Sunca de pui cu apa pentru bolnavi
Sunca de pui cu apa pentru bolnavi
La începutul
săptămânii, conducerea Spitalului Judeţean a organizat o licitaţie în vederea
atribuirii contractului de furnizare preparate din carne.
Doar doi ofertanţi
s-au arătat interesaţi să alimenteze stocurile unităţii spitaliceşti: SC Produs
Natural Brăila SRL - distribuitor recomandat de Consiliul Local Mangalia şi
Arimex Comexim 2000 Bucureşti - firmă care a participat şi la licitaţia din 23
ianuarie, pentru furnizarea de lapte dulce pasteurizat, cu 1,8 % grăsime, şi
smântână, organizată tot de Spitalul Judeţean.
Societatea din Bucureşti
pare să-şi fi făcut o tradiţie în a furniza produse pentru bolnavii din
Constanţa, pentru că, în 2006, a câştigat un contract cu cea mai mare unitate
spitalicească din judeţ, privind furnizarea de alimente. Tot Arimex Comexim
2000 este şi firma care, în 2007, a câştigat licitaţia privind serviciul de
catering pentru cantina Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. De asemenea,
Petre Preda a furnizat, prin firma pe care o conduce, conserve, legume şi carne
Consiliului Local Ploieşti, după ce apus mâna pe un contract de 229.205,71 lei.
Mai multă apă decât
şuncă
Valoarea estimativă a
contractului pentru care au făcut oferte societăţile din Brăila şi Bucureşti
este de 140.000 lei. De parcă s-ar fi vorbit, niciunul dintre reprezentanţii
societăţilor care au licitat nu a avut actele în regulă. Atât SC Produs Natural
Brăila, cât şi Arimex au prezentat documentele în copie, deşi în caietul de
sarcini se preciza că acestea trebuie să fie prezentate în original sau copie
xerox legalizată. Ba, mai mult, distribuitorii nu au prezentat, conform
procedurilor de organizare a licitaţiei, autorizaţii de la producătorii a căror
marfă au prezentat-o spitalului. Nici atunci când a fost vorba de mostre nu
s-au respectat procedurile. Reprezentanţii comisiei, condusă de dr. Florin
Streinu, director administrativ al SCJU, au explicat că Produs Natural Brăila
SRL are autorizaţie doar din partea unui producător (SC Galco SA Brăila), deşi
la licitaţie prezentase mostre de la doi producători. Aşa cum s-a constatat
ulterior, cel de-al doilea producător era Soroli Cola SA. Iar şunca presată de
pui, care ar fi trebuit să fie livrată de această societate pentru a asigura
parte din hrana bolnavilor, era îndoită cu apă. Caietul de sarcini a fost
încălcat per total. Ofertanţii nu au ţinut cont nici măcar de produsele care le
erau solicitate. Astfel, în loc să se aducă mostre de pui, au fost aduse de
porc. S-a asistat şi la situaţia în care mostrele de crenwurşti erau din ambele
categorii, deşi era specificat clar în caietul de sarcini că se cer produse din
pui. Cu toate acestea, membrii comisiei au convenit să le mai acorde o şansă
ofertanţilor şi au dispus ca în 72 de ore să fie completată întreaga
documentaţie.
Lapte stricat
Aiureala ofertanţilor
s-a constatat şi pe 23 ianuarie, când la spital au fost organizate două
licitaţii pentru produse lactate. La cea pentru iaurt, spre exemplu, niciunul
dintre cei trei ofertanţi nu a prezentat produse conform caietului de sarcini.
Mai mult, reprezentantul SC Granbis SRL Constanţa, unul dintre participanţi, nu
avea nici măcar menţionată unitatea de măsură a produsului pe care l-ar fi
putut furniza. În schimb, Spicul Dorohoi SRL, care a avut aproape cea mai bună
ofertă, a fost implicat în mai multe scandaluri. Firma a câştigat licitaţia de
distribuire a produselor ce făceau parte din programul guvernamental „Laptele
şi cornul" pentru anul şcolar 2007 - 2008. Mai multe unităţi de învăţământ din
municipiul Dorohoi au reclamat calitatea, gustul şi mirosul laptelui distribuit
de societate, iar probele recoltate de către organele abilitate au scos la
iveală faptul că produsul nu putea fi consumat de elevi. Presa locală a
prezentat, în repetate rânduri, cazul Spicul Dorohoi şi faptul că firma a fost
sancţionată de autorităţi.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp