Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Strainii vor primi permise de munca pentru un an

ro

21 May, 2004 00:00 798 Marime text

Legislatie europeana

Actul normativ trebuia adoptat pana la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al acestui an * Potrivit legislatiei anterioare, permisul de munca se elibera pentru jumatate de an * Persoanele pot fi incadrate doar pe baza de contract individual de munca pe perioada determinata * Discriminarile existente in legile precedente au fost eliminate

Legislatia privind permisele de munca pentru cetatenii straini a fost modificata de curand in conformitate cu prevederile Uniunii Europene. Noul act normativ, respectiv Legea 130 din 2004, modifica si completeaza Legea 203/1999. Principala modificare se refera la faptul ca permisul de munca se acorda pentru un interval de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii, la cererea titularului, pe noi intervale de 12 luni. Conform vechilor prevederi, permisul se acorda doar pentru jumatate de an, termenul fiind acum dublat. O alta modificare este aceea ca ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, cu avizul ministrului Administratiei si Internelor, poate decide eliberarea automata a permisului de munca pentru persoanele care urmeaza sa desfasoare in tara noastra, in baza unui contract individual de munca, activitati cu influente majore asupra dezvoltarii economice a tarii. Aceasta prevedere este aplicabila doar pana la data de 1 ianuarie 2007. Permisul de munca da dreptul titularului sa fie incadrat, prin incheierea unui contract individual de munca pe durata determinata, pe perioada de valabilitate a acestuia, la o singura persoana fizica sau juridica din Romania ori la o reprezentanta autorizata din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate. Intervine astfel obligativitatea ca persoana respectiva sa fie incadrata doar cu contract individual de munca pe perioada determinata, in timp ce vechiul act normativ prevedea si alte forme de incadrare prevazute de lege.

Fara permis de munca

Actul normativ face lumina si in ceea ce priveste categoriile ce pot fi angajate fara permis de munca. Astfel, pot fi incadrati in munca sau, dupa caz, pot presta munca la persoane fizice sau juridice din Romania, fara permis de munca, strainii care si-au stabilit, potrivit legii, domiciliul in Romania, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European si membrii de familie ai acestora, strainii al caror acces pe piata muncii din Romania este reglementat prin acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state, strainii care au dobandit o forma de protectie in Romania, strainii detasati de catre o companie straina cu sediul pe teritoriul unui stat membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, la o reprezentanta, sucursala ori filiala a sa, aflata pe teritoriul Romaniei, sau la o societate comerciala, persoana juridica romana, al carei asociat/actionar este compania straina, cu acelasi obiect de activitate, daca fac dovada ca nu sunt in raporturi de munca cu o alta persoana juridica romana, strainii detasati de catre un angajator cu sediul in strainatate la o persoana juridica din Romania, in baza unui contract comercial de prestari de servicii incheiat intre cele doua parti, strainii care desfasoara activitati didactice, stiintifice, artistice sau alte categorii de activitati specifice, cu caracter temporar, in institutii de profil din Romania, in baza ordinului ministrului de resort, si strainii care urmeaza sa desfasoare pe teritoriul Romaniei activitati temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administratiei publice centrale sau locale sau de autoritati administrative autonome.

Alinierea la standarde europene

Toate aceste modificari erau necesare in contextul in care aderarea la Uniunea Europeana reprezinta un obiectiv strategic pentru Romania. In procesul de pregatire a aderarii, in domeniul muncii, solidaritatii sociale si familiei, prin documentele elaborate pentru desfasurarea negocierilor de aderare, angajamentele asumate urmaresc armonizarea legislatiei nationale cu prevederile legislative comunitare. In conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 273/2001 privind coordonarea, pregatirea si organizarea negocierilor pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei este integrator pe un capitol privind libera circulatie a persoanelor. De asemenea, la mijlocul anului trecut, a avut loc la Ministerul Integrarii Europene reuniunea Subcomitetului 2 "Piata interna", pe agenda careia s-a aflat si un punct referitor la libera circulatie a lucratorilor. In cadrul acestei reuniuni s-a precizat faptul ca prevederea de la articolul 52 din OG 32/2003 pentru modificarea si completarea Legii 203/1999 privind permisele de munca, aprobata cu modificari prin Legea 274/2003, referitoare la lucratorii straini care pot fi angajati de catre persoane fizice sau juridice romane numai in conditiile in care pe locurile vacante nu poate fi angajat personal roman, constituie o discriminare fata de cetatenii Uniunii Europene. Astfel, s-a luat hotararea modificarii articolului respectiv din OG 32/2003, cu modificarile ulterioare, in sensul exceptarii de la prevederile respective a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, precum si a membrilor de familie ai acestora. Autoritatile romane trebuiau sa adopte, pana la sfarsitul trimestrului al treilea al acestui an, un act normativ care va preciza in mod explicit aceasta exceptie. De asemenea, datorita faptului ca permisul de munca da dreptul strainului sa fie incadrat numai cu un contract individual de munca pe durata determinata, s-a prevazut in prezentul act normativ faptul ca prevederile Legii nr. 53/2003 - Codului Muncii, cu modificarile ulterioare, referitoare la prelungirea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata si la termenul maxim de 18 luni, nu sunt aplicabile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii