Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teapa la mica publicitate

ro

23 Jul, 2002 00:00 1051 Marime text

Constantenii prefera coada de la bursele de munca decat anunturile din ziar

Nu exista ziar specializat pe mica publicitate in care sa nu apara zilnic cel putin sase articole "capcana" * Prin acestea se ofera locuri de munca, remunerate cu salarii care incep de la 150 de dolari in sus * Aceste sume astronomice sunt garantate a se castiga de multe ori nu pe luna, ci pe saptamana sau chiar pe zi * Prin telefon nu se dau relatii "intrucat sunt probleme mult prea importante care trebuie discutate la fata locului" * In realitate insa, aceste anunturi nu mascheaza decat angajarea de vanzatori ambulanti de cea mai joasa speta

Piata locurilor de munca a devenit, in ultimii ani, deosebit de larga, din pacate mai ales in ceea ce priveste posturile "fantoma". Este imposibil sa existe cineva care sa nu fi cazut macar o data in tentatia de a suna la numerele de telefon care insotesc anunturi de genul "angajam intelectuali, munca la domiciliu, salariu 7 milioane de lei". Suna extraordinar de bine, insa, totusi, mult prea bine pentru a fi si adevarat. Curiosul care se gandeste ca l-a prins pe Dumnezeu de un picior cand a gasit un astfel de loc de munca nu se alege decat cu o euforie de cateva minute pana cand se trezeste la realitate. Ba chiar, de multe ori, aceasta euforie tine mai mult, respectiv pana in momentul in care se deplaseaza pana la "sediul firmei".

De cativa ani incoace, oricine citeste bursa locurilor de munca de la mica publicitate are ocazia sa se minuneze de numarul mare de anunturi publicate pentru oferta de locuri de munca. Un naiv sau un strain care ar poposi pe meleagurile mioritice si ar citi din intamplare rubrica "Angajari" a ziarelor ar sta cateva momente si s-ar gandi ce bine trebuie sa o duca romanii cu asemenea salarii mari. Motivul il reprezinta anunturi in care se ofera locuri de munca remunerate cu salarii care incep de la suma de 150 de dolari in sus, garantate a se castiga de multe ori nu pe luna, ci pe saptamana sau chiar pe zi. Nu exista ziar specializat pe mica publicitate in care sa nu apara zilnic cel putin sase articole de acest gen. Astfel de anunturi trezesc interesul celor care le citesc, intrucat se specifica faptul ca este vorba de munca la domiciliu sau cu jumatate de norma, munca "intelectuala" remunerata cu sume astronomice. "Colaborare excelent platita, 1.200 $ lunar, program flexibil. Telefon...", sau "Formidabil, firma, incadreaza personal cu carte de munca, oportunitate deosebita, profituri 300.000-1.000.000 de lei zilnic", sau "Castigati 300-500 de dolari saptamanal, muncind la domiciliu, oferta serioasa, trimiteti plic timbrat autoadresat...". Sunt numai cateva exemple de acest gen si lista ar putea continua la nesfarsit. Si, tinand cont de numarul mare de oameni disperati aflati in cautarea unui loc de munca, nu este de mirare ca acest gen de anunturi prind intr-o prima faza, respectiv atunci cand vine vorba de trezirea interesului. Faza a doua este cea in care cel devenit interesat da telefon la numarul inserat in anunt.

"Nu dam relatii la telefon"

Reporterii ZIUA au facut o incercare de acest gen si au telefonat la numarul de telefon alaturat unui astfel de anunt. La celalalt capat al firului a raspuns o domnisoara cu o voce deosebit de amabila. Ne-am aratat interesati de cele precizate in ziar si am intrebat daca anuntul mai era valabil. Se parea ca postul mai era valabil, drept pentru care am cerut mai multe informatii in legatura cu natura indatoririlor pe care se presupunea ca urma sa le desfasuram. Domnisoara, pe un ton persuasiv, ne-a indemnat sa venim la sediul firmei pentru a afla toate amanuntele in legatura cu postul, "intrucat sunt probleme mult prea importante pentru a fi discutate la telefon". Am acceptat si, dupa ce ni s-a dat adresa, ne-am deplasat pana in locul indicat. Acolo ni s-a infatisat o "firma" cu sediul intr-o casa amarata, unde am fost luati in primire, imediat de la intrare, de domnisoara cu care conversasem la telefon. Am incercat sa aflam din nou mai multe amanunte, insa nu am obtinut altceva decat un formular pe care ni s-a cerut sa il completam. Pe langa intrebari legate de studii, limbi straine cunoscute, locuri de munca anterioare, chestionarul mai continea o rubrica alcatuita din zece subpuncte prin care ni se cerea sa ne caracterizam din punctul de vedere al atitudinii pe care trebuie sa o aiba un angajat fata de sef. In timp ce ne chinuiam sa completam chestionarul cu inventii care sa sune cat de cat veridic, ne straduiam totodata sa incercam sa smulgem cateva informatii de la respectiva domnisoara. Aceasta insa isi pastra aceeasi atitudine de sfinx si ne spunea numai ca "veti fi primiti de sef imediat ce va termina cu candidatul cu care sta de vorba".

"Cautam intelectuali"

Curiozitatea care ne macina ne-a fost insa potolita brusc in momentul in care usa de la biroul "sefului" a fost data de perete si un cetatean, respectiv "candidatul" dinaintea noastra, s-a rostogolit din incapere injurand, cautand cu furie usa. Printre zbieretele si injuraturile lui am aflat si in ce consta postul pentru "intelectuali": un fel de agent comercial care trebuia sa se plimbe pe plaja si sa vanda jocuri tip puzzle pentru copii. Din nefericire, asta este situatia pentru toate anunturile de acest gen. Iar cei care se lasa inselati ar trebui sa se gandeasca la faptul ca tot ce scrie in anuntul respectiv suna prea frumos pentru a fi si adevarat. Este de preferat ca cei care isi cauta un loc de munca sa apeleze la sursele indreptatite sa se ocupe de acest gen de activitati, pentru a fi siguri ca nu sunt inselati. In concluzie, este mai rentabil sa ingrosi cozile de la bursele locurilor de munca organizate periodic, decat sa iti pierzi timpul de pomana raspunzand unor astfel de anunturi din ziare. In ultimul timp, aceste anunturi nu mai pacalesc decat foarte putine persoane, dar intotdeauna se mai gasesc naivi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii