Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:12 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare către guvernanți Cu câți bani trebuie să se descurce firmele de catering pentru a asigura hrana unui pacient internat în spital

ro

30 Oct, 2021 13:45 5004 Marime text
meniu special de bunavestire oferit pacientilor unitatilor sanitare din constanta de arimex comexim 2000
  • Valoarea alocației de hrană pentru pacienții din spitalele din România este foarte scăzută
  • Firmele de catering trebuie să asigure hrana de zi cu zi pentru un pacient clasic cu doar... 11 lei (trei mese și suplimente)

Hrana pacienților din spitalele din România este un subiect controversat. Pacienții se plâng de multe ori de faptul că mâncarea nu este tocmai cea mai bună, însă problema vine din altă sursă. Prețul pe care îl oferă autoritățile pentru a acoperi costurile pe care trebuie firmele de catering să le folosească pentru a acoperi cele trei mese zilnice nu este îndeajuns. Valoarea acestuia a rămas la o sumă modică, de ani de zile, iar Petre Pedra, administrator al unei firme de catering care se ocupă de prepararea și livrarea hranei în spitalele constănțene, Arimex Comexim 2000 SRL, a transmis o scrisoare către guvernanți prin care cere majorarea prețului alocației de hrană pentru pacienți.
 
De altfel, în contextul pandemic, pacienții au nevoie de o hrană specială, bogată în nutrienți, iar costurile sar. De altfel, în prezent un pacient „clasic” are alocată suma de 11 lei pe zi pentru hrană. 11 lei prin care un pacient trebuie să primească trei mese pe zi. 11 lei prin care un pacient trebuie să se recupereze după o boală și să își întărească trupul, nu doar prin tratament, ci și prin hrană.
 
Redăm mai jos scrisoarea transmisă de către Petre Preda:
 

„Mă numesc Preda Petre şi cu îngăduinţa dumneavoastră, vă supun atentiei, următoarele:

Societatea pe care o administrez, prestează servicii de preparare şi livrare hrană iar printer beneficiarii noştri sunt şi unităţi sanitare publice.
 
După cum bine cunoaşteţi, persoanele internate în unităţi sanitare, beneficiază de hrană pe timpul internării, alimentaţia omului bolnav, este o componentă a actului medical şi impreună cu medicatia şi cu tratamentul aplicat, constituie factori determinanti in procesul de recuperare a pacientilor. Dietele sunt prescrise de medicul nutritionist sau de asistenul dietetician, iar la intocmirea meniurilor pentru fiecare dieta in parte se urmareste acoperirea numarului de calorii, respectarea principiilor nutritive (proteine, glucide, lipide) cat si diversificarea meniurilor.

Conform tratatelor de dietetica, pacientii internati trebuie sa primeasca zilnic, intre trei si cinci mese (mic dejun, supliment, pranz, supliment si cina ) si in functie de afectiune, trebuie sa se li se asigure intre 2000-3500 de calorii.

Intr-un spital obisnuit, majoritatea pacientilor beneficiaza de regimul comun, regim care are o alocatie de 10,00 lei/zi cu TVA. Incepand cu mai 2021, aceasta a fost sa spunem „actualizata” la valoarea de 11,00 lei cu TVA, la presiunea unor oameni politici (nicidecum din initiatia Guvernului), pe baza unui indice de inflatie, stabilit de Institutul National de Statistica. Pacientul trebuie sa primeasca cel putin trei mese pe zi (mic dejun, supliment, pranz si cina) si sa-i fie asigurate intre 2000-3500 de calorii.



Numai o paine (cat primeste un pacient zilnic), costa mai bine de un leu; daca are nevoie de o paine fara gluten aceea costa 7,00 lei.

Valoarile alocatiilor de hrana au fost stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 665/2016, iar de curand prin Hotararea Guvernului nr. 470/2021. In Nota de fundamentare a propunerilor pentru Hotararea Guvernului nr. 665/2016, s-a avut în vedere: faptul ca din anul 2008, adica de mai bine de opt ani, nu au mai fost indexate aceste alocatii de hrana; calculul detaliat al cuantumului acestora, pe categorii de bolnavi și boli, efectuat de medicii specialiști nutriționiști de la Institutul de Nutriție și Boli Metabolice, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului și alte institute de specialitate, respectiv  spitale; indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare, care in perioada mai 2008- iunie 2016, a fost de 108,12%.

In Nota de fundamentare la Hotărârea Guvernului nr. 470/2021, s-a avut in vedere, evoluția prețurilor la mărfurile alimentare in perioada 2018 - 2020, precum și elementele specific alimentației în cazul anumitor boli, s-a apreciat ca este necesară actualizarea nivelului alocațiilor de hrană si s-a propus o acualizare cu un procent de 10%.

Pentru fundamentarea propunerilor s-a avut în vedere indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare in perioada 2018-2020, de 109,72%. Nu cunoastem ce metode de calcul foloseste Institutul National de Statistica, dar statisticile dumnealor nu reflecta realitatea, fiind contrazise fara de tagada, de realitatea pietei.


In aceasta Nota de fundamentare se mentioneaza faptul că din anul 2008 costurile asociate alocațiilor de hrana pentru persoanele internate a crescut pentru toate alimentele de baza, și că ultima modificare a acestor tarife s-a realizat în cursul anului 2016. Atunci, ne punem fireasca intrebare: de ce la intocmirea acestei propuneri s-a avut în vedere indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare in perioada 2018-2020, si nu in perioada 2016-2020 (perntru ca atunci s-a realizat ultima modificare a alocatiilor de hrana)?

In momentul de fata situatia este urmatoarea: Indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare, in perioada septembrie 2016 -martie 2021, a fost de 119,3%. In 2016, salariul minim brut a fost de 1050 lei, in prezent acesta este mai mult decat dublu, fiind de 2300 lei.

In anul 2016, valoarea unui tichet de masă, era de 9,35 lei iar în prezent valoarea acestuia este de 20,01 lei. Legat de aceasta problema, aratam ca aceasta suma este alocata pentru a se cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 15-18 lei, iar în zonele cu economie precară, cea mai ieftină masă de prânz costă 11 lei. 

Raportat la valoarea alocatiei de hransa, pentru este vorba tot de hrana unor mese, adevarul este ca valoarea acestui tichet in perioada 2016-2020, a fost mai mult decat dublata, fiind modificata progresiv de patru ori in acest interval de timp.

Adica, pentru o masa de pranz, un tichet de masa, Guvernul a considerat ca este insuficienta suma de 9,35 lei motiv pentru care, in perioada 2016-2021 a dublat aceasta valoare, iar pentru un pacient internat a considerat ca sunt suficienti 7,00 lei sau 10,00 lei, pentru toate cele trei mese/zi, motiv pentru care in aceasi perioada de timp, aceasta valoare a ramas neschimbata.

In anul 2016, la data emiterii HG 665/2016, 1 euro valora 4,4555 lei, iar la data de 21 aprilie 2021, 1 euro valora 4,9260, adica cu 11 % mai mult. Din anul 2016 si pana in prezent, pretul utilitatilor s-a triplat, preturile combustibililor s-au majorat semnificativ, iar toate taxele si impozitele s-au marit substantial. Si cu toate acestea, de mai bine de cinci ani, normele de hrană stabilite pentru bolnavii din majoritatea unităţilor sanitare au rămas fixate la acelaşi nivel. Este evident ca toate aspectele prezentate, impuneau inca cu mult timp inainte, ajustarea valorilor alocatiei de hrana.

Din acest motiv apreciem ca modificarea survenita, prin Hotărârea Guvernului nr. 470/2021, nu reprezinta promisiunile facute si nu este un act reparator.

Ministerul Sănătății prin dl. Ministru Vlad Voiculescu, la data de 07 aprilie 2021, anunta public ca Guvernul va face câteva schimbări de bun simț, in sensul ca Nivelul minim al alocației de hrană pentru un pacient internat într-un spital din România va fi de 16 lei pe zi, în timp ce plafonul maximal va fi eliminat. Acest anunt a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății, drept comunicat de presa. Acestea sunt schimbarile de bun simt anuntate?

Acum dupa aceaste ,,modificari” un bolnav adult are o alocatie de hrana de 11,00 lei, un insotitor al unui copil sau al altui bolnav 7,70 lei, un copil 0-3 ani 11,00 lei, un copil 3-16 ani 13,2 lei si exemplele pot continua.

Totusi, in alte parti, in alte spitale din tara, aceasta reparatie s-a facut inca de acum patru ani!

Din luna aprilie 2018 si pana in prezent, printr-o Hotarare a Consilului Local, spitalele aflate în Administrarea Municipiului București, pentru bolnavii internați în aceste spitale primesc o alocatie de hrana cu 50% față de valorile prevăzute în HG 665/2016. Consilierii generali au votat, in unanimitate, proiectul de hotarare prin care norma de hrana pentru bolnavii internati in spitalele administrate de ASSMB sa fie majorata cu 50%, incredintati fiind de necesitatea acestei masuri. Mai mult decat atat, Hotărârea de Guvern 665/2016 la fel ca si Hotărârea Guvernului nr. 470/2021, prevad expres posibilitatea ca autoritățile publice locale care au în administrarea unități medicale să poată suporta, din bugetul propriu, majorări ale normei de hrană. Dar asta se intampla mai deloc. Foarte putine spitale au sprijin in acest sens de la autoritatile locale.

De departe insa, cea mai grava problema cu care ne confruntam in prezent, este scumpirea preţurilor pentru alimentele de baza, preturi care care in ultimele zile s-au dublat !!!
 
Precizam ca in perioada 2008-2016, la conducerea Ministerului Sanatatii s-au schimbat 10 ministri : domnii Eugen Nicolaescu, Ion Bazac, Adriean Videanu, Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat, Eugen Nicolaescu, ultimul fiind dl. Patriciu Achimaş-Cadariu.

Fiecarui ministru ne-am adresat. dar din nefericire, in toata aceasta perioada niciunul nu a facut nimic in acest sens. In anul 2016, am inaintat o petitie atat Ministerului Sanatatii Patriciu Achimaş-Cadariu, Ministerului de Finante d-nei Anca Dana Dragu cat si Primului Ministru dl. Dacian Ciolos, prin care am aratat ca legislatia era discriminatorie, apreciand ca este incorect ca statul, sa aloce o alocatie de hrana diferita pentru bolnavi cu aceleasi afectiuni (regimuri), sa aloce o alocatie mai mare unui detinut decat unui bolnav, ca este inuman sa cheltuie lunar mai mult cu un caine comunitar decat cu un pacient si in concluzie, intr-un final, Guvernul a emis Hotararea nr. 665/2016 privind nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice si crese.

Apoi am trimis adrese catre domnul ministru Vlad Voiculescu, Florian Dorel Bodog dar si doamnei ministru Sorina Pintea. Nu au luat nicio masura.

Anul trecut, am trimis adrese prin care am prezentat aceasta situatie, domnilor ministri Victor Costache si Nelu Tataru.

Raspunsul primit de la Ministerul Sanatatii prin adresa nr. 15268 din data de 06.04.2020, a fost total ambiguu si nu a rezolvat nimic. Referitor la indexarea alocatiilor, in respectiva adresa, Ministerul Sanatatii recunoaste ca intr-adevar, daca la valorile alocatiilor de hrana pentru pacientii internati, s-ar aplica numai coeficientul indicelui de consum la produsele alimentare aferent perioadei 2016-2020, atunci valoarile alocatiilor ar fi trebuit sa se modifice cu peste 15%, adica de la 10,00 lei la 11,76 lei.

Tot anul trecut am trimis si catre Primul Ministru dl. Ludovic Orban, o scrisoare deschisa in care am prezentat aceste aspecte, in speranta ca se vor lua masuri pentru modificarea valorilor alocatiilor de hrana, masuri impotriva scumpirii preturilor si masuri pentru evitarea speculei cu produse alimentare. Nu am primit raspuns.

De aceea credem ca trebuie intervenit rapid pentru stoparea cresterii preturilor, pentru revenirea la normalitate, pentru descurajarea speculei, eventual stabilirea unui mercurial. In ceea ce priveste ajustarea, indexarea alocatiei de hrana a bolnavilor este nu numai un act reparator de decenta, ci o reala necesitate care influenteaza direct actul medical, iar grija pentru pacienti, semeni ai nostri, aflati in suferinta, ar trebui tratata cu prioritate.

Mai mult trebuie avut in vedere ca bolnavii infectati cu virusul Covid 19, sunt considerate ,,alti bolnavi adulti”, a caror alocatie de hrana este de de acum 11 lei/zi inclusiv TVA, valoare ce nu poate acoperi un regim alimentar hiper caloric si hiper proteic, asa cum necesita acest regim.

Apreciem ca este oportuna o alta abordare a modului in care sa fie modificate valorile alocatiilor de hrana, ca se impune o noua initiativa a Ministerului Sanatatii de indexare a alocatiilor de hrana,( corespunzator situatiei pietei si ratei inflatiei pentru perioada 2016-2021) sustinuta de Ministrul Finantelor Publice.

In consecinta, speram ca dumneavoastra impreuna cu reprezentanţii Executivului, sa analizati cu atentia cuvenita si cu obiectivitate cele semnalate si in intelepciunea si experienta ce va caracterizeaza, sa indreptati urgent aceasta situatie”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii