Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:53 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şomajul printre tineri, o problemă acută a societăţii

ro

17 Nov, 2015 00:00 2232 Marime text


O problemă cu care se confruntă tot mai des societatea în care trăim este lipsa locurilor de muncă. Criza şi incertitudinile economice din ultimii ani au dus la o fragmentare a pieţei muncii. Cei mai afectaţi însă sunt tinerii. După ce părăsesc băncile şcolilor, cei mai mulţi dintre ei nu devin independenţi. Ba mai mult, aceştia locuiesc şi trăiesc în continuare pe banii părinţilor.  
 
„Nu lucrez pentru că nu sunt locuri de muncă în domeniu şi nici facultatea nu îmi permite. În timpul liber trebuie să fac tot felul de proiecte şi de teme”, ne spune Roxana Vlădescu, studentă a Facultăţii de Litere, specializarea Jurnalism, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa.
 
Roxana este doar una dintre miile de studenţi care nu lucrează pentru că nu sunt locuri de muncă în domeniu sau pentru că pur şi simplu nu vor. Se simt confortabil pe banii părinţilor, aşa că nu au interesul de a-şi căuta un loc de muncă.

Există şi exemple pozitive

Totuşi, există şi tineri care studiază, iar în paralel, muncesc. Este şi cazul Andreei Popescu, studentă în anul doi la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii „Ovidius”, care lucrează ca ospătar la un restaurant din oraş. „Muncesc câte patru ore pe zi şi îmi este puţin mai dificil să mă împart între facultate şi serviciu. Dar, dacă nu o fac, nu am bani ca să-mi mai cumpăr şi eu câte ceva”, ne spune Andreea Popescu. Deşi are un salariu bun şi reuşeşte să se împartă între cursurile de la facultate şi serviciu, studenta nu mai are timp liber: „Un aspect negativ ar fi că nu mai am timp liber deloc. Şi să nu uităm că nu lucrez în domeniu.”

Majoritatea absolvenţilor acceptă locuri de muncă inferioare studiilor absolvite

 „Absolvenţii din evidenţa noastră găsesc foarte rar locuri de muncă în specialitatea studiilor. Mulţi acceptă locuri de muncă inferioare studiilor absolvite. Pe cei care găsesc locuri de muncă în specialitatea studiilor sau cu studii superioare în alt domeniu nu-i urmărim statistic, ci numai ca număr de locuri ocupate”, a declarat directorul executiv adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa, Gheorghe Buşu.
 
AJOFM Constanţa avea, la finalul lunii septembrie, înregistrate în baza de date peste 770 de persoane care urmau cursuri de calificare pentru a-şi găsi ulterior mai uşor un job. Cu toate acestea, rata şomajului în judeţul Constanţa a scăzut în luna septembrie faţă de luna august, ajungând la 2,84%. Iar dintre cei  8.775 de şomeri, 4.422 sunt femei.

Cele mai căutate locuri de muncă în Constanţa

Iar pentru cei care vor să muncească, dar se plâng de lipsa locurilor de muncă, avem veşti bune. Conform AJOFM Constanţa, în acest moment există o mulţime  de posturi vacante, dintre care o mare parte sunt pentru muncitori necalificaţi. De exemplu, se caută 10 agenţi de securitate, 20 de analişti de credite, 18 muncitori necalificaţi în industria confecţiilor, 50 de muncitori necalificaţi în metalurgie, 40 de vopsitori industriali şi 11 sudori.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii