Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Screening obligatoriu al gravidelor Programul „Mama şi Copilul“, lansat la Constanţa de secretarul de stat Francisc Iulian Chiriac (galerie foto)

ro

19 Mar, 2016 00:00 3464 Marime text
Dacă, iniţial, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat ca va veni vineri la Constanţa pentru a lua parte la evenimentul de lansare a Programului „Mama şi Copilul“, acesta a preferat să-l delege în locul său pe secretarul de stat Francisc Iulian Chiriac. Acesta a venit însoţit de profesorul Nicolae Suciu, director al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (IOMC), „Alexandrescu-Rusescu“.
 
La dezbaterea găzduită de Sala „Remus Opreanu“ a Palatului Administrativ au luat parte Adrian Nicolaescu, prefectul judeţului Constanţa, Cristinel Dragomir, vicepreşedinte CJC, Constantin Dima, fostul director al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, actual șef al Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, prof. Sorin Rugină, rectorul Universităţii „Ovidius”, Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, precum şi directori ai altor unităţi sanitare din Constanţa.
 
„Am venit la Constanţa pentru a inaugura şi demara Programul «Mama şi copilul», care a fost asumat prin strategia de sănătate 2014-2020. Primul obiectiv a fost realizarea unui studiu privind necesarul de incubatoare, care vor fi achiziţionate din banii Ministerului Sănătăţii şi ai autorităţilor locale. Judeţul Constanţa va beneficia de 38 de incubatoare. La dezbaterea de azi (n.r. ieri) vor participa medicii specialişti pe domeniu, medicii de familie, care vor lucra împreună la elaborarea planului de implementare a Programului «Mama şi copilul». Până pe 1 iunie 2016 vom avea definitivat acest lucru.
 
Programul «Mama şi copilul» are un rol de prevenţie şi va avea un real succes privind mama şi copilul. Programul este benefic pentru societatea românească, pentru o societate sănătoasă. Ministerul Sănătăţii va aloca 7,3 milioane de euro pentru incubatoarele destinate secţiilor de pediatrie, iar dintre acestea, 38 vor ajunge la Constanţa“, a declarat secretarul de stat Francisc Iulian Chiriac.
 
La rândul său, profesorul Nicolae Suciu, director al IOMC „Alexandrescu-Rusescu“, a precizat că societatea profesională de obstetrică şi ginecologie a venit cu două propuneri, care au fost agreate şi incluse în programul de sănătate a mamei şi copilului. „Prima propunere este obligativitatea screeningului prenatal la toate femeile gravide, indiferent de vârstă. Screeningul, ca metodă, este o cercetare a populaţiei teoretic sănătoase, din care se recrutează probleme de sarcini cu risc. Ulterior, se stabileşte dacă vorbim de sarcină cu risc sau nu. Important este că Ministerul Sănătăţii susţine gratuit acest screening (testul comprimat şi o ecografie).
 
De asemenea, se vor face şi registre naţionale, din care vom şti, spre exemplu, că în Curbura Buzăului există o incidenţă mai mare pentru cardiopatii. Vom încerca să avem o hartă naţională pentru anomalii care pot apărea în perioada gravidităţii. Pe baza acestei hărţi, vom putea stabili şi cauzele: dacă sunt cauze din partea genitorilor, dacă sunt cauze locale sau dacă familia locuieşte într-un anumit ambient. Populaţia care va beneficia de această evaluare nu ajunge la medic. De aceea, gravidele trebuie luate în evidenţă în primul trimestru de sarcină“ a explicat profesorul Nicolae Suciu.

7,3 milioane de euro pentru 597 de incubatoare

Programul „Mama și Copilul“ va asigura necesarul de 597 de incubatoare. Dintre acestea, 132 vor acoperi necesarul celor nouă spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății, iar 465 vor fi destinate celor 114 unități spitalicești locale. Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătăţii a alocat un buget de 33 de milioane de lei, adică echivalentul a peste 7,3 milioane de euro. În conformitate cu normele legale în vigoare, spitalele publice din reţeaua autorităţilor locale au obligaţia de a contribui la achiziţionarea aparaturii medicale cu fonduri de minimum 10% din valoarea totală a achiziţiei. După alocarea acestei cofinanţări, Ministerul Sănătăţii pune la dispoziţie diferenţa de 90% din fondurile necesare achiziţiei incubatoarelor.
 
Programul „Mama şi Copilul“ reprezintă o prioritate asumată la nivel strategic, atât din perspectiva dezvoltării asistenţei medicale pentru nou-născuţi, a screeningului prenatal, cât şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotrivă mamei şi copilului. Iniţiativa legată de dotarea tuturor spitalelor cu incubatoare reprezintă doar începutul unui demers mai amplu în marja Programului „Mama şi Copilul“. În acest sens, Ministerul Sănătăţii va elabora până la data de 1 iunie 2016 un plan de acţiune realist şi eficient, care să identifice şi să acopere principalele nevoi în domeniu. Planul va îngloba informaţii şi propuneri din rândul specialiştilor în domeniul sănătăţii, dar şi al societăţii civile implicate în zona de sănătate a mamei şi copilului. Pentru a asigura eficacitatea acestui demers, vor fi organizate în perioada martie - mai 2016 o serie de întâlniri strategice la nivelul centrelor universitare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii