic despre domeniul constructiilor. La capitolul salariati si acesta sta rau. In anul 2005 sunt inregistrati sase angajati, iar profitul brut este zero. Ciudat este faptul ca, toate cele trei firme ale lui Irimia au acelasi sediu, apartamentul de pe aleea Egretei si probabil aceeasi angajati. Avand in vedere modul in care atat primariile locale cat si reprezentantii ISJ decid ca unitatile de invatamant sa fie reabilitate de firme obscure, care fie nu respecta termenele fie lucreaza de mantuiala, ne intrebam cine are interes sa-si bata joc de banii publici?

Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii