Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinerii cu handicap fizic nu sunt lasati sa munceasca

ro

19 Sep, 2003 00:00 937 Marime text

Mentalitati invechite

Desi legislatia prevede facilitati, angajatorii nu se inghesuie sa ofere acestei categorii locuri de munca

Asociatia de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic din Romania, filiala Constanta, desfasoara pana la sfarsitul acestei luni proiectul "Si eu vreau sa muncesc", al carui scop este integrarea pe piata muncii a tinerilor cu handicap fizic. Finantatorul acestui proiect este Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, iar parteneri in derularea acestei actiuni sunt Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala. In cadrul acestui proiect a avut loc, ieri, cea de-a doua masa rotunda, avand ca tema posibilitatea angajarii tinerilor cu handicap fizic si cadrul legislativ ce sustine aceasta posibilitate. Au fost prezenti la dezbatere, alaturi de persoane cu handicap, si reprezentanti ai asociatiei si angajati ai AJOFM si DDFSS. Spre deosebire de editia precedenta, ieri au participat si doi angajatori. Din pacate, prezenta acestora nu a adus ca finalitate angajarea vreunuia dintre tinerii cu handicap fizic dornici de munca.

Handicapul fizic si lipsa de experienta

Intalnirea de ieri a avut drept scop angajarea tinerilor cu handicap fizic. Asociatia are in evidenta 25 de tineri apti de munca ce doresc sa-si gaseasca serviciu si sa fie independenti din punct de vedere financiar. Din totalul acestora, patru au fost incadrati in munca, insa nu in urma acestor dezbateri. Florin Dusa, presedintele Asociatiei de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic din Romania, filiala Constanta, a declarat ca foarte putini agenti economici sunt dispusi sa angajeze tineri cu handicap fizic. In opinia lui Dusa, acest lucru se intampla in special din cauza mentalitatii. Majoritatea tinerilor prezenti ieri la discutii aveau studii liceale si cautau, de circa doi ani, un loc de munca. Principalul impediment era handicapul fizic, la care se adauga lipsa de experienta. Acestia au declarat ca sunt dispusi sa incerce orice, in limita in care le permite organismul, numai sa poata castiga un ban prin propriile eforturi. Dumitru Stona are 24 de ani si a absolvit Liceul Economic special, profilul contabilitate-finante. In plus, acesta a facut cursuri de calculator si secretariat. "As dori sa lucrez undeva ca operator calcul sau ceva legat de studiile mele. Sunt dispus sa incerc orice loc de munca, asta pe cat imi permite organismul", a declarat Stona. In situatia lui se afla majoritatea celor din evidentele asociatiei. Incadrarea lor in munca nu este insa deloc usoara. In ultima perioada, prin programele desfasurate de asociatie, in colaborare cu AJOFM, si datorita legislatiei in vigoare, un numar destul de mic de tineri cu handicap fizic au fost incadrati in munca.

Verdict negativ

Potrivit legislatiei in vigoare, agentii economici care angajeaza tineri cu handicap beneficiaza de o serie de facilitati. De asemenea, societatile care au peste 100 de angajati sunt obligate sa incadreze in munca patru persoane cu handicap. Angajatorii se supun legilor in vigoare, insa alte institutii ingreuneaza acest lucru. Spre exemplu, pentru a primi un loc de munca tinerii trebuie sa aduca un certificat de la Medicina Muncii, prin care sa dovedeasca faptul ca sunt apti de munca. Asa ca, dupa ce a discutat cu angajatorul si a stabilit sa fie plasat in munca, tanarul merge la Medicina Muncii si inca o data este dezamagit, deoarece pe certificatul medical scrie ca este inapt de munca. Si asa cautarile respectivului, in loc sa se finalizeze, ajung in acelasi punct mort. Situatii similare intampina si alte persoane cu handicap fizic, carora, din cauza mentalitatilor, nu li se ofera sansa de a demonstra ceea ce pot. Florin Dusa a declarat ca multe societati nu inteleg ca este vorba despre un handicap fizic, si nu de unul psihic, si cred ca acesti tineri au nevoie de un tratament special. El opineaza ca agentii economici ar trebui sa fie mai receptivi, mai ales ca au o serie de facilitati. Astfel, potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc, pe o perioada de 18 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand 1,5 salarii minime brute pe tara in vigoare. De asemenea, de aceleasi facilitati beneficiaza si angajatorii care au sub 100 de angajati si incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, persoane cu handicap, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin doi ani. Potrivit legislatiei in vigoare, societatile pot deveni protejate daca 30% din personal este cu handicap. Astfel, acestea sunt scutite de la plata impozitului si sunt scutite de taxe pentru importul de utilaje. Obligatia este aceea ca, in anul urmator, 70% din profitul obtinut sa fie reinvestit in societate. Dusa considera ca agentii economici nu ar trebui sa se sperie de aceasta obligatie care, de fapt, inseamna dezvoltarea societatii respective.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii