Trei decenii de la catastrofa petrolierului Unirea Mircea Băsescu despre explozia de la Cap Caliacra
Trei decenii de la catastrofa petrolierului Unirea: Mircea Băsescu despre explozia de la Cap CaliacraBiruinţa, nava care a fost comandată de Traian Băsescu, se numeşte acum Armada Perdana şi este ancorată pe ţărmul Africii.
Vasul nu a fost dat la casat aşa cum se ştia, ci aparţine acum unei companii de rafinare a produselor petroliere care a investit în el 300 de milioane de dolari.
Cu echipaj nou la drum
La 13 octombrie 1982, petrolierul Unirea s-a scufundat la 40 de mile marine sud- est de Cap Caliacra, în Marea Neagră. Mircea Băsescu, fratele actualului preşedinte al României, era ofiţer 2 pe tancul petrolier. Nu a uitat nimic din acea dimineaţă tragică, de octombrie.
Vasul plecase din portul Constanţa spre Egipt. Descărcaseră în România şi urmau să încarce produsele petroliere în ţara africană. Aproape tot echipajul de pe navă fusese schimbat. „Fuseseră nişte probleme cu personalul şi erau schimbaţi toţi: căpitanul, secundul... toţi", povesteşte Băsescu.
Filmul tragediei
Înainte de producerea tragediei, doar ce ieşise din cart. Fusese de serviciu pe cartul de noapte: 00.00 - 04.00. La ora 9.00, când s-a produs explozia, el dormea. A fost trezit din somn de o bubuitură puternică. Imediat, s-a auzit sunetul soneriei: de trei ori, ceea ce însemna că e o situaţie foarte gravă. La scurt timp, căpitanul Mişu Moraru a dat ordin de abandon al navei prin intermediul staţiei radio. „Eu aveam cabina cu geamuri către pupa şi deci nu vedeam nimic din ceea ce se întâmplă", povesteşte fostul ofiţer 2.
Nava a început să se încline. La mijlocul navei a izbucnit incendiul. Un fum înecăcios făcea cu atât mai grea operaţiunea de salvare a echipajului. Se porniseră instalaţiile de stingere a incendiului, însă tubulaturile s-au rupt, iar apa curgea din ele degeaba.
Tot echipajul s-a îndreptat spre bărcile de salvare, de care răspundeau cei doi ofiţeri de punte.
Un singur mort: ospătăriţa
După ce s-au aruncat parâmele la apă, o parte din echipaj a început să coboare pe ele şi să-şi dea drumul în apă. Alţii au mers către barca din tribord care fusese lansată la apă. „Cum nava trăgea barca după ea, scara de pisică ce era lansată la apă făcea un fel de burtă. Ospătăriţa Elena G., singura victimă, cobora pe partea din spate a scării şi a strigat de două ori: «Mamă, cad! Mamă, cad!» după care a căzut în apă. La scurt timp a ieşit lângă barcă şi i s-a aruncat cangea după ea. A mai ieşit în pupa bărcii şi apoi nimic", îşi aminteşte Băsescu. Nici cel de deasupra ei nici cel de sub ea care coborau pe scară nu au putut s-o ajute. Mai mult decât atât, era o femeie destul de corpolentă.
După ce echipajul a părăsit nava, pe Unirea mai rămăseseră comandantul, şeful mecanic, ofiţerul 3 şi ofiţerul 2. Cei rămaşi, mai puţin comandantul, au ajuns pe plutele de salvare. Ultimul a părăsit vasul în flăcări comandantul.
S-a rănit cu briceagul în palma stângă
Ca să se salveze, spune Băsescu, trebuiau să taie saula, adică frânghia care lega pluta de salvare de vas. „Să vezi că nu avem cu ce s-o tăiem ne-am zis noi atunci. Pe urmă mi-am amintit de la instructaj că toate plutele de salvare au câte o cutie în care ar trebui să se găsească apă, unelte de pescuit, hărţi. Mi-am zis că poate găsesc şi un briceag pe acolo. Aşa şi era. Am găsit un briceag şi pe urmă m-am gândit că n-o să taie. L-am luat în mână şi am dat să încerc să tai funia. Şi, vaii, era atât de ascuţit că m-am rănit la palma stângă!", râde fostul ofiţer 2. Ne arată palma stângă în care este vizibil semnul de la rana de briceag pe care a căpătat-o când se afla pe pluta de salvare de pe petrolierul Unirea.
După jumătate de oră de stat în apă, au fost recuperaţi de ruşi, singurii care au avut curaj să lase bărcile atât de aproape de vasul în flăcări. Cei de pe navele româneşti s-au temut ca incendiul să nu ajungă şi la ei. Ruşii ne-au întrebat unde vrem să fim duşi şi le-am spus că pe un vas românesc.
Aşa au ajuns să urce la bordul vasului Tg. Bujor. „Era la bord Vali Zeicu cu care am fost coleg. Mi-a dat haine de la el şi am intrat să fac un duş. Am lăsat foarte mult timp să curgă apa fierbinte pe mine dar nu-mi dădeam seama cât de tare frigea, atât îmi era de frig", îşi aminteşte el.
Între timp, toată conducerea Navromului a ajuns la locul faptei, aceasta fiind adusă cu elicopterele, care au putut să aterizeze pe platforma de pe vasul Motru.
La locul tragediei a ajuns şi salvatorul bulgăresc Perun. „Trebuia să găsească români la bord, conform legilor internaţionale. Şi eu împreună cu alte câteva persoane ne-am întors la bord şi am recuperat hârtiile oficiale ale navei dar am şi luat legătura cu membrii echipajului vasului de salvare", spune Băsescu.
S-a scufundat în timp ce era remorcat
Petrolierul Unirea a fost remorcat de salvatorul bulgăresc şi în drum s-a scufundat, la o adâncime de 1.500 de metri.
Nici până în prezent nu se cunosc cauzele exacte ale scufundării acestui petrolier. Cea mai mare pierdere navală mondială a anului 1982 a rămas un mister. Se pare că nava s-a rupt: fie a lovit o mină din cel de-al Doilea Război Mondial, fie din cauza faptul că nu a fost balastată corect.
Petrolierul Unirea a fost construit la Şantierul Naval Constanţa, fiind dat în folosinţă în anul 1980. A fost cea de-a doua navă de mare tonaj din seria petrolierelor de 150.000 tdw construite în România.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Mircea 24 Apr, 2014 17:44 Nu se stie cauza? In zona aia se antreneaza submarinele (adancime mare). De la o torpila i s-a tras.Un membru din echipaj a fotografiat gaura cu un aparat foto Zorki care i-a fost confiscat de un securist.