Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:15 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Someri-someri, dar cu carduri

ro

18 Aug, 2004 00:00 4855 Marime text

Chelului tichie de margaritar ii trebuie

Persoanelor fara un loc de munca li se fac carduri chiar daca acestea nu doresc * Potrivit HG 1090, somerii pot primi bani pe card doar daca doresc * La Constanta insa, aceasta lege a fost interpretata ca obligatorie * Oamenilor li se fac carti de debit fara sa fie consultati # Acestia afla abia cand se intereseaza la agentie de ce nu au primit indemnizatia de somaj * Cu aceasta ocazie sunt anuntati ca trebuie sa semneze anumite acte legate de emiterea cardului si ca trebuie sa plateasca suma de 50.000 de lei * De fapt, aceasta suma ii deranjeaza pe someri, si nu faptul ca nu au fost intrebati daca doresc card * Pentru un sarac suma in cauza reprezinta contravaloarea a opt paini # Din 2003 si pana in prezent au fost realizate 1387 de carduri * Din totalul numarului de someri indemnizati cifra reprezinta 30%

Imediat dupa Revolutie, tara noastra a implementat tot soiul de politici si tehnici din Occident. Una dintre acestea a fost legata de carduri. La inceput acestea au fost optionale. Foarte putine societati plateau salariile angajatilor pe card. In timp insa, numarul acestora a crescut. In anul 2002, Guvernul a decis ca nu numai societatile sa primeasca banii pe card, ci si somerii. In prima faza, aceasta a fost o propunere a Ministerului Muncii pentru ca modalitatile de plata sa fie simplificate. Prin introducerea cardurilor somerii nu mai depindeau de factorii postali, ci puteau beneficia de indemnizatia de somaj exact atunci cand aceasta era virata de stat in cont. Acest lucru era insa optional, prin urmare doar persoanele care doreau primeau banii pe card. Pentru autoritati varianta aceasta optionala nu a fost valabila decat foarte scurt timp deoarece la sfarsitul anului 2002, mai exact in luna octombrie, a fost emisa Hotararea Guvernului 1090 privind modul de plata a unor drepturi acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj. Hotararea reglementeaza, la articolul 1, modul de plata a drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj, respectiv indemnizatiile de somaj, sume ce se acorda pentru stimularea ocuparii fortei de munca potrivit legislatiei in vigoare, sume reprezentand venituri de completare, privind atenuarea impactului social ca urmare a procesului de reorganizare a sectorului productiei de aparare si alte drepturi care se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj.

AJOFM face legea

In ultima perioada, tot mai multi someri s-au aratat nemultumiti de aceste carduri. Oamenii spun ca, dupa ce ca banii pe care-i primesc sunt oricum insuficienti, mai trebuie sa plateasca si taxele si comisioanele aferente pentru emiterea cardului. Foarte multe persoane spun ca nici macar nu au fost intrebate daca doresc sau nu sa primeasca banii prin aceasta modalitate. S-au trezit doar ca nu si-au primit somajul la timp si, in momentul in care au mers la agentie pentru a vedea ce se intampla, li s-a comunicat ca au card si de aceea factorul postal nu a adus banii. De altfel, AJOFM nu are o modalitate prin care sa anunte somerii ca le-a facut card. Acestia afla doar cand vin sa ceara socoteala angajatilor agentiei constantene. Tot atunci sunt pusi sa semneze toate documentele necesare emiterii cardului. In plus, oamenii sunt anuntati ca pentru aceasta favoare trebuie sa plateasca 50.000 de lei. Reprezentantii AJOFM spun ca emiterea cardurilor este obligatorie deoarece este reglementata de lege si deci, acolo unde exista o lege, nu exista si tocmeala. Asta asa este, dar nu atunci cand legea stabileste clar ca acest lucru este optional. Probabil ca cei de la agentie au citit doar partea care ii interesa, si anume ca trebuie sa faca somerilor carduri. Ciudat este faptul ca Hotararea de Guvern nu are decat cinci articole, ceea ce inseamna ca permite o lecturare rapida. Este imposibil ca o institutie care lucreaza cu si pentru oameni sa nu tina cont de dorintele acestora si sa isi ia dreptul de a decide in numele lor ceea ce ii avantajeaza. Articolul trei al Hotararii 1090/2002 spune ca "plata drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj prevazute la art. 1 se face, in functie de optiunea beneficiarilor, in urmatoarele moduri: prin mandat postal, in cont curent sau prin card". Prin urmare, este clar ca somerul trebuie intrebat referitor la modalitatea in care doreste sa primeasca banii, doar el fiind in masura sa decida acest lucru, si nu agentia. Elena Maxut, reprezentant AJOFM, a declarat ca agentia decide cui face carduri. Acesta a spus insa ca deocamdata nu s-au facut carti de debit pentru persoanele care primesc indemnizatie de somaj si locuiesc in mediul rural. Daca este o lege care spune ca aceste carduri sunt obligatorii pentru toti somerii, atunci de ce aceasta se incalca protejandu-i pe cei de la tara? Singura explicatie a reprezentantilor AJOFM a fost aceea ca persoanele din mediul rural se descurca mai greu cu un card si nici nu au acces la bancomate decat daca se deplaseaza in cel mai apropiat oras. Acelasi lucru este oarecum valabil si pentru persoanele din mediul urban. Singura diferenta este ca acestia au acces la bancomate. Din alte puncte de vedere, aceste carduri nu fac decat sa le dea somerilor dureri de cap. Si asta pentru ca majoritatea sunt trecuti de prima tinerete si, pentru a-si putea scoate banii, trebuie sa apeleze la rude sau cunostinte mai tinere.

30% dintre someri au carduri

Desi actul normativ a aparut la sfarsitul anului 2002, hotararea a devenit aplicabila, cel putin la nivelul Constantei, abia in luna aprilie a anului trecut. HG 1090 precizeaza ca "plata drepturilor prin card sau in cont curent se face prin banci selectate prin licitatie deschisa, conform legislatiei privind achizitiile publice. Taxele si comisioanele percepute pentru prestatiile privind plata drepturilor prevazute in prezenta hotarare se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj in limita creditelor bugetare aprobate prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat". Prin urmare, la nivel national s-a incheiat o conventie intre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si o banca ce urma sa emita aceste carti de debit. Si la nivel local a fost incheiata o astfel de conventie intre AJOFM si banca respectiva, numarul acesteia de inregistrare fiind 612 din 7.04 2003. Atunci practic AJOFM a inceput sa emita carduri. La sfarsitul lunii iulie, numarul total de someri indemnizati era de 4615. Elena Maxut a declarat ca, pana la ora actuala, au fost emise 1387 de carduri. Asta inseamna ca 30% dintre somerii constanteni au la ora actuala carti de debit, cu sau fara voia lor. Pe oameni nu i-ar deranja faptul ca li se emit aceste carduri fara sa li se ceara parerea daca nu ar fi obligati sa plateasca pentru aceasta favoare suma de 50.000 de lei. Pentru fiecare somer aceasta suma se calculeaza in cate paini ar putea cumpara daca nu ar fi fost "fericitul" castigator al unui card. Prin urmare, persoana respectiva si-ar fi luat cu cei 50.000 de lei opt paini. Acest calcul ar putea parea o gluma, dar pentru o persoana care traieste din somaj nu este deloc asa deoarece fiecare leu este important. La conventia facuta anul trecut s-a facut, la inceputul acestui an, un act aditional prin care se stabileste prelungirea valabilitatii cardurilor in cazul somerilor care pana la data de 31.12.2003 au optat pentru acestea. Vestea buna pentru somerii care nu doreau card, dar care erau in pericol sa primeasca, este ca nu a mai fost innoita conventia cu banca, ceea ce inseamna ca cei care au primit somaj anul acesta nu pot beneficia de card.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Zambila Valentin 29 Jun, 2010 16:13 Buna ziua, sunt din Deva. Cand am fost sa-mi vizez carnetul de somer, mi s-a dat sa completez o cerere pt virarea somajului prin card, doamna de la vize mi-a spus ca pot face cardul la orice banca. Mi-am facut la Banca Pireus si acum am emotii pentru ca doamna de la banca ma tot suna si imi spune ca someri care si-au facut card la ei sunt trimisi sa-l anuleze si sa-si faca cardul doar la Banc Post. Ce puteti sa-mi spuneti? Multumesc.