Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:22 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinerii se angajeaza greu, indiferent de forma de invatamant superior absolvita

ro

27 Jul, 2002 00:00 869 Marime text

Facultate particulara sau de stat?

Studentii la facultatile de stat isi dau seama ca, la absolvire, ei nu au alta sansa decat sa isi faca dosarul pentru somaj * Multi nu realizeaza faptul ca nu mai exista o ierarhie a valorilor decat mult prea tarziu pentru a se mai face ceva * Studentilor din anii terminali li se da sa completeze o serie de chestionare pentru realizarea unor statistici * Se doreste ilustrarea mentalitatii studentilor din ziua de astazi, felul in care acestia vin in contact cu realitatea, ca si modul in care decurge evolutia lor dupa absolvirea facultatii * Cine ar lua doua chestionare completate de acelasi tanar la un an diferenta unul de celalalt ar remarca o schimbare de conceptie fundamentala

Pana in urma cu cativa ani, cei mai multi oameni credeau ca este mai bine pentru un tanar sa urmeze o facultate de stat decat una particulara. Motivul il reprezenta faptul ca, in conceptia populara bine incetatenita, in fata unui angajator faptul ca cineva a "terminat la stat" atarna mai greu decat "a terminat la particulara". Viata de zi cu zi si evolutia mentalitatilor si a rotitelor dupa care merge viata au dovedit inca o data ca prejudecatile sunt de cele mai multe ori aberante: nu conteaza ce institutie de invatamant a absolvit cineva, conteaza ce pile, mile sau sile au sau nu au parintii sau rudele celui in cauza. Si in functie de aceste "metode de convingere" se asaza pe un nou fagas si viata proaspatului absolvent.

Toti absolventii de liceu, si nu numai, sunt cuprinsi in aceasta perioada de febra examenelor de admitere in institutiile de invatamant superior. Tinerii se pregatesc inca din timpul liceului, isi fac planuri si sperante de viitor, parintii se implica, la randul lor, din tot sufletul si au emotii mai mari chiar decat candidatii. In realitate, totul nu este decat o mascarada, iar cei implicati in ea nu isi dau seama de acest lucru decat atunci cand este prea tarziu. La inceput de drum, tinerii mai spera ca pana la absolvirea facultatii "este imposibil sa nu se mai schimbe ceva in bine si in tara asta", iar dupa patru sau cinci sau sase ani de facultate, dezamagirea este cu atat mai crunta cu cat tanarul in cauza este mai idealist din fire. Parintii, atat de mandri ca odraslele lor "au luat la stat", isi dau seama ca, la absolvire, acestia nu au alta sansa decat sa isi faca dosarul pentru somaj, intrucat fara relatii este imposibil sa isi gaseasca un loc de munca. In paralel, absolventi care abia "s-au tarat" de-a lungul anilor de facultate, de stat sau particulara, reusesc sa ajunga pe posturi bune si bine platite, multumita banilor sau relatiilor parintilor.

Chestionare pentru studenti

Multi nu isi dau seama de faptul ca nu mai exista o ierarhie a valorilor decat mult prea tarziu pentru a se mai face ceva. Studentilor din anii terminali li se da sa completeze o serie de chestionare pentru realizarea unor statistici care sa ilustreze mentalitatea studentilor din ziua de astazi, felul in care acestia vin in contact cu realitatea, ca si modul in care se realizeaza evolutia lor dupa absolvirea facultatii. Pentru atingerea acestui ultim scop, la un an dupa absolvire, cei care au completat primul chestionar primesc prin posta un al doilea, care contine un alt set de intrebari. In general, primul chestionar incearca sa afle parerea studentilor referitoare la comparatia intre facultatile de stat si cele private. O serie de intrebari solicita tinerilor sa isi exprime direct opinia: "Considerati ca un absolvent al unei facultati de stat isi va gasi mai usor serviciu decat un absolvent de invatamant particular?" sau "Considerati ca un student la o universitate de stat este mai bine vazut si cotat decat unul de la o facultate privata?". Majoritatea celor care au completat un astfel de chestionar se declara ferm convinsi ca vor avea mai mult noroc in viata si in cariera ca absolventi "de la stat" decat de la "particulara". Dupa absolvire, vin insa trezirea la realitate si rasturnarile de situatii. In viata de zi cu zi, nu conteaza nici cat negru sub unghie felul institutiei de invatamant al carei absolvent este cineva, tot ce conteaza este felul in care respectivul sau familia respectivului stie sa faca fata "cerintelor pietei". Daca parintii au relatii, si fiul sau fiica va avea un loc de munca pus la dispozitie. In caz contrar, nu este nimic de facut. De obicei, tineri capabili, cu calitati intelectuale deosebite, nu isi gasesc un post in domeniul de specialitate absolvit si trebuie sa se reprofileze. Astfel, poti intalni, pentru a da numai un exemplu, absolventi de facultate de Drept la stat, care sunt agenti comerciali, si absolventi ai unei facultati particulare de Drept care activeaza in barou. Din nefericire, prejudecatile continua sa existe si nu este nimic de facut pentru remedierea acestei situatii. Iar cine ar lua doua chestionare completate de acelasi tanar la un an diferenta unul de celalalt ar remarca o schimbare de conceptie fundamentala: tinerii idealisti devin pragmatici, ajung sa se confrunte cu realitatea de dincolo de peretii facultatii si se conving ca prejudecatile sunt gresite. De cele mai multe ori, insa, este prea tarziu si viitorul multor tineri poate fi definitiv distrus. In aceste conditii, nu mai trebuie sa mire pe nimeni faptul ca numarul tinerilor care incearca sa isi faca o soarta mai buna peste hotare este in continua crestere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii