Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:28 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taximetristii, luati la puricat de Protectia Consumatorilor

ro

12 Jan, 2010 01:41 1513 Marime text
taxi.jpgAu fost amendaţi cu peste 10.000 lei fie din cauza faptului că nu aveau tarifele afişate în maşini, ori ecusoane de identificare, fie deoarece aveau o ţinută „insuficient igienizată", sau fumau, în aşteptarea clienţilor.

Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (CRPC) a demarat, la sfârşitul anului 2009, o acţiune de control în rândul operatorilor care oferă servicii de transport în regim de taxi. La nivelul judeţului nostru au avut loc 27 de verificări, iar ca urmare a deficienţelor constatate s-au aplicat nouă amenzi contravenţionale în valoare de 10.500 lei şi trei avertismente. Potrivit reprezentanţilor CRPC Constanţa, taximetriştii au fost prinşi pe picior greşit mai ales în ceea ce priveşte neafişarea autorizaţiei de serviciu în mijlocul de transport, precum şi cu lipsa afişării tarifelor practicate pentru transport persoane în regim de taxi, la interior şi exterior. În plus, şoferii au mai fost amendaţi sau avertizaţi şi deoarece le lipseau ecusoanele pentru identificare, obligatorii de altfel şi din cauza ţinutei necorespunzătoare, „insuficient igienizată". De asemenea, unele taxiuri staţionate erau adevărate fumoare. Astfel, şoferii au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor Legii 349/2003 privind combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Directorul coordonator al CRPC Constanţa, Mihai Petre, recomandă consumatorilor atenţie sporită atunci când apelează la serviciile de transport în regim de taxi. Obligatoriu, taxiul trebuie să ofere în exterior, prin însemne, înscrisuri, informaţii privind tarifele de transport aplicate. În plus, pe fiecare dintre portiere trebuie să se regăsească afişat un ecuson pentru întreaga perioadă de valabilitate a autorizaţiei, iar pe portierele din faţă sunt obligatorii înscrisurile privind valorile tarifelor de distanţă, practicate pe timp de zi şi pe timp de noapte, astfel încât acestea să fie vizibile de la minimum cinci metri. Mihai Petre mai precizează că taxiul trebuie să aibă afişat în interior, la loc vizibil, o listă care să poată fi consultată de consumatori şi care cuprinde titularul legal al autorizaţiei taxi, tarifele de distanţă, de pornire şi de staţionare. De asemenea, atât consumatorii, cât şi conducătorii auto trebuie să fie atenţi ca aparatul de taxare să fie pornit în momentul începerii cursei, iar la sfârşitul acesteia să se elibereze bon fiscal.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii