Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:21 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situaţie absurdă pe strada Justiţiei. 12 familii riscă să rămână fără curent din lipsa unei semnături

ro

01 Aug, 2018 00:00 4319 Marime text
Strada Justiţiei din Constanţa a fost în centrul atenţiei în ultimii ani prin prisma mai multor aspecte. Fie că era vorba despre construcţii ilegale, fie că vorbim despre o populaţie săracă. Oamenilor le este greu să obţină acte pentru locuinţele în care stau, mai ales că mulţi au acoperişul ridicat pe terenurile celor de la CFR, care nu a mai putut să le prelungească contractele de închiriere. Prin demersuri de lungă durată, o parte au reuşit să intre oarecum în legalitate cu ajutorul Primăriei Constanţa, care le-a oferit portiţa legislativă după care să se ghideze.
 
Totuşi, o situaţie din anul 2018 nu ne arată decât faptul că trăim cu 50 de ani în urmă. Curentul electric la care sunt racordaţi unii, într-un fel sau altul, legal sau mai puţin legal, este alimentat de societatea Oil Terminal. Vorbim de aproximativ 30 de familii care au electricitate de acolo. Totuşi, de un an, societatea a anunţat de mai multe ori şi a somat familiile respective că vor fi debranşate, aşadar, să îşi facă racordurile la un alt distribuitor de energie electrică, în speţă ENEL. În urmă cu mai bine de un an, 12 familii care au fost la zi cu facturile şi nu au încălcat legea racordului au delegat o persoană care să se ocupe pentru toţi de montarea unui transformator. Până aici, totul părea să decurgă normal, până când a intervenit birocraţia de zi cu zi.
 
În cursul anului trecut, persoana delegată, care locuieşte pe strada Justiţiei nr. 20-22, a depus toate documentele necesare la societatea ENEL, pentru branşare. Răspunsul celor de la ENEL a fost pozitiv, după cum ne-au precizat şi reprezentanţii firmei distribuitoare. „Referitor la proiectul de racordare a imobilelor de la adresa menţionată, E-Distribuţie Dobrogea a emis avizul tehnic de racordare şi a încheiat contractul cu firma selectată de către beneficiar. Conform reglementărilor referitoare la racordarea la reţelele de electricitate, proiectul depinde de obţinerea documentelor de proprietate de către titularul lucrării principale asupra imobilului deţinut, situaţie care nu este în competenţa E-Distribuţie Dobrogea. Societatea îşi va îndeplini fără întârziere obligaţiile care îi revin, în beneficiul clienţilor“.
 
Beneficiarul are succesiunea făcută pe locuinţă, dar terenul pe care se află locuinţa nu îi aparţine în documente, acesta având actele depuse din luna octombrie 2017 la municipalitate, iar după cum spune bărbatul, undeva au rămas blocate. „Trebuie să primesc o singură semnătură de la Prefectură am înţeles. În octombrie anul trecut am depus actele la Primărie, iar din decembrie 2017 au rămas blocate undeva acolo. Nu vor să îmi dea semnătură pentru a putea scoate cadastru şi intabulare, pentru a scoate cartea funciară şi să am apoi toate documentele. Nu înţeleg ce se întâmplă“, a declarat bărbatul, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa. Contactaţi telefonic, reprezentanţii municipalităţii au precizat că vor reveni ulterior cu un răspuns referitor la motivul întârzierii.
 
După ce vor fi emise acele documente, mai trebuie ca firma care a fost selectată de beneficiar pentru montarea transformatorului, omologată şi acceptată de către ENEL, să obţină, prin procură, autorizaţia de construcţie şi certificatul de urbanism de la Primăria Constanţa pentru montarea transformatorului, având în vedere că racordarea la energia electrică este încadrată ca o construcţie tipică.
 

Familiile au rămas fără curent electric!

 
Şi mergând pe principiul că un necaz nu vine singur niciodată, în urmă cu câteva zile familiile au fost din nou somate de către Oil Terminal că vor fi debranşaţi. Zis şi făcut! În cursul zilei de marţi, 31 iulie, o echipă de electricieni au debranşat locuinţele de pe strada Justiţiei. Prin intervenţia conducerii Primăriei Constanţa, reprezentanţii Oil Terminal au decis să rebranşeze locuinţele deconectate pentru un termen de două luni. „Este vorba de nişte locuitori de pe strada Justiţiei care sunt branşaţi la instalaţia noastră electrică. Instalaţia noastră este veche, nu mai prezintă siguranţă. Le-am acordat un termen să îşi rezolve situaţia, nu şi-au rezolvat-o. Astăzi (n.r. 31 iulie 2018) i-am debranşat şi rebranşat şi le-am acordat două luni să îşi rezolve problema“, au precizat reprezentanţii companiei Oil Terminal, pentru ZIUA de Constanţa.
 
Costurile sunt foarte mari, iar potrivit specialiştilor în domeniu, termenul de două luni este foarte mic. „Ca specialist, vă spun că nu este realist termenul. Până când vor fi emise toate actele şi până când toate semnăturile vor fi date, până la momentul montării transformatorului, iar apoi fiecare familie să îşi facă reţeaua, durează. Ar putea dura şi jumătate de an“, potrivit unor surse din cadrul unei firme de distribuţie electrică.
 
Ce rămâne de făcut cu acele familii? Ele riscă să rămână în cursul toamnei fără curent electric din cauza faptului că durează foarte mult să fie emis un document de proprietate. În schimb, municipalitatea nu încurajează branşarea ilegală, iar potrivit surselor din cadrul Primăriei Constanţa, cei care vor continua să consume curent în acest mod vor suporta consecinţele legale.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii