Șeful OTIMMC Timişoara, Adrian Pascuta “Proiectul este o mână întinsă către angajatori, dar şi către tinerii care îşi caută un loc de muncă”
Șeful OTIMMC Timişoara, Adrian Pascuta: “Proiectul este o mână întinsă către angajatori, dar şi către
19 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
3128
Marime text
Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri și Turism a lansat schema de ajutor de MINIMIS "Locuri de muncă subvenționate", care vine atât în ajutorul absolvenților, cât și al IMM-urilor dornice să încadreze în muncă tineri absolvenți. Proiectul implementat la nivel național este unul inovativ și este finanțat din partea Uniunea Europene, care a alocat aproximativ 40 de milioane de euro, nerambursabili. Obiectivul principal al proiectului este facilitarea proiectului de tranziție de la școală, la viața activă, pentru 800 de tineri absolvenți din fiecare dintre cele opt regiuni. Înscrierea în cadrul proiectelor se face prin completarea online și/sau prin tehnoredactarea și depunerea la Oficiul Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație a formularelor de înregistrare disponibile pe www.aippimm.ro. Beneficiarii acestui proiect trebuie să fie tineri absolvenți în 2014 sau cursanți în primul an de facultate. Despre aplicarea acestui program ne vorbeşte şeful OTIMMC Timişoara, Adrian Pascuta.
* Cum apreciaţi acest proiect?
Proiectul despre care vorbiţi este o mână întinsă către angajatori dar şi către tinerii care îşi caută un loc de muncă. Toţi angajatorii ştiu că în primele luni este posibil să randamentul unui absolvent să fie ceva mai scăzut, până cunoaşte colectivul, până ştie ce are de făcut. Prin intermediul acestui proiect, venim şi sprijinim angajatorii, le subvenţionăm salariile pe o perioadă de 6 şi 9-10 luni, depinde când s-a făcut angajarea. 900 de lei salariul net pt absolvenţii de liceu, plus contribuţiile atât ale angajatorului cât şi ale angajatului; 1300 de lei salariul net plus contribuţiile în cazul absolvenţilor de studii superioare. Este o sumă importantă, care a trezit interesul angajatorilor. Mulţi dintre angajatori caută acum absolvenţi pentru că se gândesc că primesc banii aceştia şi investesc în pregătirea absolventului, aşa cum doresc ei.* Sunt interesaţi oamenii de acest program?
Interesul este mare, ceea ce este explicabil cumva în zona Timişului, chiar şi Aradului. În special în zona Timişului, interesul este foarte mare din partea angajatorului.* Este un lucru pozitiv acest program?
Convingerea mea este că lucrurile merg într-o direcţie bună, iar proiectul acesta este o premieră în România şi este primul an în care s-a implementat şi s-a bucurat de un success remarcabil. Eu cred că - dacă se va repeta şi anul viitor - succesul de care se va bucura acest proiect va fi mult mai mare, pentru că oamenii deja sunt dispuşi să încerce ceva nou. Fiind la prima ediţie acest proiect, cei mai sensibili la el au fost cei care caută noutăţi şi oportunităţi în piaţa, aceştia fiind şi cei care au intrat cu mare curaj în proiect. Dacă proiectul se va repeta şi anul viitor cu siguranţă că şi numărul absolvenţilor, dar mai ales al angajatorilor, va fi dublu, dacă nu triplu.* Era nevoie mai demult de un astfel de program?
Este un program apărut puţin cam târziu, dar este foarte bine că a apărut şi sperăm să-l putem prelungi în anii următori. La nivel naţional sunt sute, dacă nu mii de absolvenţi care beneficiază de această măsură. Mai este timp, încă, IMM-urile sunt invitate la sediul oficiilor să vină cu dorinţele lor de a angaja absolvenţi.* Uneori, birocraţia „omoară” o idee bună!
Birocraţia în acest proiect este minimă, pentru că nu ne permitem să ţinem un absolvent în sediul nostru mai mult de 10-15 minute pentru a semna convenţia şi pentru a explica în detaliu tot ce are de făcut. Iar IMM-ul angajator rebuie să semneze o convenţie cu noi, trebuie un CV European al absolventului şi ulterior după ce îl angajează, trebuie să vină la noi lunar sau la 2 luni cu ordinele de plată pe salarii, după care noi facem decontarea acestor salarii. Procedura este foarte simplă. Iar, în situaţia în care angajatul este dat afară sau nu face faţă, pentru a nu pierde finanţarea aceasta pe care o oferim angajatorul are timp 30 de zile pt a găsi alt absolvent să îndeplinească aceleaşi condiţii.Dar este mai dificil să găseşti un absolvent în Timiş, decăt în Caraş. Aici cred ca ar fi de folos programe care stimulează mobilitatea forţei de muncă. Ştiu că se desfăşoară astfel de programe prin intermediul Agenţiei de Ocupare, dar eficienţa lui nu este la nivelul pe care ni-l dorim. De pildă, în Hunedoara, sunt numeroşi tineri care îşi doresc să lucreze în Timiş, dar se lovesc de problema locuinţei, iar costurile sunt mai mari. Un mic sprijin aici cred că ar dinamiza şi mai mult mediul economic. Este un lucru pe care ni-l cer marii angajatori din judeţ. În permanenţă ne solicită să găsim soluţii de atragere a forţei de muncă foarte calificată înspre zonele în care sunt locate unităţile de producţie...
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii