Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:27 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinerii specializati in strainatate nu isi gasesc loc de munca in tara

ro

25 Jun, 2002 00:00 735 Marime text

Ierarhia valorilor nu mai este recunoscuta

Cei mai multi studenti care obtin burse in strainatate isi pun in cap sa nu se mai intoarca in tara * Exista insa si unii care se duc "afara" sa invete cu gandul de a reveni in tara si a pune in aplicare cele invatate * Cu atat mai mare este dezamagirea acestora cand isi dau seama ca, la intoarcere, meritele nu le sunt recunoscute * Ba chiar sunt categorisiti ca fiind "mult prea calificati" pentru anumite posturi * In acest context, nu trebuie sa ne mai mire ca tot mai multi tineri romani iau calea Occidentului si nu se mai intorc

Pentru cei mai multi tineri, obtinerea unei burse in strainatate inseamna apogeul pe care il pot atinge performantele lor scolare. Contrar parerii incetatenite, cum ca un tanar care ajunge in strainatate nu se mai intoarce, exista si unii care se duc "afara" sa invete, cu gandul de a reveni pe plaiurile mioritice si a pune in aplicare cele invatate. Pe acestia ii asteapta insa, la intoarcerea in tara, o surpriza de proportii. Nu numai ca le este extrem de greu sa se reacomodeze cu realitatile romanesti, dar le este de cele mai multe ori imposibil sa isi gaseasca un loc de munca. Toate facultatile, in momentul in care isi fac reclama pentru locurile pe care le scot la concurs in perioada de admitere, isi fac un punct de onoare din a anunta ca studentii care sunt admisi la specializarile scoase la concurs au posibilitatea de a fi trimisi la burse in strainatate. Or, in ziua de astazi, daca vrei sa ii convingi pe romani sa faca ceva, promite-le ca au sanse sa ajunga in Occident, si pe data sunt cuceriti. Studentii nu fac exceptie, si de multe ori unii dintre ei reusesc sa isi vada visul implinit. Obtin o bursa in una din tarile atat de mult ravnite din Vestul Europei, fie ca este vorba de Anglia, fie ca este vorba de Spania sau de Franta. In Germania se ajunge cel mai greu, un prim motiv in acest sens reprezentandu-l dificultatile limbii germane, comparativ cu celelalte. Studentul bursier considera ca efectiv l-a prins pe Dumnezeu de un picior si incepe sa isi "construiasca" tot soiul de castele in Spania in legatura cu viitorul lui. Cei mai multi isi pun, inca de la bun inceput, in cap sa nu se mai intoarca in tara, cu conditia ca in actele de obtinere a bursei sa nu fie trecuta obligativitatea intoarcerii in tara. Asadar, cei mai multi spera sa nu mai revina in tara. Exista insa si cativa "fraieri", cum ar fi categorisiti de cei mai multi dintre noi, care pleaca "afara" efectiv pentru a invata si pentru a reveni in Romania, unde sa aplice in practica cele invatate. Cu atat mai mare este dezamagirea acestora cand isi dau seama ca meritele nu le sunt recunoscute, ba chiar sunt categorisiti ca fiind "mult prea calificati" pentru anumite posturi.

"Regret ca m-am intors"

Aceasta a fost situatia tinerei C.T., absolventa a unei facultati cu profil uman din cadrul Universitatii "Ovidius", care dupa absolvire a urmat un an de zile o specializare in Franta, in urma obtinerii unei burse in domeniul studiat. Fata a vazut aceasta oportunitate ca pe o sansa in plus de a-si gasi mai usor un loc de munca la intoarcerea in tara. Nu mica i-a fost surprinderea cand, odata revenita in tara, nu a fost acceptata nicaieri la angajare, pe motiv ca nu are experienta. Degeaba prezenta ea un curriculum vitae impresionant prin calificarile pe care le avea la activ, cei la care incerca sa se angajeze o respingeau pe motivul lipsei de experienta la locul de munca. Iar in locurile mai modeste, angajatorii ii raspundeau ca efectiv este prea calificata pentru postul la al carui interviu se prezentase. Cu aceeasi situatie s-a confruntat si M.R., proaspat intors de la o bursa in Marea Britanie. Tanarul s-a saturat sa mai alerge pe la usile firmelor si s-a angajat pe un post provizoriu, in speranta ca, mai devreme sau mai tarziu, va veni si vremea lui. "Degeaba am terminat master-ul la o universitate din strainatate", declara el. "Odata intors in tara, nu ma asteapta altceva decat aceleasi posturi de profesor la tara, cu aceleasi posturi de nimic. Am ajuns sa regret din tot sufletul ca nu am ramas acolo". Mai devreme sau mai tarziu, toti tinerii aflati in aceasta situatie ajung sa regrete faptul ca s-au intors in tara. "Am fost fraier", declara Mihai S. "Acum imi pare rau ca nu am ramas afara. Am crezut ca am mai multe sanse daca ma intorc, dar nu a fost deloc asa. Ba, din contra, acum e mai rau, pentru ca am avut ocazia sa vad cu ochii mei diferentele de la cer la pamant care sunt intre conditiile de acolo si cele de aici". In acest context, nu trebuie sa ne mai mire ca tot mai multi tineri romani iau calea Occidentului si nu se mai intorc. Atata timp cat la noi in tara nu se mai respecta nici o ierarhie a valorilor, trebuie sa ne asteptam chiar la o agravare a acestei situatii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii