Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Trecerea de la teorie, la practică, în rândul tinerilor absolvenți este o etapă destul de grea, iar programul vine în ajutorul acestora” - spune Cosmin Teodorescu, consilier personal al Secretarului de Stat George Brezoi -

ro

22 Dec, 2014 00:00 2567 Marime text
Într-o societate în care criza locurilor de muncă, mai ales în rândul tinerilor, se resimte acut, un proiect european cu o valoare de 40 de milioane de euro menit să-i ajute pe tineri să-și găsească un lod de muncă este acum și în România, prin intermediul Departamentului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism. Proiectul "Locuri de muncă subvenționate" este implementat în mai multe regiuni de la noi din țară. Regiunea București Sud îl are ca și coordonator pe Cosmin Teodorescu, consilier personal al Secretarului de Stat George Brezoi.
 
* Care sunt primele rezultate ale implementării acestui proiect?
 
În cadrul Regiunii de Sud au fost semnate 90 de contracte până în prezent, fiind înscrise 56 de societăți. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea dorinței de muncă în rândul tinerilor, prin învățarea la locul de muncă, încadrarea în câmpul muncii și - cel mai important - subvenționarea activelor salariale. Tinerii au posibilitatea de a fi remunerați și de a învăța meserie, ceea ce este o noutate pentru societatea românească. Trecerea de la teorie, la practică, în rândul tinerilor absolvenți este o etapă destul de grea, iar programul vine în ajutorul acestora.
 
* Care sunt principalele caracteristici ale proiectului?
 
Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană, are o valoare de 40 de milioane de euro, nerambursabili, prin care se încearcă asigurarea a 6400 de locuri de muncă tinerilor absolvenți, promoția 2014. Absolvenții dornici de afirmare în câmpul muncii trebuie să completeze formularele regăsite la imm.gov.ro, care trebuie trimise apoi pe adresa de mail corespunzătoare coordonatorului responsabil de regiunea din care tânărul aspirant face parte. În cazul în care, în timpul pregătirii profesionale, viitorul angajat realizează că respectiva meserie nu-i corespunde aptitudinilor sale, ori angajatorul remarcă un grad de incompatibilitate între cerințele lui și aspirațiile absolventului, conducerea IMM-ului în cauză va înlocui respectivul absolvent.
 
* Ce condiţii trebuie să îndeplinească un tânăr absolvent, promoţia 2014, ori o firma, pentru a accesa programul?
 
Pentru ca un tânăr să poată fi eligibil, pentru a profita de acest program, trebuie să dețină fie diplomă de bacalaureat, fie diplomă de licență. Iar o societate care dorește să beneficieze de acest proiect finanțat din fonduri europene trebuie să respecte prevederile Legii 346: să aibă până la 9 angajați, în cazul unei microîntreprinderi, între 9 - 49 angajați pentru o societate mică, iar pentru ca o întreprindere mijlocie să poată beneficia de acest program trebuie să aibă între 49 și 240 de angajați.
În Regiunea de Sud Est, majoritatea angajatorilor sunt obișnuiți cu astfel de proiecte, iar "Locuri de muncă subvenționate" este considerat o gură de oxigen care, cel puțin pentru un an de zile, le oferă posibilitatea de a-și dezvolta afacerea cu ajutorul acestui program. Întrebările din rândul absolvenților și-au găsit răspunsul în cadrul echipei de implementare din regiune.
           

* Cu ce vine nou acest proiect, în sprijinul tinerilor absolvenţi?
 
În prezent, în momentul în care un tânăr dorește să se angajeze, i se cere o experiență de minim 3 ani. În ajutorul acestora, proiectul implementat de Departamentul de IMM-uri și Turism vine pentru a oferi un plus în pregătirea profesională, pentru a-și urma apoi cariera dorită. Pentru absolvenții care au încheiat studiile într-un anumit domeniu există posibilitatea ca, la solicitarea acestora, pregătirea profesională cu ajutorul programului să fie făcută pe o altă latură decât cea în care și-au exercitat studiile. În Regiunea de Sud – București predomină locurile de muncă pentru absolvenții cu studii medii. Aceștia au posibilitatea ca să fie angajați chiar și în timpul facultății.
Schema de ajutor MINIMIS îți propune ca să se scadă semnificativ rata șomajului prin crearea de locuri de muncă, în prumul rând. Apoi, prin cadrul proiectului se urmărește o dezvoltare temeinică a afacerilor.
Pe de altă parte, există tineri care termină o facultate în România, iar pentru salarii mai mari decât cele din țară preferă să plece în străinătate. Proiectul vine și în ajutorul acestora, oferindu-le o șansă în plus, un motiv pentru schimbarea mentalității, care să-i motiveze profesional și financiar să opteze pentru o carieră în România. Sfatul mentorilor în domeniu, pentru tinerii absolvenți, este ca să nu mai aștepte o anumită perioadă după terminarea studiilor pentru a-și găsi un loc de muncă. Cele 90 de contracte semnate pe Regiunea Sud reprezintă oglinda strădaniei mentorilor de implementare a proiectului.
 
* Cum este implementat proiectul la nivelul unui IMM?
 
Un IMM poate semna un singur contract de muncă, atît cu unul, cât şi cu mai mulți absolvenți, în funcție de dimensiunea firmei. În cazul în care există o anumită compatibilitate, absolventul poate fi schimbat, iar - prin acordul pe care îl semnează compania cu Departamentul - aceasta se angajează să înlocuiască respectivul absolvent care s-a dovedit incompatibil cu funcția sau profesia aleasă. De asemenea, există posibilitatea ca o firmă să ofere un salariu mai mare decât valoarea subvenției, dacă respectivul absolvent dovedește că deține calități superioare cerințelor sau mulțumește pe deplin angajatorul. Ideea proiectului este de a dezvolta mediul de afaceri, sectorul de antreprenoriat și se încearcă de asemenea și o abordare inter-regională, pentru o mai bună acoperire a nevoilor proiectelor de business și nu numai.

 
* Care este procedura de înscriere?
 
Procedura de înscriere este una simplă și transparentă, care se realizează online, accesând imm.gov.ro sau aippimm.ro și completând formularele aferente, pentru a-și exprima dornța de formare profesională. Timpul de aștepare a unui răspuns e de maxim 7 zile. Perioada de implementare este între 6 și 12 luni, însă obiectivul este de prelungire a acestui contract finanțat din fonduri europene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii