Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:24 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sectorul constructiilor, generator de accidente de munca

ro

12 Oct, 2004 00:00 1155 Marime text

Saptamana europeana pentru securitate si sanatate in munca

In peste 85% din cazuri vinovat de producerea accidentului este executantul * In opinia lui Marian Becheanu, sectorul constructiilor, nu numai la noi in tara, ci peste tot, este un sector care inregistreaza rezultate proaste privind securitatea si sanatatea in munca, iar probabilitatea ca lucratorii din domeniul constructiilor sa sufere o forma de accident este de doua ori mai ridicata decat media din celelalte sectoare * Tor la nivelul UE 20% dintre accidentele de munca provin din domeniul constructiilor

In cadrul manifestarilor prilejuite cu ocazia "Saptamanii europene pentru securitate si sanatate in munca", incepand de astazi se va desfasura, in premiera la Constanta, simpozionul tehnico-stiintific cu tema "Sa construim in conditii de securitate si sanatate". Programul manifestarilor a fost organizat de Inspectia Muncii - Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta impreuna cu Universitatea Ovidius Constanta si Asociatia Generala a Inginerilor din Romania - Filiala Constanta. La acest simpozion, alaturi de reprezentantii locali ai ITM, vor mai participa specialisti ai Institutului Petrosani si ai altor zece Inspectorate Teritoriale de Munca din tara. Simpozionul se va derula in zilele de 12 si 13 octombrie si va cuprinde doua sectiuni, respectiv securitate in munca si sanatate in munca. Participantii la simpozion vor aborda toate temele propuse de organizatorii evenimentului, lucrarile fiind depuse la Universitatea Ovidius Constanta in vederea recenzarii de catre comitetul stiintific si de referenti si pentru pregatirea editarii si tiparirii lor. Tematica expusa isi propune sa ia in considerare aspecte precum atentia deosebita acordata problemelor locului de munca, combaterea riscurilor la sursa prin solutii tehnice, organizatorice, prin management performant, in special prin utilizarea evaluarii riscurilor si prin implementarea rezultatelor acesteia, succesul implementarii solutiilor tehnice si organizatorice la locul de munca, obtinerea de imbunatatiri efective ale conditiilor de munca, dialogul eficient intre angajator si angajati, respectarea cerintelor legislatiei in vigoare si implementarea unor masuri suplimentare, posibilitatea de transfer al masurilor aplicate la alte locuri de munca, inclusiv IMM-uri si analiza cheltuielilor legate de asigurarea conditiilor optime de securitate si sanatate in munca. Manifestarile organizate in aceasta perioada vor avea loc la Universitatea Ovidius Constanta.

Constructiile - un sector cu probleme

Marian Becheanu, inspector sef adjunct in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, sustine ca tema simpozionului, respectiv "Sa construim in conditii de securitate si sanatate", este extrem de importanta deoarece constructiile reprezinta, atat la nivel local cat si la nivel national si european, un sector care ridica foarte multe probleme. In sectorul constructiilor, la nivelul Uniunii Europene activeaza peste 12 milioane de angajati, ceea ce reprezinta 7,9 procente din totalul fortei de munca din UE. "Sectorul constructiilor, nu numai la noi in tara, ci peste tot, este un sector care inregistreaza rezultate proaste privind securitatea si sanatatea in munca si probabilitatea ca lucratorii din domeniul constructiilor sa sufere o forma de accident nemortal este de doua ori mai ridicata decat media din celelalte sectoare. Una dintre cele mai acute probleme este aceea a caderilor de la inaltime alaturi de cea a accidentelor legate de transport, atat din cadrul santierelor cat si din afara acestora. In tarile membre ale Uniunii Europene se estimeaza ca sectorul constructiilor genereaza 20% din totalul accidentelor de munca", a declarat Marian Becheanu. La nivelul judetului, in primul semestru al acestui an, accidentele de munca mortale au reprezentat 7,69% din numarul total de accidente inregistrate in ramura constructiilor. Principala cauza a accidentelor a fost executantul, in peste 86% dintre cazuri la nivel national si in 83% dintre cazuri la nivel judetean. Din cauza mijlocului de productie, la nivelul Constantei s-au produs 35% dintre accidente. Tot in primul semestru al acestui an, 43% au avut cauza legata se sarcina de munca. Din cauza nerespectarii legislatiei in vigoare la nivelul judetului, s-au produs 13% dintre accidentele de munca. Marian Bechenau a precizat ca, analizand aceste date statistice, se poate concluziona ca accidentele de munca se produc deoarece se folosesc angajati noi fara pregatire profesionala corespunzatoare pentru efectuarea muncii respective, lipsa experientei in munca determinand numarul mare de accidentati. Nerespectarea tehnologiilor de lucru, nerespectarea normelor generale de protectie a muncii, exploatarea utilajelor si instalatiilor fara asigurarea reviziilor si reparatiilor necesare acestora si deficientele in sistemul de pregatire si instruire a personalului sunt tot atatea cauze.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii