Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:50 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalul de Boli Infectioase functioneaza fara autorizatie

ro

15 May, 2004 00:00 700 Marime text

Daca in urma cu trei zile nici una dintre persoanele implicate in haosul creat la Spitalul de Boli Infectioase nu a fost trasa la raspundere, comisia a luat ieri cateva decizii * Ca urmare, in termen de zece zile, coordonatorul regional de program si reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta au obligatia sa prezinte Ministerului Sanatatii o situatie clara privind persoanele infectate cu HIV/SIDA aflate in viata, precum si a celor decedati sau pierduti din evidenta * In termen de zece zile, DSPJ va evalua dosarul in vederea eliberarii autorizatiei de functionare a spitalului * La randul lor, reprezentantii spitalului trebuie sa prezinte, in acelasi termen, evidenta la zi a pacientilor aflati in tratament, pe grupe de varsta, precum si a celor aflati pe listele de asteptare

O comisie a Ministerului Sanatatii, coordonata de secretarul de stat George Pavelescu, a verificat, zilele trecute, situatia existenta la Spitalul de Boli Infectioase Constanta si modul in care se deruleaza subprogramul de sanatate "Supravegherea si controlul infectiei HIV/SIDA" in judetul nostru. Expertii care au facut parte din comisia respectiva au controlat in mod special modul de inregistrare, evidenta si raportare a pacientilor infectati cu HIV/SIDA, aflati in bazele de date ale spitalului, dar si ale Directiei de Sanatate Publica Judeteana. De asemenea, au fost verificate evidentele contabile si modul in care se desfasoara circuitul informational intre Spitalul de Boli Infectioase Constanta si DSPJ. Ca o concluzie la cele observate in teren, s-a constatat ca in perioada 2002-2003, pana la informatizarea sistemului, nu a existat o situatie clara in ceea ce priveste evidenta, inregistrarea si raportarea bolnavilor de SIDA din acest subprogram. Mai mult decat atat, in acea perioada, medicamentele care au fost donate de catre Fundatia Speranta si care erau folosite in completarea medicamentelor achizitionate pe program, pentru terapia antiretrovirala, nu au fost inregistrate corect in evidentele contabile. Echipa de control nu a descoperit fraude la nivelul celor verificate in ceea ce priveste achizitia de medicamente specifice, terapia fiind corect instituita si aplicata pacientilor, conform standardelor elaborate de catre Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA a ministerului. Din datele membrilor comisiei Ministerului Sanatatii reiese ca pacientii bolnavi de HIV/SIDA au fost tratati atat la spitalul constantean, cat si la Fundatia Speranta si nu s-au constatat diferente intre schemele terapeutice si medicatia aplicate in cele doua unitati.

Decizii si avertismente

Daca in urma cu trei zile nici una dintre persoanele implicate in haosul creat la Spitalul de Boli Infectioase nu a fost trasa la raspundere, comisia a luat ieri cateva decizii. Astfel, coordonatorul regional al programului, impreuna cu toti reprezentantii responsabili ai autoritatilor sanitare din judet au primit deja avertisment din partea oficialilor Ministerului Sanatatii. Ca urmare, in termen de zece zile, coordonatorul regional de program si reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta au obligatia sa prezinte Ministerului Sanatatii o situatie clara privind persoanele infectate cu HIV/SIDA aflate in viata, precum si a celor decedati sau pierduti din evidenta. La randul lor, reprezentantii spitalului trebuie sa prezinte, in acelasi termen, evidenta la zi a pacientilor aflati in tratament, pe grupe de varsta, precum si a celor aflati pe listele de asteptare. In plus, la nivelul farmaciei spitalului se va realiza o aplicatie informatica ce va evidentia consumul de medicamente in functie de codul numeric personal, separat pe program si din donatie. Spitalul va raporta lunar Directiei de Sanatate Publica Judeteana situatia fiselor noi inregistrate. Mai departe, toate medicamentele primite ca donatie se vor inregistra in evidenta contabila a spitalului si in gestiunea farmaciei cu circuit inchis, iar valoarea acestora se introduce in bugetul de venituri si cheltuieli a spitalului deoarece, din momentul infiintarii unitatii, aceasta a functionat doar cu un aviz sanitar eliberat de catre Directie. In termen de zece zile, DSPJ va evalua dosarul in vederea eliberarii autorizatiei de functionare a spitalului. Concluziile rezultate in urma controalelor vor fi analizate in sedinta extraordinara a Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, care va fi organizata la sediul MS. La aceasta intalnire vor participa cei noua coordonatori de centre regionale de monitorizare a programului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii