Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seful sectiei ORL din Spitalul Clinic de Urgenta, Gheorghe Comsa, este suspectat de mal praxis

ro

04 Oct, 2003 00:00 15068 Marime text

Medicul Loghin demonteaza apararea colegului sau

Seful sectiei ORL din cadrul Spitalului Judetean Constanta, Gheorghe Comsa, e acuzat de mama lui Eduard I. ca i-a produs copilului o afectiune numita stenoza narinara * Eduard, in varsta de noua ani, a ramas cu o nara lipita dupa o banala operatie de amigdalita * Comsa a dat vina pe "maladia Villebrand", care impiedica coagularea * Medicul ORL-ist Victor Loghin, fost purtator de cuvant al Colegiului Medicilor, e de parere ca nu poate fi asa, pentru ca Eduard a fost operat ulterior de mai multe ori, fara a aparea vreo problema * Comsa a fost cercetat o singura data de Colegiul Medicilor, in urma cu doi ani, pentru o presupusa culpa medicala si a fost declarat nevinovat * Cu toate acestea, se zvoneste despre multi pacienti nemultumiti de activitatea lui Comsa, pe care ii rugam sa ne contacteze pentru a extinde ancheta jurnalistica

Cotidianul nostru a publicat in editia din 17 aprilie a.c. un articol cu titlul "Un copil a ramas cu o nara lipita dupa o interventie chirurgicala". Materialul prezenta situatia dramatica a minorului de sase ani Eduard I., care a ramas cu probleme foarte serioase dupa o banala operatie de amigdalita efectuata de seful sectiei ORL din cadrul Spitalului de Urgenta Constanta, dr. Gheorghe Comsa. Autorul operatiei a dat vina pe un sindrom rar intalnit, de care ar fi suferit baiatul. Declaratiile altor medici, precum si felul in care s-a comportat organismul copilului la operatii ulterioare par a-l contrazice.Eduard I. a fost internat in spital pentru o operatie de amigdalita obisnuita, la sfarsitul anului 2000. Dupa interventia chirurgicala au aparut complicatiile, caci lui Eduard I. nu i se oprea sangerarea locala. Timp de doua saptamani, Eduard I. a stat in spital, cu transfuzii. Vazand ca sangerarea nu se opreste cu tratamentul clasic, doctorul Comsa a decis sa ii administreze un medicament special, numit "Novoseven". Patru flacoane de "Novoseven" costau aproape doua sute de milioane de lei. Mama copilului ne-a declarat ca, dupa mai multe discutii in care s-a pus problema ca ea sa suporte o parte din pret, lui Eduard i s-a aplicat medicamentul. Doctorul Comsa nu e deloc de acord cu aceasta versiune, ba chiar pozeaza in ingerul pazitor al copilului: "In momentul in care am decis sa ii administram acest medicament, directorul spitalului, Bordeianu, lipsea, iar Iancu oscila. Atunci am hotarat sa iau medicamentul pe raspunderea mea, riscand sa il platesc din buzunar ulterior". Sangerarea s-a oprit si Eduard I. a fost externat. Nenorocirea e ca baiatul a ramas cu ceea ce, in limbaj medical, se cheama stenoza narinara. In limbajul comun, traseul uneia dintre nari s-a ingustat, iar in jurul orificiului nazal pielea s-a strans si acesta s-a redus la grosimea unui bat de chibrit. Baiatul respira de atunci foarte greu pe nas. Mama lui Eduard il acuza pe Comsa pentru tot ce i s-a intamplat fiului ei. Ea spune ca medicul l-a operat pe copil si de polipi, fara a i se cere acest lucru, desi Eduard fusese operat, cu numai un an in urma, de aceeasi afectiune.

Doctorul se erijeaza in salvatorul copilului

Pentru a explica esecul operatiei, doctorul Comsa a dat vina pe un sindrom rar intalnit, care impiedica coagularea sangelui. Conform explicatiilor insailate de doctor, acesta s-ar numi "maladia Villebrand", care nu poate fi depistata la un control de rutina. In ceea ce priveste stenoza narinara pe care copilul a capatat-o din spital, doctorul spune ca este "rezultatul tamponamentelor repetate, si nu al interventiei chirurgicale". Mai mult, Comsa se erijeaza in salvatorul copilului pretinzand ca nu a avut niciodata o situatie atat de grava. Odata raul facut, pentru copil a urmat un adevarat calvar: o serie de operatii la diverse spitale din Bucuresti - "Marie Curie", Institutul de Boli Infectioase, "Dr. Matei Bals", "Grigore Alexandrescu". Cu toate acestea, situatia se prezinta la fel ca dupa iesirea din Spitalul de Urgenta Constanta. Mama nu stie ce sa faca, mai ales ca nici medicii nu par a avea vreo certitudine, ci toti ii propun doar experimente. Unii dintre doctorii din spitalele bucurestene s-au aratat surprinsi de felul in care arata nasul baiatului si l-au incriminat pe doctorul constantean, altii s-au abtinut, dar despre cum s-ar putea rezolva situatia nici unul nu poate spune cu certitudine. Eduard a fost operat din nou la Spitalul de Copii din Brasov. Pentru a-i corecta stenoza narinara, medicii i-au luat piele de la ureche si i-au pus-o la nas, dar rezultatele au fost mediocre si mai e nevoie de cel putin doua operatii.

Acuze si aparare indoielnica

Intrigati de chinul prin care trece acest copil si dorind sa aflam mai multe despre explicatia pe care ne-a oferit-o doctorul Comsa, am luat legatura cu un alt medic ORL-ist, doctorul Victor Loghin, care a fost purtatorul de cuvant al Colegiului Medicilor. Mentionam ca aceasta este institutia care primeste reclamatiile cu privire la activitatea medicilor in diverse cazuri considerate de reclamanti mal praxis. Aceeasi institutie face si investigatii pentru a stabili gradul de vinovatie a cadrului medical respectiv. Ca specialist, doctorul Loghin a apreciat ca Gheorghe Comsa nu poate avea dreptate atunci cand invoca "maladia Villebrand". Cel mai la indemana argument al lui Loghin e faptul ca, la operatiile ulterioare, copilului i s-a oprit sangerarea, fara a se inregistra probleme deosebite. Mama lui Eduard e contrariata de tot ceea ce s-a intamplat si ar dori ca doctorul Comsa sa nu mai "nenoroceasca si alti copii". Ea nu stie insa ce e de facut si se teme ca o reclamatie la Colegiul Medicilor ar fi inutila pentru ca ar duce la stabilirea nevinovatiei lui Comsa. De altfel, seful Colegiului, medicul Adrian Creanga, ne-a declarat ca singura reclamatie primita pe numele lui Comsa a fost in urma cu doi ani si, dupa investigatiile de rigoare, s-a stabilit ca nu e vorba de o culpa medicala. In ciuda acestui fapt, se zvoneste ca exista mai multe persoane nemultumite de interventiile chirurgicale ale doctorului Comsa. Ii rugam pe acestia sa ne contacteze la redactie, pentru a putea extinde ancheta noastra jurnalistica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii