Șeful Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație Târgu Mureș, Ciobi Torok „Programele și strategiile de implementare duc la reducerea șomajului”
Șeful Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație Târgu Mureș, Ciobi Torok : „Programele și strategiile
15 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
2324
Marime text
6400 de tineri din întreaga țară sunt așteptați să-și găsească un loc de muncă, potrivit calificării pe care o au, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană: Schema de ajutor de MINIMIS , un proiect ce se bucură de bani de la Uniunea Europeană - 40 de milioane de euro. Pe această temă, i-am solicitat un interviu şefului Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație Târgu Mureș, Ciobi Torok.
* Acţionaţi în judeţele Hargita, Alba şi Mureș. Care este situația privind piața muncii, în această regiune?
În cele trei județe, media ratei șomajului este una bună. Dar, dacă e să le luăm separat, pot să vă spun că în Harghita și Alba rata șomajului depășește media pe țară. Principalele cauze sunt cele economice. Știm că în acele zone a fost mai mult industrie ușoară, care este preluată acum de mediul privat, iar preocuparea pentru alte specializări nu este cum ar trebui să fie, în vreme ce numărul de IMM-uri este – în cele două județe - unul mai scăzut decât media de țară.
* Ce caută angajatorii, în această zonă? Mai mult persoane cu studii medii, ori cu studii superioare?
În momentul de față, se caută o meserie bine însușită, ceea ce lipsește acum de pe piață. De aceea, este necesară o tranziție de la școală, la locul de muncă, pentru că în școală tinerii nu beneficiază de însuşirea unei experiențe. Ei învaţă teorie, dar nu și practică. Astfel, acest proiect este foarte bine venit pentru o perioadă de 6+6 luni. Prima fază a prouectului este că tinerii absolvenţi care au ocupat un loc de muncă sunt angajați pe o perioadă nedeterminată, ceea ce se vede că Patronatul dorește seriozitate în formarea profesională și crearea locurilor de muncă.
* Practic, dumneavoastră sunteși un liant între angajați și angajatori. Punctul de legătură care-i unește...
Exact așa a şi fost scris proiectul. În cadrul acestuia, Oficiul din Târgu Mureș a furnizat legături cu mediul de afaceri și cu absolvenți cu studii medii sau studii superioare.
* De la demararea proiectului şi până în prezent sunt 60 de tineri angajați. Este mulțumitor acest lucru?
Se poate și mai bine! Noi am încercat să implementăm, să conștientizăm prin intermediul proiectului, să deschidem o nouă perspectivă tinerilor. Dar, ca la fiecare început, este greu. La început numărul de acorduri a fost unul mare şi probabil că în prima parte a lunii decembrie vom avea din nou o descreștere, deoarece este perioada cea mai grea pentru angajator şi știm că iarna nu prea sunt creșteri de locuri de muncă. De ce spun că se putea mai bine? Pentru că, în județul Alba, nu avem o legătură directă cu instituțiile județene, drept pentru care încercăm să ne deplasăm noi.
* Din punctul dvs de vedere, cum a fost receptat acest proiect pilot, atât de tineri, cât și de angajatori?
Atât tinerii, cât și angajatorii sunt foarte interesați, dar avem și noi o vină cu întârzierea programului. Probabil că dacă demaram la începutul lui iunie, aveam rezultate mai bune. Dar, acum mergem înainte să creăm cât mai multe locuri de muncă, pentru că s-a cristalizat ajutorul financiar, Prin intermediul proiectului, angajatorii beneficiază de subvenții nerambursabile foarte importante, și anume: 900 de lei lunar, pentru un absolvent cu studii medii, plus ceea ce înseamnă taxe datorate statului și 1300 de lei, pentru un absolvent cu studii superioare. Pe lângă aceste aspecte, angajatorul are posibilitatea de a-și forma viitorul angajat. Un alt impediment a fost că angajatorii nu știau mecanismul prin care se decontează suvenția, iar aceasta se obține cu un decalaj de o lună.
* Credeți că au fost lămurite toate aspectele cu privire la acest proiect de maximă importanță din România, la momentul de față? Au înțeles atât tinerii, cât și angajatorii care sunt beneficile de care se bucură?
Da, chiar am lucrat împreună cu AJOFM din zonă și cu Camera de Comerț, care au un proiect similar și li s-a explicat tuturor, în mod clar, că beneficiile acestui program - fiind unul european, din fonduri nerambursabile - sunt de două ori mai mari decât cele de la nivel guvernamental.
* Cât de important este ca un tânăr care termină școala să nu se întrepte către Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, ci către un astfel de proiect cu ajutroul căruia are posibilitatea de a ocupa un loc de muncă, de a fi remunerați în funcție de studii, dar și de a căpăta experiență?
Beneficiile sunt duble atât pentru absolvenți, cât și pentru antrepernori. Procedura de înscriere este una simplă și transparentă, care se realizează online, accesând imm.gov.ro sau aippimm.ro și completând formularele aferente, pentru a-și exprima dornța de formare profesională. Timpul de aștepare a unui răspuns e de maxim 7 zile. Perioada de implementare este între 6 și 12 luni, însă obiectivul este de prelungire a acestui contract finanțat din fonduri europene. În regiunea noastră nu avem, momentan, niciun aplicant care să nu fi găsit un loc de muncă. Toți cei care au aplicat, s-au angajat sau urmează să se angajeze.
* Care este numărul de cereri și oferte pentru locurile de muncă, în fiecare zonă?
În Harghita, cecerile au fost depuse aproape 100% de către angajator. În acest județ, 90% sunt angajați cu studii superioare în IT, industria lemnului și textile. În Mureș, există mai multe domenii precum prelucrarea metalelor şi predomină inginerii de specialitate. Au fost puține cazurile în care am avut juriști și economiști. În Alba, predomină meseriile necesare în producție, precum ingineri de prelucrare mecanică.
* Sunt mulțumiți tinerii, angajatorii, cei care au reușit să profite de acest program?
Nu am avut niciun fel de problemă. Dacă s-ar fi întrerupt un contract de muncă, trebuia reangajat un alt absolvent, însă nu am avut niciun astfel de caz. În cazul în care ar exista o anumită incompatibilitate, absolventul poate fi schimbat, iar prin acordul pe care îl semnează compania cu Departamentul, aceasta se angajează ca să înlocuiască respectivul absolvent, care s-a dovedit incompatibil cu funcția sau profesia aleasă. De asemenea, există posibilitatea ca o firmă să ofere un salariu mai mare decât valoarea subvenției, dacă respectivul absolvent dovedește că deține calități superioare cerințelor sau mulțumește pe deplin angajatorul.
* Cât de important este ca absolventul să profite la maxim de acest program, în ideea în care acesta poate fi considerat un mentorat la locul de munca?
Având în vedere că din sistemul educațional lipsește partea de practică, iar după terminarea unui liceu sau unei facultăți absolvenții dețin numai partea teoretică, înseamnă că este nevoie de o perioadă destul de mare pentru a se acomoda în orice situație posibilă și imposibilă.
* Deocamdată, rata șomajului este una semnificativă. Acest proiectul este la început, dar sunt şi altele...
Da, şi acest proiect va ajuta la scăderea şomajului. Însă, Oficiul Teritorial, cu ajutorul Departamentlui pentru IMM-uri, a creat mai multe programe în acest sens. Avem Programul pentru Tinerii Debutanți, prin care îi ajutăm cu 10.000 de euro pe proiect, plus alte beneficii, pe cei care nu au avut afaceri. Astfel, programele noastre se leagă între ele. Tinerii antreprenori trebuie să angajeze între 3 și 4 angajați pe care-i poate căuta și găsi cu ajutorul programului de MINIMIS. Mai există ,de asemnea, Programul pentru Femeia Manager care încurajează femeile să-și deschidă propria afacere. Programele și strategiile temeinice de implementare duc la reducerea șomajului.
* Ați vorbit de foarte multe proiecte de formare profesională, dar - pe de altă parte - există tineri care susțin că nu sunt ajutați destul în cariera lor...
Există o lipsă de informație. Atfel, am semnat un protocol prin care oficialii să prezinte în facultăți și în școli aceste programe, pentru că am observat că un contact direct cu persoana interesată este mult mai important și are un impact mai mare, distrugând astfel scepticismul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii