Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:28 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taina crucii de la Biserica Greacă din zona peninsulară a Constanţei Cine este misterioasa femeie al cărei nume este gravat în piatră pentru eternitate (galerie foto)

ro

04 Feb, 2017 00:00 9399 Marime text
În zona istorică a municipiului Constanţa se află biserica ce poartă hramul „Metamorfosis“ (Schimbarea la faţă). Este una dintre cele mai vechi biserici din Constanţa. Lăcaşul de cult era înconjurat de o curte, unde se afla o clădire mică folosită drept casă parohială şi în care îşi ţineau şedinţele membrii epitropiei bisericii. În curtea lăcaşului de cult fusese amplasată o cruce de piatră, în memoria marilor binefăcători ai Comunităţii Elene. Cei care trec pe lângă biserică pot vedea şi acum crucea de piatră, pe care este inscripţionat în limba greacă: „Marea binefăcătoare Maria St. Rizou“.
 
Costin Theodoru, secretarul Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa, ne-a povestit că respectiva cruce a fost ridicată lângă Biserica „Metamorfosis“, în memoria Mariei St. Rizou, care a donat comunităţii elene mai multe imobile: „Doamna Maria St. Rizou a donat către comunitatea greacă mai multe locuinţe. Din acest motiv, comunitatea a ridicat o cruce în curtea bisericii“. Tot el ne-a mai spus că la sediul Comunităţii Elene „Elpis“ au fost amplasate mai multe plăci comemorative, din marmură, pe care sunt inscripţionate numele celor care au donat bunuri comunităţii elene.
 
„Respectivele plăci, până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, se aflau în curtea Şcolii Elene (Şcoala nr. 2), însă au fost distruse de un bombardament. Acum au fost reabilitate, iar numele celor care au donat bunuri comunităţii elene nu au fost date uitării“, a mai spus Costin Theodoru, secretarul Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa.
 
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a precizat că este vorba despre o cruce ridicată în memoria Mariei St. Rizou, nu de un mormânt. „Din păcate, nu se ştiu prea multe despre această doamnă. Se cunoaşte că ea a făcut multe donaţii către comunitatea elenă. Din câte ştim, doamna nu este înmormântată sub crucea de lângă biserică. Crucea de piatră a fost ridicată în amintirea ei“, ne-a povestit Eugen Tănăsescu.

Povestea Bisericii Elene 

Construcţia bisericii a început în anul 1865 şi s-a terminat în anul 1867, la baza ei stând firmanul de construire dat de către Sultanul Abdul Aziz. Clădirea, în formă dreptunghiulară, nu are turle, întrucât era prevăzut în mod expres în aprobare ca bisericile creştine din Imperiul Otoman să nu fie mai înalte decât moscheile musulmane. Pictura bisericii a fost executată de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos.
 
Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, în prezenţa locuitorilor oraşului Constanţa s-a făcut primul Te-Deum de mulţumire pentru victoriile ostaşilor români în luptele de cucerire a independenţei naţionale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova, precum şi pentru revenirea Dobrogei la Ţara Mamă. În anul 1954, biserica a fost declarată „Monument istoric“ şi inclusă pe lista de „Patrimoniu Naţional şi Cultural“.
 
Din cauza lipsei fondurilor şi a stării de degradare, membrii Comunităţii Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcaşul de cult să treacă în administrarea Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale, cu patrimoniu şi enoriaşi, în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos. Pictura, refăcută de către pictorul Nicolae Radu, a fost sfinţită în anul 1991. Biserica „Schimbarea la Faţă“ mai serbează două hramuri: 27 august - Sfântul Fanurie şi 30 noiembrie - Sfântul Andrei. Slujbele se săvârşesc atât în limba română, cât şi în limba greacă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii